galéria megtekintése

Varga Mihálynak is keresztbe tett a Miniszterelnökség

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 20. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

A nemzetgazdasági tárcának nem lett volna ellenére, hogy az interneten megrendelt árut vasárnap is kiszállíthassák a kereskedők, ám a Miniszterelnökségnek nem tetszett az elképzelés. Úgy tűnik, a kormány egyéb kérdésekben sem puhít a vasárnapi zárva tartáson.

Lapunk információja szerint a Lázár János vezette Miniszterelnökség nyomására döntött úgy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) januárban, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló, tavaly megszavazott törvényt úgy kell értelmezni, hogy az interneten megrendelt árut a hét utolsó napján házhoz szállítani sem lehet. Korábban a sajtóban több cikk is foglalkozott azzal, hogy az online kereskedelem kiskaput jelenthet a március közepétől életbe lépő vasárnapi zárva tartás alól.

Iránymutatásra várnak a láncok. Ha kiszállítani nem is, az előre összekészített árut talán a hét utolsó napján is át lehet majd venni
Iránymutatásra várnak a láncok. Ha kiszállítani nem is, az előre összekészített árut talán a hét utolsó napján is át lehet majd venni
Veres Viktor / Népszabadság

Végül az Index tette fel kérdésként az NGM-nek, hogy a tárca hogy értelmezi a jogszabályt, a törvény alapján legális a vasárnapi kiszállítás, vagy sem? Több forrásunk is úgy tudja: első körben a Varga Mihály vezette tárcánál egy megengedő verziót írtak. Elküldés előtt azonban a választ egyeztették a Miniszterelnökséggel, ahonnan azt az iránymutatást kapták, hogy vasárnap házhoz szállítani sem lehet. Végül a szaktárca az MTI-ben tette közzé állásfoglalását a kérdésben.

 

Megkeresésünkre sem a Miniszterelnökségnél, sem az NGM-nél nem kívánták kommentálni értesülésünket. Utóbbi minisztériumnál azonban hangsúlyozták: a tárca nem végez jogértelmezést, a vasárnapi kiszállításra vonatkozó válaszuk csak „tájékoztató jellegű volt”. A Miniszterelnökségnél ugyanakkor leszögezték: az ő álláspontjuk változatlan, a törvény főszabály szerint tiltja a vasárnapi kereskedelmi tevékenységet, s ebbe a tárcánál beleértik a termékek forgalmazását és az ezzel összefüggő szolgáltatások nyújtását is, mint például az áru összekészítése és kiszállítása. Ugyanakkor a kereskedők továbbra is szállíthatnak saját raktárba abból a célból, hogy hétfőn zökkenőmentesen tudjanak működni – ez ugyanis a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységnek minősül, amit nem tilt a törvény – mondták a Miniszterelnökségnél.

Bár a „családok megvédését” szem előtt tartó kormányoldal logikája annyiban megtörik, hogy a dolgozó szempontjából édes mindegy, hogy a pult mögött vagy a logisztikai raktárban kell vasárnap dolgoznia, a törvény ilyen megszorító értelmezése nem hagy lehetőséget a nagy áruházláncoknak, hogy a vasárnapi kényszerbezárás hatását internetes áruházaikkal mérsékeljék. A Tesco több mint egy éve foglalkozik online megrendelt élelmiszerek házhoz szállításával, és hasonlóban gondolkodnak az Auchannál is.

Ám nem csak a vasárnapi kiszállítás körül nincs minden rendben, egy hónappal a törvény életbelépése előtt az sem teljesen világos, hogy végül mely üzletek maradhatnak nyitva vasárnap. A jogszabály alapján március 15-től a világörökségi helyszíneken üzemelő boltok, a vasút- és buszpályaudvaron, repülőtéren, benzinkúton működő kereskedelmi egységek és a gyógyszertárak, illetve a 200 négyzetméternél kisebb boltok tulajdonosi kiszolgálás mellett, valamint délig a tejüzletek és pékségek tarthatnak nyitva.

A törvény ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy a kormány saját döntése alapján helyi sajátosságok, turisztikai szempontok alapján további felmentést adjon. Lapunkban beszámoltunk a vasárnapi zárva tartáshoz fűzött kormányrendelet tervezetéről, amely jó pár ponton puhítana a törvényi szigoron. A zömében az NGM-ben készült rendelet alapján főszezonban a nagy tavak körüli települések családi üzletei, kisebb kertészetek, Tüzép-telepek is nyitva tarthatnának, illetve a tervezet korlátozás nélkül felmentést adna a személykikötőkben működő boltoknak – utóbbi körbe tartozik a nemrég az Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségébe került keszthelyi kikötő is.

Ám most úgy tűnik, a kabinet visszakozik a kérdésben. Kovács Zoltán kormányszóvivő a szerdai kormányülés után az MTI-nek arról beszélt, hogy a kabinet megvizsgálta a kérdést, s bár a törvény erre lehetőséget adna, a kormány jelenleg nem lát okot arra, hogy a jogszabályban meghatározott kivételek körét a készülő rendeletben tovább bővítse. Ezért a kabinet egyelőre olyan rendeletet alkot, amely az idegenforgalom kiszolgálásának igényére, a vásárlási szokásokra, a foglalkoztatottak számára és a lakókörnyezet érdekeire tekintettel nem ad lehetőséget a főszabálytól eltérő nyitvatartási szabályok rögzítésére – szögezte le a kormányszóvivő.

Sok még a kérdőjel

A vasárnapi zárva tartás részletszabályait tartalmazó kormányrendeletre azért is mihamarabb szükség lenne, mert nem egy olyan terület van, amelyről a törvény alapján nem egyértelmű, hogy vonatkozik rá a korlátozás, vagy sem. Így a vasárnapi kiszállítás mellett kérdéses a szabadtéri árusok megítélése vagy a több áruházlánc által is alkalmazott úgynevezett pick pack pontok helyzete. Utóbbi lényege, hogy az interneten megrendelt árut összekészítik egy az áruházon kívülről is elérhető raktárba, s onnan tudja azt a vásárló átvenni. Az sem egyértelmű, hogy a vasárnap megjelenő újságokat megkaphatják az előfizetők, vagy sem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.