galéria megtekintése

Matolcsy olcsó vállalati hitelekkel pörgetné fel a gazdaságot

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 19. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Félezermilliárd forintos keretösszeggel újabb hitelprogramot indít a Magyar Nemzeti Bank. A cél az, hogy olyan vállalkozások is olcsó forráshoz jussanak, amelyek kiszorultak a jegybank jelenleg futó programjából.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a növekedési hitelprogram (NHP) mellett március közepétől elindítja az NHP+ programot – döntött szerdai ülésén az MNB monetáris tanácsa. Az NHP-hoz hasonlóan a mikrovállalkozások, valamint a kis- és közepes cégek (kkv) olcsóbb hitelhez jutását segítő konstrukció a tervek szerint idén év végéig érhető el, a programra 500 milliárd forintot különített el a jegybank – nagyjából ekkora összeg áll még rendelkezésre év végéig az NHP keretében is.

Matolcsy György szerint az MNB újabb hitelprogramja révén az idén is meg lehet a 3,5 százalékos gazdasági növekedés
Matolcsy György szerint az MNB újabb hitelprogramja révén az idén is meg lehet a 3,5 százalékos gazdasági növekedés
Kurucz Árpád

Az NHP+ konstrukcióban a pénzt kihelyező hitelintézetek ugyanúgy nullaszázalékos kamat mellett kaphatnak forrást az MNB-től, mint az NHP esetében, s ugyancsak legfeljebb 2,5 százalékos kamaton adhatják azt tovább a vállalkozásoknak. A különbséget az jelenti, hogy az NHP+ esetében az MNB adott esetben átvállalja a hitelezési veszteségek maximum felét a bankoktól. A hitelezési veszteségekért legfeljebb öt évig és a pénzintézetek által kihelyezett források évi maximum 2,5 százalékáig áll helyt a jegybank. Ez a legrosszabb esetben évi 12,5 milliárd, öt év alatt összesen 62,5 milliárd forint kockázatvállalást jelent az MNB részéről.

 

A bankok lényegében az NHP 2013-as indulása óta kérik az MNB-től, hogy a programot egészítse ki valamilyen garanciaelemmel, mert a 2,5 százalékban maximált kamat olyan alacsony marzsot jelent, amelybe már nem fér bele, hogy kockázataikat piaci alapon, például a Garantiqa Hitelgarancia bevonásával mérsékeljék.

E nélkül az NHP-s hiteleket csak a legjobb minősítésű, illetve a számottevő fedezettel rendelkező vállalkozásoknak tudják kihelyezni. Az elmúlt két évben lényegében ez is történt: a közel húszezer vállalkozásnak folyósított 1300 milliárd forint elsősorban a legjobb adósokat érte el.

Jelenleg a kkv-hitelállomány nagyjából negyede már olyan kölcsön, amelyet az NHP keretében helyeztek ki a pénzintézetek. Ez lényegében a jó adósokat, magasabb fedezettel rendelkező adósokat jelenti, míg az NHP+ konstrukciót várhatóan a közepesen kockázatos, illetve az alacsonyabb fedezettel bíró cégek is igénybe tudják venni, illetve az új program a mikrovállalkozások szélesebb köre számára nyújthat segítséget, mint az NHP – mondta az MNB szerdai tájékoztatóján Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója.

Arra számítanak, hogy míg a növekedési hitelprogram megállította a vállalati hitelállomány zsugorodását, addig az új konstrukciónak köszönhetően a cégek forrásellátottsága már bővül, és a növekvő állományon belül a hitelek 25-30 százaléka kötődik a jegybanki programokhoz. A jegybank várakozása szerint az NHP+ eredményeként már a hitelezhető kkv-k 50-60 százalékát el tudják érni a kedvezményes konstrukciókkal –tette hozzá Balog Ádám alelnök.

Kérdésre válaszolva Nagy Márton elmondta: nem tartanak attól, hogy az NHP+ kannibalizálná a korábbi programot, vagyis, hogy a bankok a kockázatok csökkentése miatt csak az új konstrukció keretében igényelnének forrást. A két programot ugyanis összekötik, és az új programból csak azok a hitelintézetek juthatnak egy egységnyi összeghez, amelyek egy vagy két egységet az NHP-ból is igényelnek – ezt az NHP+ egyéb részleteivel együtt a március közepi indulásig véglegesítik.

Matolcsy György jegybankelnök elmondta, hogy az NHP-tól, illetve az új programtól azt várják, hogy az év végéig kihelyezendő összesen ezermilliárd forint eredményeként a jelenleg becsültnél egy százalékkal magasabb lesz a gazdasági növekedés üteme. Az idei évre várt 2-2,5 százalékos bővüléssel szemben 3-3,5 százalékkal növekedhet a GDP, és ekkora mértékű gyarapodással számolnak a jövő évre is. Az utóbbi két évben a gazdasági növekedés felét adták a jegybanki intézkedések, így az alapkamat jelentős csökkentése és a növekedési hitelprogram – tette hozzá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.