galéria megtekintése

Lisszabon szabadul láncaitól

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 24. számában
jelent meg.


Blahó Miklós
Népszabadság

Fél éve még újabb hitelről spekuláltak, most viszont már a piacról finanszírozza magát Portugália. Az IMF és az eurózóna többi államának szorításában szűk esztendőkön átesett ország váratlanul jó számokat produkál. Elemzők már félnek, ez újra felelőtlenné teheti politikusait.

A lisszaboni utcakép nem sokat árul el arról, mekkora válságon ment keresztül Portugália. Turisták, de jórészt inkább helybéliek ostromolják az ebédet kínáló vendéglőket. A belváros, az üzleti negyed élettel és vásárlókkal teli. Igaz, az autópark láthatóan kevéssé frissült, a mellékutak állapota finoman szólva is rossz, a járdákon a fehér kockakövek több hiánya pedig arra utal, karbantartásra már nem futotta.

Ha az utcaképből nem is, az adatokból pontosan lehet tudni, hogy a 2011 áprilisára nemzetközi pénzügyi segítségre szoruló Portugália kemény kiadáscsökkentési és kiemelkedően durva adóemelési programot hajtott végre, aminek nyomán mostanra eljutott odáig, hogy megszabadulhat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió felügyeletétől.

A jobbközép kormány nem is titkoltan éppen ennek a lépésnek a számára üdvös hatásában reménykedik a május végi európai parlamenti választások előtt. A hitelezők egyrészt örülnek: lám, az írországi után a portugáliai program is remekül működött, de aggódnak is, mi lesz, ha leveszik vigyázó szemüket Portugáliáról.

 

A lisszaboni államadósság-kezelő központ a 2011-es 78 milliárd eurós nemzetközi mentőakció óta szerdán kínált először a piacon aukció keretében tízéves államkötvényeket 750 millió euró értékben.

A portugál szakszervezetek a megszorítások végét követelik - a piacok attól tartanak, választások előtt a kormány meghallja hangukat
A portugál szakszervezetek a megszorítások végét követelik - a piacok attól tartanak, választások előtt a kormány meghallja hangjukat
Reuters

A nagy érdeklődés nyomán a hozam 3,575 százalékra, azaz több mint hétéves mélypontra zuhant – a válság csúcspontján, 2012 januárjában a hozam 18 százalék közelében járt, a nemzetközi támogatás iránti kérelem benyújtása előtt pár nappal, 2011. április elején 6,716 százalékon keltek el a tízéves kötvények.

Ám mára a portugál állampapírokon elérhető haszon az ír szintre zuhant, s a lisszaboni kabinet szeretné is követni a sikeres ír példát. A nemzetközi program május közepi zárása után nem szívesen szorulna az IMF és az EU támogatására, bár a segítségként érkezett hitel kamata mindössze három százalék.

A feltételek viszont szigorúak. Portugália mindeddig teljesítette őket, s az IMF a napokban folyósította az újabb, 851 millió eurós részletet. Elemzők viszont attól tartanak, hogy ha megszűnik a nemzetközi ellenőrzés, akkor a kormányzat lazít a gyeplőn, miközben egyáltalán nem biztos, hogy az eddigi strukturális reformok elegendőnek bizonyulnak a jövőre nézve.

A vendéglátóhelyek forgalmán nem látszik már a válság
A vendéglátóhelyek forgalmán nem látszik már a válság
Rafael Marchante / Reuters

Az eurózóna perifériáján a hozamok azonban egyöntetűen ereszkednek lefelé. A görög kormány április elején 4,95 százalékos hozamon bocsátott ki tízéves államkötvényeket, Spanyolország és Olaszország is olcsóbban finanszírozza magát. Ennek oka egyrészt az, hogy a befektetőket vonzza a némethez, amerikaihoz, brithez képest magas hozam, másrészt a piacon általános a várakozás, hogy az Európai Központi Bank (EKB) állampapír-vásárlási programba kezd a deflációs veszély elhárítására.

Az eurózóna szolgáltatási és feldolgozóipari beszerzői menedzserindexek szerdán a vártnál jobb helyzetet mutattak, s ez a derűlátás átragadt Portugáliára is, amelynek exportja élénkül, s megítélése is javul.

A nagy hitelminősítők azonban még mindig bóvlikategóriában tartják Portugáliát, csak a Fitch jelezte, hogy esetleg befektetésre javasolja majd a dél-európai ország papírjait. Holott a folyó fizetési mérlegben többlet keletkezett, s Lisszabon nem tért le a kijelölt útról.

Félő, hogy az ország heveny költekezésbe kezd további takarítás helyett
Félő, hogy az ország heveny költekezésbe kezd további takarítás helyett
Jose Manuel Ribeiro / Reuters

A tizenegyedik felülvizsgálatról kiadott jelentésében az IMF örömmel nyugtázza, hogy az idei növekedési kilátás 0,4 százalékponttal felfelé, 1,2 százalékra módosult, s a drámai méretű munkanélküliség is 15 százalékra mérséklődhet, azaz nagyobb ütemben csökkenhet, mint akár csak fél éve is gondolták.

A Financial Times is rámutatott szerdán: hat hónappal ezelőtt a befektetők még inkább úgy vélték, hogy Portugáliának újabb mentőakcióra lesz szüksége, most viszont meglepő módon a kérdés az, vajon elővigyázatossági hitelmegállapodást szorgalmaz-e egyáltalán Lisszabon a tetemes, idén 11-13 milliárd euróra rúgó finanszírozási igénye miatt.

A költségvetés GDP-arányos hiánya ebben az évben eléri a tervezett négy százalékot, ám 2015-re 2,5 százalékra kellene süllyednie, azaz még további megszorítások jöhetnek. Az államadósság aránya viszont a vártnál kissé alacsonyabb szinten, a GDP 128,8 százalékán tetőzött, s 2019-re 114 százalékra apadhat. A hozamesés ebben nyilván segít, de az IMF figyelmeztet: az eltűnt infláció veszélyeket hordoz magában, és a fellendülés megindult folyamatát is fenyegetheti.

Az IMF további munkaerő-, árupiaci és igazságszolgáltatási reformot sürget, s reméli, közmegegyezés alakul ki a tekintetben, hogy a nemzetközi pénzügyi programok lezárulása után sem növelik a közkiadásokat. A pártok európai erőpróbája után azonban jövőre tartják az általános választásokat Portugáliában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.