galéria megtekintése

Tizenöt napon belül kell utalni a visszafizetendő összeget a bankoknak

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 29. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

A bankok és takarékszövetkezetek már postára adták az elszámolóleveleket deviza hiteles ügyfeleiknek, akiknek legfontosabb teendőjük, hogy ellenőrizzék az elszámolás adatait. Akinek visszatérítés jár, tájékoztatniuk kell egykori hitelezőiket arról, milyen formában szeretnének hozzájutni az őket megillető összeghez.

A tájékoztató leveleket a jogszabály szerint április 30-ig postára kell adniuk a bankoknak és a takarékszövetkezeteknek. Ha a szerződésekkel kapcsolatos polgári perek március elseje után fejeződnek be, az elszámolás megküldésének határideje a per befejezését követő 60. nap. A Magyar Posta több, mint másfél millió levelet kézbesít a devizahiteleseknek.

Mi van a levélben?

A levél az elszámolással kapcsolatban a tisztességtelenül felszámított összeg mértékén kívül arról tájékoztat, hogy az adott devizanemben mennyi volt a futamidő egyes éveiben a pénzügyi intézmény által előírt törlesztőrészlet, valamint a tényleges befizetés, a lejárt, valamint nem esedékes tőketartozás az egyes időszakok végén. Ismerteti a szerződés megszűnésének időpontjában alkalmazott tisztességes kamat mértékét is, továbbá tájékoztatja az ügyfeleket a további lépésekről, a jogorvoslati lehetőségekről.

 
Szükség lehet a hitellel kapcsolatos korábbi dokumentumokra, ha nincs meg, a bankok tudják pótolni
Szükség lehet a hitellel kapcsolatos korábbi dokumentumokra, ha nincs meg, a bankok tudják pótolni
Szabó Bernadett / Archív

Mit ellenőrizzen?

Érdemes ellenőrizni, hogy a levélben foglaltak megegyeznek-e a korábbi egyenlegértesítők tartalmával. Azt is lehet kérni, hogy bocsássák rendelkezésére az elszámolás teljes levezetését. Ez sok esetben az adott pénzügyi intézmény honlapján elérhető, egy egyedi kód megadásával. A részletes elszámolás havi bontásban tartalmazza többek között az előírt törlesztőrészletet, annak tőke-, kamat- és kezelési költség tartalmát az adott devizában és forintban, és minden adatot a még esedékessé nem vált tartozásról, a hátralékokról, esetleg a túlfizetésekről. Az elszámolás tartalmazza a havi törlesztésnél alkalmazott árfolyamot, az adott hónapban ténylegesen, illetve az átszámítás során érvényes ügyleti kamatlábat.

Akinek a szerződése már megszűnt, és követelése keletkezett, a pénzügyi szolgáltató kifizeti neki. Akinek élő szerződése van és nincs lejárt tartozása, annál a előtörlesztésként veszik figyelembe az elszámolt összeget, vagyis fennálló tőketartozása összegével csökkenni fog. Ha a követelés összege meghaladja a tőketartozást, a különbséget kifizetik. Lejárt tartozás esetén elsőként a lejárt tartozásra írják jóvá az elszámolásból eredő összeget, ezután a fennmaradó követelést a költségre, azután a kamatra kell elszámolni. Ha még ezek után is marad követelés, a fennmaradó tőketartozást kell csökkenteni.

Milyen számlára?

Ha az ügyfélnek van bankszámlája az elszámolásra kötelezett pénzügyi szolgáltatónál, a neki járó összeget azon a számlán kell jóváírni, ha azonban nincs, nyilatkoznia kell arról, hová kéri a pénzt, esetleg készpénzben akarja-e felvenni. Ezt megteheti személyesen a fiókokban, valamint levélben, a két tanú aláírásával hitelesített formanyomtatványon. Fontos, hogy az eredeti dokumentumot kell beküldeni, másolatot nem fogadnak el, mint ahogy a fax sem megfelelő.

Az elszámolás nyomán visszajáró összeget a pénzügyi intézményeknek legkésőbb az értesítő megküldése után 15 napon belül jóvá kell írniuk az ügyfél számláján (csökkentve ezzel tartozásait), a már megszűnt fogyasztói szerződések esetében pedig – amennyiben ismert a számlaszám – ez időn belül kell átutalniuk.

Akadályoztatás esetén

Ha valaki – például kórházi ápolás miatt – akadályoztatva volt, annak az akadálymegszűnésétől számított 30 napon belül, illetve a jogszabályi feltételek fennállása esetén legkésőbb az elszámolás kézbesítésétől számított 120 napon belül kell panaszát eljuttatnia a pénzügyi szolgáltatóhoz. Az akadályoztatás tényét hitelt érdemlő módon igazolni kell.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.