galéria megtekintése

Megtudtuk Mészáros Lőrinc titkát

A tisztes gázszerelőből magát közpénzből szerzett milliárdokat mozgató oligarchává felküzdő felcsúti vállalkozó évek óta azzal ámítja közönségét, hogy bármihez nyúl, az bizony „arannyá” változik. Amiben valójában nincs nagy titok: a trükk annyi, hogy Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja igyekszik olyan cégeket felvásárolni, amelyekkel aztán az uniós milliárdokból pénzelt állami nagyberuházások pályázatain is labdába rúghat.

Üzleti előrelátása aktuálisan a Felcsúton jegyzett R­-Kord Kft.­-nek hozta meg az ismertséget. A helyi Molnár­ család 1997 óta működő, 2011 októberéig Femol 97 néven jegyzett kft.­-jét Mészáros Lőrinc 2013 márciusában vette meg. És bár azóta még három év sem telt el, a korábban alkalmilag veszteséges, 2012­-ben is csak szerény, négymillió forintot alig meghaladó mérleg szerinti eredményt kimutató tipikus középvállalkozás a Swietelsky Vasúttechnika Kft. oldalán máris a nagyok „kondérja” mellé telepedhetett. A két cég Hegyhát néven jegyzett konzorciuma a napokban elnyerte a Győr­-Sopron­-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. megrendelését a Szombathely és Zalaszentiván közti 49 kilométeres vasútvonal villamosítására.

A 13,3 milliárd forintos projekt bizonyára nem hullott csak úgy Mészáros Lőrinc ölébe. Motivációt biztosíthatott hozzá a miniszterelnök megfogalmazása szerint „tehetséges falu” kisugárzása, na meg az is jól jöhetett, hogy az R­-Kord háza táján régóta tudják, mi is az a vasút. Elődje, a Femol 97 Kft. még csak a vasúti biztosítóberendezések tervezési, átalakítási és építési munkáinak kivitelezésében jeleskedett.

Az R-Kord viszont a honlapján elérhető bemutatkozásában már a vasúti felsővezeték-építést, karbantartást, tervezést említi főtevékenységei között. Ami ugyan ebben a direkt megfogalmazásban nem jelenik meg a cég Opten Infromatika Kft. adatbázisában lejegyzett tevékenységi körei között, de van helyette a többi között „máshova nem sorolt egyéb villamos termék gyártása”, „villanyszerelés”, „mérnöki tevékenység, tanácsadás”, illetve „egyéb speciális szaképítés”. Azt meg már igazán Mészáros Lőrincre lehet hagyni, hogy milyen munkáért milyen TEÁOR számot ír majd a vasút-villamosítás után kiállított számlákra.

 

A lényeg, hogy az R-­Kord számára nem idegen a vasúti környezet. És egyébként is, az ISO minősítésekkel rendelkező cég megfelelő szaktudás és referenciák nélkül közelébe se mehetett volna egy olyan, uniós pénzből finanszírozott közbeszerzési eljárásnak, mint a GYSEV vasút-villamosítási tendere.

Népszabadság-grafika

A saját bemutatkozása szerint teljes dolgozói létszámán belül 20 százalékban diplomás, 30 százalékban technikusi, a megmaradó felerészben pedig szakmunkás végzettségű munkatársakat foglalkoztató társaság azonban eddig is seregnyi vasúti megrendelést mondhatott magáénak. Legnagyobb megrendelői között ott a MÁV, a Mávépcell Kft., a Market Zrt., Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt., Swietelsky Kft., a Strabag Zrt., Betonút Zrt., az Euroaszfalt Kft., Vegyépszer Zrt., Hídépítő Zrt., a Mol, a BKV, a Thales Kft., valamint a Siemens. Vagyis csupa olyan cég, amelynek így vagy úgy, de köze lehetett a vasúthoz.

Mészáros Lőrinc tehát 2013-­ban jól választotta ki prédáját. Az általa megvásárolt R-­Kord kétséget kizáróan ambicionálhatta a szereplést a vasúti nagyberuházásoknál. Az viszont már más kérdés, hihető­-e, hogy a megfelelő cég megvásárlása tényleg elég az üzleti érvényesüléshez, vagy kellenek hozzá a megfelelő barátok és a felcsúti illetőség.

R­-Kord Kft. számokban (milliárd forint)
2010      2011     2012     2013       2014

Értékesítés nettó árbevétele      1,149     1,489    0,873     0,823     1,270

Mérleg szerinti eredmény            0,007 ­   -0,595   0,004     0,058      0,017

Forrás: Opten

Mészáros: minden fronton növekedés

Földek, stadion-, csatorna-, kikötő-, út- és kertépítés, klímaszerelés, ingatlanforgalmazás, sertéstelepek, húsfeldolgozás, pékáru- és tésztakészítés, ásványvíz-előállítás, konzervgyártás – egy levegővel nehéz lenne felsorolni azokat az ágazatokat, ahová az Orbán Viktor miniszterelnök bizalmasának tartott Mészáros Lőrinc az utóbbi években bevásárolta magát. A cégbirodalom története két, jól elhatárolható szakaszra bontható: 2010 és 2013 között az „alapcégek” zömmel közbeszerzésekből történő „feltőkésítése” indult el, majd 2013-tól a rekordidő alatt magyar oligarchává és milliárdossá avanzsált Mészáros újabb és újabb vállalkozásokat kezdett megkaparintani. A sokáig a helyi kisvállalkozók küszködős-veszteséges életét élő, ex-gázszerelő csillaga együtt emelkedett a legújabbkori Fideszével.

A cégbirodalom zászlóshajója, a 2001-ben a szintén fideszes képviselő testvérével, Mészáros Jánossal közösen alapított Mészáros és Mészáros Kft. 2007-ben még alig 1,7 milliós árbevételt és hárommillió forintos bukót produkált. Egy évre rá szerény 5 millió forintos nyereséget is termelt a cég, s azóta folyamatosan emelkedett. A Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után robbantak a bevételek, 2014-ben már 9,8 milliárd forint került a Mészáros és Mészáros Kft.-hez. A piaci versenyfeltételek mellett elképzelhetetlen bevételnövekedést produkált a Búzakalász 66 Felcsút Kft. is. A 2011-ben alapított vállalkozás forgalma évente 1 milliárd forinttal nőtt, így 2014-ben már 3,1 milliárd folyt be a céghez. A két cég között munkamegosztás is volt: a közbeszerzések jellemzően a Mészáros és Mészárosnál landoltak, míg a cégbirodalom „agrárlába” a Búzakalász 66 Felcsút Kft.-lett, a hírhedt földbérletpályázatok fő nyerteseként is. Mészáros és családja a kiosztható Fejér megyei földek nagy részére
is rátette a kezét.

2013 után Mészáros ráfordult  a „többi” ágazatra. Gyakran nehéz helyzetben lévő vállalkozásokat vett meg a piac szerint nyomott áron. Az addig hervadozó cégek rendre virágba borultak. Sokak szerint az üzletembert látnoki képességei vezették, amikor uniós pénzből felújította a mangalicatelepét, majd nem sokkal később kiderült, hogy az EU kétszeresére emeli az állatjóléti támogatás összegét. Üdítő meglepetés volt, hogy Mészáros alig szerezte meg idén az ásványvizes Vivienvíz Kft.-t, a MÁV a hőségriadó miatt ásványvizet rendelt tőlük. A piacon jelenleg is találgatják, hogy a debreceni klímás cég, a CLH idei megszerzése milyen kormányzati lépést vetít elő a légtechnikai piacon. Visontán is várható valami, hiszen A Duna Aszfalt Kft.-vel nemrég megalapították a Visonta Projekt Kft.-t.

Mészáros látható törekvése, hogy a teljes élelmiszer-termékpálya minden részéből komoly pozíciót szerezzen: a földek mellett a feldolgozóiparban is regionális szerepre tör, 2013-ban megszerezte a Bakonyi hús Kft.-t, majd az idén a B+T Management Kft.-t. A céggel várhatóan tésztát fog gyártani, míg a korábban kenyérsütödés Bio Süti Kft. égisze alatt a feltételezés szerint konzervgyártásra rendezkedne be. A termékpályából egyelőre csak a kiskereskedelem hiányzik, de állítólag egy nagyobb, országos jelentőségű kiskereskedelmi lánc megszerezésén gondolkozik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.