galéria megtekintése

Zökkenőmentes közműátállást ígérnek

1 komment

M. I.

Az országossá nőtt Főgáz, a szakmai irányítását biztosító ENKSZ, valamint a közműhivatal egyaránt ígérik: jövő év végéig az összes hazai lakossági gázfogyasztó zökkenőmentesen kerül át az állami közműhöz.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) döntése alapján az állami Főgáz Zrt. láthatja el a jövőben a lakossági gázszolgáltatási piacról kivonuló Tigáz Zrt. ügyfeleit - közölte a Főgáz szakmai irányítását ellátó, szintén állami ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (Információnk szerint ugyanakkor a Tigáz nem egyetemes szolgáltatásba tartozó ügyfeleit, vagyis céges, vállalkozói fogyasztóit továbbra is a Tigáz látja el.) A MEKH döntése értelmében a Tigáz mintegy 1,2 millió fogyasztója 2016. október 1-jéig kerül át a Főgázhoz, amely így a jövő év végére már az összes, 3,3 millió hazai egyetemes szolgáltatásba tartozó földgázfogyasztót lát majd el, ezzel a teljes magyar lakosság földgázszolgáltatójává válik.

Augusztustól immár a Főgáz látja el a Magyar Telekom egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági földgázfelhasználóit. Ezzel közel 60 ezer fogyasztó került át sikeresen a nemzeti közműszolgáltatási rendszerbe, így biztosítva a fogyasztók folyamatos, biztonságos földgázellátását.

2016 végére a Főgáz lesz az egyetlen egyetemes földgázszolgáltató az országban - jegyzi meg az ENKSZ. A MEKH döntése értelmében a nemzeti közműszolgáltatás részeként működő társaság legkésőbb 2016. január 1-jétől az E.ON Energiaszolgáltató Kft. több mint 600 ezer, 2016. július 1-jétől a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. 750 ezret meghaladó, 2016. október 1-jétől pedig a Tigáz Zrt. mintegy 1,2 millió földgázfelhasználóját veszi át.

 

„Az ENKSZ szakmai irányítása alatt álló Főgáz az országos egyetemes szolgáltatói engedély megszerzése óta eltelt négy hónapban sikeresen vett át sok tízezer fogyasztót" – idézik Horváth Pétert, az ENKSZ elnök-vezérigazgatóját. (Itt minden bizonnyal az augusztus 1-i hatállyal a Magyar Telekomtól átvett 60 ezer fogyasztóra céloznak, mert korábbi ígéretük ellenére önként alig ezer fogyasztó jelentkezett át hozzájuk.) "Az ENKSZ felkészült arra, hogy jövő év végére már minden magyar egyetemes földgázfelhasználó ellátását biztosítsa. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a nemzeti közműszolgáltatás villamosenergia-szolgáltatásának kialakítása, előrehaladott tárgyalásokat folytatunk annak érdekében, hogy a jövő év elején a nemzeti közműszolgáltatás keretében már villamosenergia-szolgáltatást is igénybe vehessenek a fogyasztók. Ezzel biztosítjuk a rezsicsökkentés tartóssá tételét" - közölte az ENKSZ tolmácsolásában Horváth Péter.

Mind a Főgáz, mind az átadó egyetemes szolgáltatók kiemelten fontosnak tartják, hogy a földgázfelhasználók átvételének folyamata zökkenőmentes legyen. Ennek érdekében a társaságok az ügyfelek kényelmét, valamint földgázellátásuk folyamatosságát biztosító eljárást alakítottak ki a MEKH-hel egyeztetve, a földgázellátásról szóló, valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvények előírásainak megfelelően - rögzíti a közlemény.

A földgázellátásról szóló törvény értelmében az átvételkor az átadó egyetemes szolgáltató és az átvétellel érintett felhasználók közötti egyetemes szolgáltatási szerződés megszűnik - szögezik le. Egyúttal az érintett felhasználók és a Főgáz, mint átvevő egyetemes szolgáltató között egyetemes szolgáltatási szerződés jön létre – határozatlan időre – a földgáz egyetemes szolgáltatás biztosítására.

A Főgáz mint átvevő egyetemes szolgáltató az érintett felhasználók átvétele, a földgázellátásuk biztosításához szükséges teendők elvégzése céljából a földgázellátásról szóló törvény felhatalmazása alapján az infotörvénynek megfelelően kezelheti az érintett felhasználók személyes adatait, amelyet az átadó egyetemes szolgáltatók biztosítanak a szabály alapján - írják. A Főgáz az átvételben érintett ügyfelek átlagos fogyasztási adatait kapja meg azzal a céllal, hogy a jövőbeni számlázásuk megfelelő legyen.

Az átadás-átvételi folyamat a MEKH ellenőrzése mellett folyamatosan, heti egyeztetés alapján zajlik annak érdekében, hogy ne sérüljenek az ügyfelek érdekei és garantálják ellátásuk biztonságát.

„Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt hónapok intenzív szakmai munkájának eredményeként a Főgáz egyetemes szolgáltatásban vételező ügyfeleinek száma mintegy 10 százalékkal nőtt"  – emelte ki dr. Laczó Sándor, a FŐGÁZ Zrt. vezérigazgatója. (E 10 százalék is a Magyar Telekomtól kötelezően átvett ügyfelekre vonatkozhat.) "Az átvétel problémamentesen, az ügyfelek kényelmét biztosítva valósult meg. Készen állunk az E.ON, a GDF Suez és a Tigáz egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági földgázfelhasználók részére nyújtott, kiemelkedő színvonalú szolgáltatás biztosítására is. A hatékony és takarékos működés érdekében a Főgáz új ügyfelei a társaság és az állami postavállalat 300 kirendeltségén intézhetik ügyeiket országszerte, és az ügyfelek egyszerűbb kiszolgálásának érdekében folyamatosan új ügyfélszolgálati irodák nyílnak." - idézik Laczó Sándort.

Az ENKSZ az állami tulajdonba kerülő társaságoknál beazonosítja azokat a lehetőségeket, ahol a költségek optimalizálása megtörténhet. (Az újabb erőteljes kommunikációs csúsztatás látszatának elkerülése végett ismételten megjegyzendő, hogy az állami ENKSZ tulajdonába nem került és nem is kerül semmi. A gázszolgáltatók közül csak a Főgáz került állami tulajdonba, ráadásul az is többségi önkormányzati tulajdonból. A többi szóban forgó szolgáltató tulajdonosa nem változik, azoknak jogai kerülnek át - ingyenesen - az állami Főgázhoz.)

Az ENKSZ a lakosság és a magyar társadalom érdekeit tartja szem előtt, ezért a nemzeti közműszolgáltatáshoz tartozó társaságok eredményét visszaforgatja a jobb ügyfélkiszolgálás és a rezsicsökkentés hosszú távú fenntarthatósága érdekében. (Mint arra ennek kapcsán már szintén felhívtuk a figyelmet, kevéssé látható, az eredmény visszaforgatása miként szolgálná a rezsicsökkentés fenntartását vagy akár folytatását.) A közlemény az ENKSZ-re és a Főgázra vonatkozó megszokott kormánykommunikációs fordulatokkal zárul.

Azóta a Tigáz is megemlékezett a változásokról. Beszédesen szűkszavú közleményük szerint "a MEKH 2016. október 1-jei határidővel a vállalat kérésére visszavonta a Tigáz Zrt. egyetemes gázszolgáltatási engedélyét; a Tigáz ügyfeleit a Főgáz veszi át". 

Figyelik a tájékoztatást

Alkalmasnak találta a Főgáz Zrt. ajánlatát a MEKH, így a társaság láthatja el a jövőben a lakossági gázszolgáltatási piacról kivonuló Tigáz ügyfeleit is - közölte a közműhivatal. A MEKH megállapította, hogy a vonatkozó törvényi előírásoknak a társaság által benyújtott dokumentáció megfelel. A MEKH eljárása során a felhasználók folyamatos ellátását, az ellátásbiztonság garantálását vizsgálta. A Főgáz a Tigáz ügyfeleit 2016. október 1-jétől látja el. A hivatal a szolgáltatóváltás folyamatát rendszeresen ellenőrzi, arról hetente írásbeli jelentést kér, különös tekintettel a fogyasztók tájékoztatására. A Főgáznak tervet kell készítenie a szolgáltatóváltással érintett fogyasztók tájékoztatásáról, amelynek tartalmát a MEKH meghatározta. A fogyasztókat értesíteni kell arról, hogy az új egyetemes szolgáltatói szerződés a MEKH határozatában szereplő hatállyal automatikusan a törvény erejénél fogva létrejön a szolgáltató üzletszabályzatában foglalt feltételekkel. A tájékoztatónak tartalmaznia kell az új szolgáltatónak, valamint az üzletszabályzatának elérhetőségét, a mérőállás megállapításának módját, a panaszkezelés lehetőségeit, a szolgáltatóváltással kapcsolatos esetleges teendőket. Értesíteni kell a fogyasztókat a földgázellátás zavartalanságának biztosításáról, a fennálló hátralékok kezeléséről. Az erről készített tájékoztató elérhető a hivatal honlapján.

Akár hat százalékos gázárkedvezmény

Az alapvetően távközlési profilú Magyar Telekom alternatív energiaszolgáltatóként több százalékos gázárkedvezménnyel csábított magához lakossági fogyasztókat, akik így augusztus 1-től az eddigi kedvezményekkel megegyező mértékű gázáremelkedést tapasztalhatnak majd számlájukon - erősítették meg lapunknak az ENKSZ-nél. Ennek kapcsán viszont szükségesnek tartották leszögezni: igaz ugyan, hogy a Magyar Telekom 2-3 százalékos gázárkedvezményt adott ügyfeleinek, azonban Főgáz-kártyával a fogyasztók bizonyos feltételek teljesülése mellett akár 6 százalékos kedvezményt is kaphatnak a Főgáz-szolgáltatások havidíjának összegéből. Az egyéb kártyás vásárlások csoportos beszedési megbízásai után egy százalékos megtakarítás is lehetséges. Így a földgázfelhasználók az átvétel után akár magasabb kedvezményekben is részesülhetnek. A Főgáz már most is több kedvezménnyel és egyéb szolgáltatással várja az ügyfeleket - szögezik le.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.