galéria megtekintése

Tele lesz a hócipő a davosi csúcson

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 21. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

A globális növekedéssel vagy az olajárral kapcsolatos kérdőjelek mellett Frankfurtra és Athénra is szemüket vetik a ma kezdődő Világgazdasági Fórum résztvevői.

A közeljövő szempontjából ugyanis kiemelten fontos, hogy gazdaságösztönző programot hirdet-e az Európai Központi Bank (EKB), illetve mi lesz a hét végi választások eredménye az unió „beteg emberénél”, Görögországban.

Kiemelt rendőri védelmet élvezve üléseznek mától az alpesi üdülőparadicsomban a világ vezető politikusai és pénzemberei
Kiemelt rendőri védelmet élvezve üléseznek mától az alpesi üdülőparadicsomban a világ vezető politikusai és pénzemberei
Ruben Sprich / Reuters

„Defláció? Pandémia? Egyenlőtlenség? Egy túrót. Az év nem hivatalos hívószava, amely rányomja a bélyegét a Világgazdasági Fórumra a... kontextus” – emeli ki a svájci Davosban ma immár negyvenötödik alkalommal megkezdődő rendezvénysorozat előtt a Bloomberg Businessweek jegyzetírója. A világ 140 országából összegyűlő mintegy 2500 meghívott sűrűn fog máshová tekingetni a héten. Hiszen, mint tegnap arról lapunk is írt, csütörtökön dől el, belevág-e az EKB az amerikai mintára „mennyiségi könnyítésnek” nevezett eszközvásárlási programjába. Ezzel megkísérelheti kiegyensúlyozni a világ fő erőközpontjai, az USA, a feltörekvők (elsősorban Kína), valamint Európa közötti egyenetlen növekedési mutatókat.

 

Míg a világ egészére 3,5 GDP-százalékos (lefelé korrigált) rátát előrejelző Nemzetközi Valutaalap (IMF) az Egyesült Államokra most 3,6-ot mond (felfelé módosítva), Kínára pedig a lélektaninak számító hét százalék alatti, 6,8 százalékos bővülést vetít előre, az euróövezetre októberhez képest lefelé korrigált, s 1,2 százalékot vár. Ráadásul órákkal azt követően, hogy Mario Draghi EKB-elnök közli majd, mire jutott az EU bankja, Davosban szólásra emelkedik a program szerint Angela Merkel német kancellár, akinek országa a leghevesebben ellenezte az európai kötvényprogramot, s aki számára talán a legtöbb forog kockán a vasárnapi görög választásokon is.

A közvélemény-kutatásokban az élre várt baloldali radikális Sziriza ugyanis felmondaná a nemzetközi trojka (az IMF, az EKB és az Európai Bizottság) előtt vállalt megszorításokat. (Némi bizonytalanság övezi eközben a 2019-ig mandátummal rendelkező Draghi személyét, akinek neve felmerült a jelenleg zajló olasz elnökjelölési folyamatban, noha ő maga közölte is: nem kíván váltani.)

Brutális vagyonon ülnek a csúcsgazdagok

Jövőre már a világ népességének leggazdagabb egy százaléka fogja birtokolni a globális vagyon több mint 50 százalékát – figyelmeztet az Oxfam. Részletek itt.

Davosban többek közt államfők, miniszterelnökök, Nobel-díjasok és üzleti döntéshozók vitatják meg a világot 2015-ben leginkább foglalkoztató kihívásokat. Az „Új globális kontextus” tíz témaköre között olyan kérdések is terítékre kerülnek, mint a növekvő egyenlőtlenségek, a korrupció vagy a biztonságpolitikai bizonytalanságok. Már a nyitónapon felszólal az előzetes program szerint Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök; kormányának élénkítő programja a vártnál lassabb kínai növekedés dacára is a globális gazdaság egyik motorja lehet az idei évben. Kína, legalábbis vásárlóerő-paritáson számolva, máris egálban van Amerikával, a világ domináns gazdaságával.

„A világgazdaság erős és bonyolult ellenáramokkal szembesül. A vezető gazdaságok egyfelől profitálnak az olajár eséséből. Másfelől az alacsonyabb hosszú távú prognózisok negatívan befolyásolják a keresletet, erős hullámkeresztezést idézve így elő”

- mondta Olivier Branchard, az IMF vezető közgazdásza, akit a Bloomberg hírügynökség idézett. Előzőleg Christine Lagarde IMF-vezérigazgató is figyelmeztetett, hogy a csökkenő, az elmúlt egy év során gyakorlatilag megfeleződött olajár negatívan érinti a növekedési és valutakilátásokat olyan (egyébként geopolitikailag is válságban érintett) kulcsországokban, mint Oroszország vagy Nigéria.

A szerdai előrejelzés kiváló hóviszonyakat vár Davosban: a minimálisan is 25, de akár 150 centivel szó szerint is tele lehet a résztvevők hócipője. Ahogyan a világnak is 2015-tel. Nicholas Colas, a Convergex brókercég vezető elemzője így fogalmazta meg az amerikai CNBC-nek az idei Davos lényegét: „A legtöbb évben ez másképp van. (De most) az iszlám terrorizmus itt van a szomszédban a franciáknál, a valutaárfolyam a vendéglátó országban ugrál, a globális olaj- és pénzügyi eszközárak hanyatlanak, s a világszerte nulla hozamokkal párosulva mindez egy dolgot vetít előre: zavarok következnek”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.