galéria megtekintése

Seszták százmilliói és vagyonának története

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 13. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Annak ellenére, hogy Seszták Miklós nemzeti fejlesztési tárcavezető júniusi parlamenti meghallgatásain többször is azt hangoztatta, hogy jelenlegi kisvárdai autós cégén és ügyvédi irodáján kívül soha nem volt semmilyen más társaságban érdekeltsége, 2002–2003-ban maga vallotta be kültagságát a később felszámolásra került Haváz Bt.-ben – derül ki a kisvárdai önkormányzat által az Atlatszo.hu Ki Mit Tud adatigénylő oldalára feltöltött képviselői vagyonnyilatkozatokból.

Egy szerencsés ember
Egy szerencsés ember
Banczik Róbert / Fotó

Azt, hogy – egy másik mellett – kültag volt az eltagadott bt.-ben is, később lapunk kutatásai nyomán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) sajtóosztálya is elismerte. Egy, a Havázhoz közel álló forrás viszont lapunknak korábban azt hangoztatta, hogy Seszták Miklós sosem volt a Haváz kültagja.

 

A parlament egyik leggazdagabb képviselőjének számító Seszták Miklós 2002–2014 között ügyvédként körülbelül 300 millió forintot keresett, de az állam is több tízmillióval honorálta szolgálatait – számítható ki a 2002–2010 közötti városi, illetve 2011–2014 között parlamenti képviselői vagyonnyilatkozatokból.

2002-ben újdonsült ügyvédként felerészben tulajdonolt egy 85 négyzetméteres társasházi lakást (ez 2011-től öt négyzetméterrel bővült), örökségből magáénak mondhatta egy négylakásos társasház 80 négyzetméteres lakásának tizedét, és vett egy 1200 négyzetméteres telket is a városban. Az eltelt évek során ezeket megtartotta, de az 1200 négyzetméteres telken 2009-től megjelent egy – kezdetben 260 négyzetméteres, majd 2011-től 220 négyzetméteres – lakóház. Állítólag családjával jelenleg is itt él.

2007-től egy 97 négyzetméteres (2011-től 102 négyzetméteres), mostanáig irodaként működő fővárosi lakás is az övé lett. Ezen túlmenően 2012-ben egy XIII. kerületi, 66 négyzetméteres lakásra haszonélvezetet alapított. Ezalatt forintbetétje a nulláról 165 millióra hízott, „más szerződés alapján” négymilliós követelése most kilencmillió (ez négy éve állt már 34 millión is), a „mindenkori képviselői alapdíj hathavi összegét meghaladó készpénze” a 2002-es 8 millióról 2014-re 22 millióra ugrott, és egy-két milliót tart devizában.

Tartozása először 2007-ben keletkezett: az akkori ötmillió forint 2010-re 36 millióra kúszott fel, de mára kilencmillióra apadt. Az idők során volt kétszer Opel Vectrája, 15 antik bútora, valamint néhány millió forint értékű Mol- és OTP-részvénye. 2004-től kisebbségben, 2005-től többségben, 2008-tól száz százalékban birtokolta jelenleg is meglévő kereskedését, a Ramiris Autót.

Ügyvédként 2002-ben még csak 1,8 milliót keresett, ám a következő évben ez már 13 millióra ugrott. 2006–2010 között az éves jövedelem fixen beállt 25 millióra, ami aztán –bokros országgyűlési teendői ellenére – azóta évi 30 milliót tett ki. 2014 első négy havában – míg felfüggesztette ebbéli tevékenységét – további tízmillióhoz jutott a praxisból. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei képviselőként évi 1-2 milliót keresett, aminek mértéke folyamatosan csökkent. Országgyűlési képviselői jövedelem a parlamenti vagyonnyilatkozatokban nem található: egy 2010-es kisvárdai dokumentumban erre havi másfél millió forintot írt. Így becslésünk szerint az elmúlt négy év során legalább több tízmillió forint jövedelme származott innen is.

Ha ügyvédi és becsülhető állami jövedelmeiből levonjuk jelenlegi bevallott készpénzvagyonát, több száz négyzetméteres családi háza megépítését, a XIII. kerületi iroda megvásárlását, a fővárosi haszonélvezeti jog megszerzését, a részvényvásárlásokat, valamint egyéb költségeit, körülbelül 150–200 millió forintból kellett kihoznia.

Cégeivel kapcsolatban csak a tévéknek válaszol a nemzeti fejlesztési miniszter

A Seszták Miklós zavaros céges múltját firtató kérdéseinkre a tárca két hete nem válaszol. Finoman szólva az azóta megjelent interjúi sem feszegetik az általunk felvetett kérdéseket. Ugyanakkor a lapunkban megjelenteket a Hír TV számára pár szóban mégis kommentálta. Arra a kérdésre, hogy az offshore-gyanús tulajdonban lévő Oxygen-Gastro ügyvezetője, Seszták-Mészáros Beatrix a rokona-e, úgy válaszolt: „ha jól tudom, akkor ő elvette az unokaöcsémet, de ezen kívül semmilyen más kapcsolat nincsen, tehát ez csak ennyi”. Parlamenti meghallgatásán ugyanakkor tagadta, hogy az Oxygen-Gastróhoz több szálon kapcsolódó Oxygen-csoporthoz az ügyvédi munkán kívül más köze is lenne.

Azt, hogy az ugyanezen körhöz köthető Oxygen Wellness telephelyet üzemeltet a tulajdonában lévő Ramiris Autónál, úgy hárította, hogy nem tud nyilatkozni arról, az ügyvezető kinek adja bérbe a helyiségeket. Korábbi kutatásaink szerint az Oxygen Ingatlan nevű cég szintén Seszták autós kft.-jének eme telephelyén üzemel, igaz, az épület felújítás alatt áll. Az Oxygen Ingatlan tulajdonosát korábban Seszták felesége vezette és részben birtokolta. Jelenleg egy olyan ciprusi cég tulajdonában áll, amely az NFM sajtóosztályának korábbi nyilatkozata szerint nem offshore, ám a cégkivonat szerint az. Hétfőn Seszták Miklós a Hír TV-nek és az ATV-nek érzékeltette: unja, hogy a sajtó mindig csak céges múltját és nem stratégiai elképzeléseit feszegeti. Szavai szerint Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte, hogy tartson ki. (M. I.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.