galéria megtekintése

Vasárnapi bezárás: az NGM csúsztat és téved

15 komment


Batka Zoltán

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteki sajtóközleménye szerint a tárcának „nincs tudomása” a vasárnapi zárva tartásról szóló bármilyen hatástanulmányról, és ők nem is rendeltek olyat. Ezzel szemben a kormány cáfolja az NGM-et, a honlapján ma is elérhetőek az egyik hatástanulmányról szóló szerződés adatai.

Magyarázkodik a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a vasárnapi zárva tartásról még 2011-ben készült hatástanulmány miatt. A tárca közleménye szerint "nincs tudomása arról, hogy ebben a témában elemzés született volna a minisztérium megbízásából".

Orbán Varga miinszteri eskütétele alatt. A hatástanuulmányt a kormány rendelte
Orbán Varga miniszteri eskütétele alatt. A hatástanulmányt a kormány rendelte
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az NGM közleménye azonban csúsztat. Amint arról a Népszabadság beszámolt, a megbízást nem a tárca, hanem a kormány adta az elemzés elkészítésére. Idéztük Nagy Anna kormányszóvivő 2011-es szavait, amelyek szerint a kormány az akkor még csak készülő hatástanulmány megállapításainak ismeretében dönt majd a kérdésről. Erről akkoriban lapunkon kívül más orgánumok – RTL, Népszava, Index – is beszámoltak. Ezen túlmenően – mint azt megírtuk – információnk szerint 2011 tavaszán az NGM-ben több tanulmány megállapításait fésülték egybe, s a Népszabadság ennek megállapításaiból idézett.

 

Az NGM szerint ők nem készítettek, nem adtak megbízást a témával kapcsolatos elemzésre.

Ehhez képest a kormány honlapján ma is olvasható az egyik 2011-es hatástanulmány elkészítéséről szóló szerződés néhány adata. E szerint az NGM 2011. április közepén kötött szerződést az M.S. Concord Tanácsadó és Szolgáltató Bt.-vel „A vasárnapi nyilvántartással kapcsolatos felmérésre, elemzésre.” A szerződés értéke bruttó 3,1 millió forint volt.

Forrás: kormany.hu

Az NGM azóta sem válaszolt lapunknak arra a kérdésére, hogy pontosan milyen hatástanulmány vagy hatástanulmányok készült 2011 tavaszán az ügyben. Ugyanakkor hiteles forrásokból a Népszabadság birtokába került az NGM berkeiben készült összefoglaló anyag.

Információink a jelentés írói között többen ma is az NGM-ben dolgoznak. Forrásvédelmi okokból nem áll módunkban közzétenni a teljes tanulmányt.

A 2011-es jóslat

Az állás nélkül maradó 10-15 ezer volt dolgozónak fizetendő munkanélküli-segély: 2,3-3,4 milliárd forint

A kieső béralapra jutó, elmaradó adó- és járulékbevétel: 26-27 milliárd forint

Várható forgalomcsökkenés: 20,4 milliárd forint

Várható áfakiesés: 7,6 milliárd forint

A teljes költségvetési kiesés: 43,2–49 milliárd forint

Az NGM közleménye szerint az általunk idézett tanulmány megállapításai és kockázati elemei hiteltelenek. Szerintük nem igaz, hogy bárki munka nélkül maradna a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt. Ebből következően az sem igaz, hogy növekednének a munkanélküli-segélyekre fordított kiadások, illetve hogy az intézkedés járulék- vagy adóbevétel-kiesést okozna.

Ugyanakkor az NGM azt is leszögezi, az általunk idézett tanulmány megállapításai 2011-ben talán még helytállóak is lehettek volna, de ma már bizonyosan érvénytelenek. „Abban az időszakban a gazdasági világválságnak, valamint a 2010 előtti kormányok felelőtlen politikájának köszönhetően a magyar gazdaság és társadalom még nem tudta volna ezt a kereskedelemben dolgozó munkavállalók érdekeit szem előtt tartó fontos lépést veszteségek nélkül kezelni" – állítja a tárca.

2011-ben még helytállóak lehettek a megállapítások, de három év alatt megszűnt a negatív hatások veszélye
2011-ben még helytállóak lehettek a megállapítások, de három év alatt megszűnt a negatív hatások veszélye
Teknős Miklós / Népszabadság

Hozzáteszik: „Azonban az elmúlt évek következetes, a gazdaság élénkítését célzó, valamint a munkahelyteremtést elősegítő politikájának eredményeként mára már a munkaerőpiacra és a költségvetésre gyakorolt negatív hatása a vasárnapi munkavégzés tilalmának teljes mértékben megszűnt."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.