galéria megtekintése

Milliárdokat vennének ki a Telekom zsebéből

0 komment

Munkatársainktól

A reklámadót jegyző L. Simon László mellett Manninger Jenő is alaposan kiképezte magát az utóbbi időben az adózás rejtelmeit illetően. Igaz, amíg L. Simon saját törvényt írt, és nyújtott be egyéni indítványként az Országgyűlésnek, addig Manninger a meglévő szabályozást finomította. Nem is akárhogyan.

Orbán Viktor és Timotheus Höttges Deutsche Telekom vezérigazgatója partnerségi együttműködési megállapodást ír alá
Orbán Viktor és Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója partnerségi együttműködési megállapodást ír alá
Kurucz Árpád / Népszabadság

A mindössze kilencoldalas javaslat egyik legfontosabb eleme, hogy abban lényegében elveszik a Magyar Telekomtól a fejlesztési adókedvezményt. A módosítás szerint a szélessávú internet kiépítéséhez és egyéb hírközlési beruházásokhoz kapcsolódó adókedvezmények elbírálása a jövőben nem kormányzati, állami hatáskörben lesz, hanem ahhoz az Európai Bizottság engedélye kell majd.

Ez nem csak holmi bürokratikus gonoszkodás: nem arról van szó, hogy a Telekom majd kénytelen lesz pár hónapos kört futni Brüsszelben az adókedvezménye igénybevételéhez. Sokkal inkább azt jelenti, hogy a későbbi projektjeihez nem fog tudni semmilyen kedvezményt igénybe venni.

 

De nemcsak az Origo tulajdonosaként jegyzett cég jár így, hanem a az összes távközlési szolgáltató, sőt az energia-szolgáltatók is.

A szabályozás leegyszerűsítve úgy szól, hogy ha egy társaság munkahelyteremtő, környezetvédelmi, távközlési, élelmiszer-biztonsági beruházást hajt végre típustól függően 100 millió, egymilliárd vagy akár hárommilliárd forint érték felett, akkor az adókedvezményt igénybe véve a számított adót akár nyolcvan százalékkal is csökkentheti.

Egy hazai vállalatnak az 53 milliárd forintos adózás előtti eredménye után tízmilliárd forint nyereségadót kell fizetnie a normál szabályok szerint. A fejlesztési adókedvezményekkel ez a tízmilliárd akár kettőre is csökkenthető.

A Magyar Telekom a korábbi években rendre több milliárd forint értékben tudott fejlesztési adókedvezményt érvényesíteni, legutóbb – a múlt évben – 3,4 milliárd forintot írtak le a fizetendőből. A cégnek tavaly 3,7 milliárd forint társasági adót kellett volna fizetnie, ám a kedvezményekkel csökkentve (nagyrészt a fejlesztési kedvezményekkel) csak 323 millióra jött ki a kötelezettsége.

Kurucz Árpád / Népszabadság

Adott érték felett a kormány külön engedélye is szükséges a támogatás megadásához, de ez jellemzően nem okozott sosem gondot a vállalatoknak. Manninger javaslatára azonban ezek a beruházások már az Európai Bizottság jóváhagyását igénylik, ami azt jelenti, hogy a kedvezmény megítélésénél figyelembe kell venni az adott régió fejlettségét is.

Ez pedig nem jelent sok jót. Magyarországon ugyanis Észak-Magyarország, az Észak-Alföld, a Dél-Alföld, a Dél-Dunántúl, a Közép-Dunántúl és a Nyugat-Dunántúl területén indított beruházás alapján vehető igénybe az adókedvezmény. Közép-Magyarországnak csak egyes területei támogatottak, azonban itt is csak a kisvállalkozások fejlesztései támogathatók, a közepes és a nagyvállalatok nem kaphatnak semmit.

A kedvezmények 70 százalékát a nagyvállalatok vették igénybe.

A régióban nagyvállalat csak különleges esetben kaphat kedvezményt, akkor, ha új gazdasági tevékenységhez kapcsolódó, teljesen új beruházásról van szó. Ebbe a szélessáv nem tartozik bele, a definíció szerint ugyanis új tevékenységi kört kell eredményezzen a beruházás. Persze ha hentesüzemet vagy repteret akar építeni a Telekom, akkor még próbálkozhat.

A módosítás a kihirdetés napján lép hatályba, s ezt követően már minden ügyletre ezt a szabályt kell alkalmazni. Vagyis nagyjából még a jövő héten lenne idő a hatályos szabályok szerint kedvezményt érvényesíteni egy újonnan induló beruházáshoz. Erre aligha lesz képes bárki – vagyis a költségvetés bizonnyal megkapja azokat a milliárdokat, amelyeket eddig a távközlési és energiaszolgáltatók tartottak maguknál.

Ugyanakkor  továbbra is magyarországi elbírálás alá esik a munkahelyteremtést szolgáló beruházás, az élelmiszer-ipari, -biztonsági fejlesztés, illetve a kizárólag film és videó gyártására szolgáló fejlesztés. Vagyis az Andy Vajna érdekeltségébe is tartozó Etyekwood bátran fejleszthető lesz a jövőben is, hiába fekszik a település a támogatásra nem jogosult közép-magyarországi régióban.

A javaslat mindezeken kívül igyekszik könnyebben elérhetővé tenni a munkahely-teremtési kedvezményeket. A kedvezmény már kevesebb új munkahely, illetve alacsonyabb plusz bérköltség mellett is igénybe vehető lesz – utóbbi azért fontos kikötés, hogy az újonnan felvettek legalább minimálbéren és teljes állásban legyenek foglalkoztatva. A közepes cégek 25 helyett csak húsz, a kicsik 15 helyett tíz fővel kötelesek növelni a létszámot.

A fejlesztések után igénybe vehető levonás a legsikeresebb kedvezmény a társasági adóban, 2012-ben 33 milliárd forintot spóroltak meg az adóból ezen a címen a társaságok.

A kedvezmények 70 százalékát a nagyvállalatok vették igénybe. Összegében csak a látványcsapatsportok támogatásához kapcsolódó kedvezmény nagyobb (ám azzal nem az adott cég jár igazán jól, hanem a sportág, igaz erre 38,8 milliárdot „adott” az állam, amihez hozzá lehet adni még a film és előadó-művészet támogatásának tízmilliárd forintját.

Azt persze nem lehet tudni, mit szól a javaslathoz a kormány. Ám miután az ugyanúgy pénzt hoz a büdzsének, mint a reklámadó, vélhetően ezt is üdvözölni fogja.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszteri meghallgatásán közölte azt a reklámadó kapcsán: minden képviselőnek joga van javaslatot tenni, az Országgyűlés majd dönt, de ő, mint a költségvetésért felelős miniszter nem fog nemet mondani egy olyan változtatásra, amely növelné a bevételeket.

A benyújtott javaslat szerint egyébként a közlekedésmérnök Manninger jól ismeri az időszakos elszámolási ügyletek szabályait is. Itt ugyanis a képviselő kitolna egy július elsejére tervezett módosítást. A változás lényege, hogy a teljesítési időpont az adott elszámolási időszak utolsó napja lesz, szemben a jelenleg hatályos szabállyal, amely szerint a teljesítési időpont a kifizetés időpontja.

További késik az üzemanyag-jelölés

Jövő év július 1-ig újra kitolja az üzemanyag-jelölési rendszer bevezetésének határidejét Manninger Jenő indítványa. A korábban közzétett tervek szerint az üzemanyag-forgalmazás biztonságának növelésével indokolt új rendszert az autósok állnák literenként körülbelül egy forint kifizetésével, amiből évi több tízmilliárd gyűlne össze. Az összeg a Magyar Kőolaj-készletező Szövetség pályázatán nyertes, Simicska Lajoshoz és Nyerges Zsolthoz köthető Remeczki Ferenc jegyezte Femgas Kft.-hez kerülne. A Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető nevéhez fűződő, a szakma által értetlenül fogadott jelölést először tavaly július 1-vel, majd október 1-vel, majd ez év július 1-vel tervezték bevezetni. Az EU és több tagállam aggályait fejezte ki, ami ugyan megakasztotta a folyamatot, de a bevezetéshez az új magyar kabinet is ragaszkodik. (M. I.)

Ez egy egyszeri átállás az érintetteknek azzal a nehezítéssel, hogy az átmeneti időszakban a két határidő összecsúszik, és egyszerre kell a régi és az új szabályok szerint is áfát fizetni – hiszen az új szabály előrébb hozza az áfafizetést. A javaslat ezt az átállást 2015 januárjáig kitolná, hogy az érintetteknek legyen ideje felkészülni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.