galéria megtekintése

Sokat takaríthat meg a kiváltással!

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 29. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

A bankok és takarékszövetkezetek április 30-ig küldik meg az ügyfelek számára a devizahiteles elszámolást – tapasztalatok szerint a többség az utolsó pillanatban kapja csak kézhez a levelet.

A tértivevényes levél átvételétől számított 30 napon belül az ügyfelek jelezhetik a bankjuknál, ha nem értenek egyet az elszámolással. Ha szerintük nekik több járna vissza, vagy alacsonyabbnak kellene lennie a törlesztőnek, akkor ezt írásban kell jelezniük. Érdemes megfontolni, van-e értelme ennek a körnek, mivel az elszámolás metódusa nagyon bonyolult, komplett szakembergárda végezte azt el számtalan adatra támaszkodva, vagyis azt az ügyfél aligha tudja újraszámolni.

Az MNB egyébként is szigorúan ellenőrzi a bankok számításait. Külön nem érdemes ezzel vacakolni, mivel az időt a hitel kiváltásától vehetjük el. Ha kizárólag az elszámolással bíbelődik az ügyfél, akkor a bankjának 60 napja lesz válaszolni a panaszra, ez azt jelenti, hogy több mint két hónap alatt tudja meg, helybenhagyják-e a panaszt, vagy sem. Szinte biztos, hogy a panasz nem lesz orvosolva, mert a bank jól számolt, ám az ügyintézéssel kicsúszhat az ügyfél a hitelkiváltás idejéből, ami sokkal fontosabb.

A szabályok szerint az ügyfél az elszámolás kézhezvételét követő 60 napban tehet lépéseket a hitel kiváltására. Ez formálisan úgy történik, hogy a kézhez kapott elszámolást beviszi más bank vagy takarékszövetkezet fiókjába, ahol kér valamilyen ajánlatot. Ha ez az ajánlat kedvezőbb, akkor a régi hitelét végtörlesztéssel fel kell mondani – erre van 60 nap.

 
Elég az elszámolólevelet vinni, hogy új ajánlatot kapjon
Elég az elszámolólevelet vinni, hogy új ajánlatot kapjon
Reviczky Zsolt

Ezt követően pedig meg kell kötni az új kiváltó hitelt – ez esetben a két pénzintézet el fog számolni egymással, vagyis az ügyfélnek már nincs dolga a régi bankjával. Az egész ügynek a régi hitel felmondását követő 90 nap alatt le kell zárulnia. Minden bank és a takarékszövetkezetek is előálltak már a maguk kiváltó ajánlataival, ezeket érdemes kellő kritikával áttekinteni, hiszen most minden szereplőnek az ügyfélszerzés az érdeke. Ez azt jelenti, hogy komoly a verseny – de az ajánlatok is jók. Október végére minden volt devizahiteles már a végleges formájában fogja törleszteni a hitelét.

Maradhat-e devizában?

Néhány esetben van a lehetőség arra, hogy az ügyfél megtartsa devizahitelét, de ilyenkor szigorú előírásoknak kell megfelelni. Például, az ügyfélnek rendelkeznie kell deviza jövedelemmel – praktikusan, ha svájci frankos hitelről van szó, akkor svájci frankos jövedelemmel. Az is fontos, hogy a szigorúbb devizahitel-elbírálási szabályok szerint a törlesztő nem érheti el a havi nettó jövedelem tíz, 400 ezer forint feletti jövedelemnél a 15 százalékát. Szintén nyitva áll a lehetőség a devizahitel megtartására, ha a hitel 2020 végéig lejár, illetve ha esetleg megnőne a kamatszint a forintosítás során. H a valaki megmaradna a devizahitele mellett, annak május végéig kell azt jeleznie a bankjánál.

Nemcsak a devizahitelesek kapnak elszámolást, a forinthitelesek is számíthatnak arra, hogy a bank korrigálja a korábbi, egyoldalú kamatemeléseket és díjszabást. A forinthiteleseket augusztustól kezdik értesíteni, s elvileg szeptember végéig minden érintett megkapja az elszámolását a banktól. Értelemszerűen itt is lesz mód majd hitelkiváltásra, ennek részleteit azonban még ki kell dolgozni.

Végül azokat is értesítik, akik a 2011-es végtörlesztéssel lezárt hitelükkel kapcsolatban kértek elszámolást. Ennek díja 10 000 forint volt. Itt az ügyfél visszatérítést kaphat, hiszen hitele már nincs.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.