galéria megtekintése

„A Fideszre jellemző politikai bűnbakkeresés zajlik”

7 komment


Ábrahám Ambrus
NOL

Parlamenti vizsgálóbizottságot javasol a Fidesz a Buda-Cash-ügy tisztázására, és hamarosan benyújtja a parlament elé az erre vonatkozó javaslatát – jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülését követően.

Rogán Antal szerint számos kérdést kell tisztázni, egyebek közt, hogy miért lazította fel 2002 és 2010 között az akkori parlament szocialista többsége a brókercégek ellenőrzési gyakorlatát, milyen személyi összefüggések voltak a Bajnai-kormány és a Buda-Cash vezetői és tulajdonosai között. Tisztázni kell továbbá azt is, hogy mennyi pénz hiányzott már 2010-ben, az előző átfogó vizsgálatkor a Buda-Cash ügyfeleinek a pénzéből – tette hozzá.

Mindenesetre Rogán elmondta: azt szeretnék elérni, hogy három hónapon belül, még a nyári szünet megkezdése előtt le lehessen tenni a vizsgálati eredményt a parlament asztalára, illetve a nyilvánosság elé tárni. Azt nem tette hozzá, hogy kollégái a költségvetési bizottságban nem tűzték napirendre Varga Mihály és Matolcsy György meghallgatását, a fideszes többség nem hagyta jóvá a napirend módosítását. A gazdasági bizottsági meghallgatásra elment ugyanakkor Veres János volt pénzügyminiszter, aki igen indulatosan annyit mondott, hogy nem kíván részt venni Rogán Antal „gyermeteg játékaiban”, amelyben a szocialista kormányzásra kívánja tolni a felelősséget, ezzel beszéde végén felállt, s elhagyta az termet.

Ez megelőzően azért elmondta, hogy szerinte a Buda-Cash esetében a Fidesz bank- és brókerbotrányáról van szó. Ehhez elég azt figyelembe venni, hogy az elveszett pénzek kétharmada azoknál a pénzintézeteknél tűnt el, amelyek bankká alakulásához a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank adta meg az engedélyt 2013-ban. Éppen ezért úgy véli, minden kormánypárti állítás ellenére is a hiány keletkezésében szükséges vizsgálni a jegybank elégtelen felügyeleti tevékenységét.

Veres Viktor / Népszabadság

 

Rogán Antal arra a súlyos helyzetre hívta fel a figyelmet, hogy az első kormányzásuk idején még kétévenkénti ellenőrzést tett kötelezővé a törvény, amelyet a szocialista oldal öt évre lazított. Ezzel kapcsolatban Veres János – változatlan hőfokon – annyit jegyzett meg, hogy érdemes lenne a törvény szövegét pontosan idézni. Az ugyanis legalább ötévenkénti ellenőrzést tesz kötelezővé, ez pedig azt jelenti, hogy ha a felügyeleti szerv indokoltnak látja, akkor hamarabb is lehet ilyen vizsgálatot folytatni, ám ötévente kötelező. Vagyis ebben a megközelítésben ez a törvénymódosítás nem lazítást, hanem szigorítást jelent.

Ráadásul – tette hozzá – az Fidesz az elmúlt öt évben nem módosított ezen a rendszabályon, pedig ha problémásnak találta volna, akkor kétharmados többség birtokában ezt könnyedén megtehette volna. Veres János értelmezése szerint, ha ez így maradt, akkor a kormánypárti oldal szerint is így volt jó.

Veres János beszél
Veres Viktor / Népszabadság

A volt pénzügyminiszter úgy vélte, politikai színjáték, a Fideszre jellemző politikai bűnbakkeresés zajlik, hogy eltereljék a figyelmet az elmúlt öt év tehetetlenségéről. Hozzátette, ha a bizottság teljes képet szerepet szeretne kapni a kérdésben, akkor nem érti, miért nem hívták meg Járai Zsigmondot, Matolcsy Györgyöt, Oszkó Pétert és Varga Mihályt is. Erre a bizottság kormánypárti elnöke úgy reagált, hogy közülük többen külföldön vannak, ám néhányukat az ügy „feltáró ülésén", kedden hallgatják meg, Windisch Lászlóval, az MNB alelnökével együtt, aki a vizsgálatról számol be a grémium előtt. A meghívottak egyoldalú összeállítása egyébként többször kritikaként hangzott el az ülésen a szocialista oldalról. A bizottság mai listáján ugyanis volt pénzügyminiszterként Veres János mellett László Csaba, Draskovics Tibor, míg a felügyelet egykori vezetőiként Farkas Ádám és Szász Károly szerepelt.

Az ülésre hivatalos volt Antali Károly is, aki – szavai szerint – 2008 őszéig a Buda-Cash felügyelőbizottságának tagja volt. Emellett a Fidesz részéről felemlegették, hogy 2002–2005 között a Dunaferr gazdálkodására is ráhatása volt, mint ennek a területnek a vezetője. Rogán Antal Antali személyét illetően arra volt kíváncsi, hogy mit tudott a csalássorozatról, ami a brókercégnél zajlott, s azt miért nem jelezte az akkori kormánypárti vezetőknek, hiszen korábban a Bajnai-kormány kormánybiztosa volt.

Antali Károly
Veres Viktor / Népszabadság

Antali Károly rövid válaszában annyit jelzett, hogy a Buda-Cash-nél történtek őt is megdöbbentették. Közölte, hogy 2008 szeptemberéig volt tisztsége a társaság felügyelőbizottságában. Eddig az időpontig a brókercég helyzete egészen más volt, hiszen a most emlegetett DRB Bank még nem volt a társaság körül. A Rogán Antal által feltett kérdésben foglaltakat egyszerűen inszinuációnak, gyanúsításnak nevezte. Amíg ő ott végezte a munkáját, a cég ismeretei szerint elkötelezett volt a tiszta működés mellett. Hangsúlyozta: az fb előtt nem voltak ismertek olyan súlyú esetek, amelyekről a jelenlegi vizsgálat miatt szó van. Ha „bármit tudtam volna, akkor megtettem volna a szükséges lépéseket" – tette hozzá. 2008 szeptemberében megszűnt a kapcsolata a BC-vel, a bizalom megmaradt, hiszen a pénzét ott tartotta – fejtette ki Antali.

Rogán Antal egy újabb kormánypárti és ellenzéki oldal közötti sárdobálás-sorozat után Antali irányába felvetette: a papírok szerint még 2009-ben is dolgozott a fb-ben, s jól gondolja meg válaszát, hiszen van felelőssége az fb-nek, miután arról beszélnek, hogy a BC-nél „effektíve okiratokat hamisítottak".

Antali Károly elmondta, hogy az fb nem törvényességi felügyelet, hanem a tulajdonos oldaláról végzi a munkáját. Ismét hangsúlyozta, hogy olyan súlyú problémákról szóló információkról, amelyeket az MNB feltárt, nem tudott, nem tudtak. – Voltak hiányosságok a cégnél, tártunk fel hibákat, de a fb a tulajdonos helyett nem járhat el – fejtette ki. Megismételte, hogy 2008 szeptembere óta nem volt információja a a BC-nél feltárt folyamatokról, s a társaság gazdálkodása rendezett képet mutatott. Azt is újra hangsúlyozta, hogy Rogán Antal kérdésében a fenyegetésnek tűnő mondatok azon a határon vannak, amely „enyhén szólva is inszinuáció".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.