galéria megtekintése

Ködösítés a nemzeti közműcég körül

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 19. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Zajlik a kormányzati ködösítés a leendő központi nemzeti közműszolgáltató kapcsán, amiről ilyformán továbbra sem tudni semmi kézzelfoghatót.

Fideszes illetékesek – tegnap éppenséggel az üggyel a kormány részéről foglalkozó Németh Lászlóné nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár – sokadjára érzik szükségét a nyilvánosság előtt beszámolni a tervezett ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. bejegyzési helyzetéről. Eszerint a társaság papírjait már beadták a cégbíróságra. Az alapításra a kormány az állami költségvetésből 15 milliárd forintot különített el.

A szerdai sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint bemutatkozott az ENKSZ leendő vezérigazgatója is – nemrég közölt értesüléseinknek megfelelően –, Horváth Péter, aki az állami MVM-csoport gázipari vezérigazgatói és a Főgáz elnöki székéből érkezett, azt megelőzően pedig évtizedekig a Molnál dolgozott. Közreadott életrajzából kimaradt, hogy egy ideig Szolnokon Fidesz-szervezetet is vezetett.

Mint kiderült, a Főgáz, amelynek „bázisán” indulna az országos gázszolgáltatás, március végén kaphat engedélyt a közműhivataltól tevékenysége területi kiterjesztésére. Az államtitkár – tavaly októberi tájékoztatójához hasonlóan – elismételte, hogy gőzerővel dolgoznak, az érdeklődőket a gázszolgáltató meglévő ügyfélszolgálatain túl a postákon és a kormányhivatalokban várják és együttműködnek a díjbeszedővel is.

 

Az, hogy pontosan miben áll majd az állami gázszolgáltatás, szavaiból most sem derült ki. Ismételten igyekezett viszont körülírni, mit is értenek piaci elvek szerint működő nonprofit nemzeti közszolgáltatás alatt. Eszerint „nem profitérdekeltségből tesznek meg lépéseket, nincsenek olyan kitűzött profitelvárások, mint a külföldi részvényeseknél”. Az ellátásbiztonságot és a fogyasztók érdekeit tartják szem előtt, a takarékos működésből és az állami infrastruktúrák bekapcsolásából adódó megtakarítást pedig a további rezsicsökkentés lehetőségének biztosítására, illetve fejlesztésre, szolgáltatásbővítésre fordítják majd – hangsúlyozta az államtitkár.

A piaci feltételek szerinti működés pedig értelmezésében azt jelenti, hogy betartják a szabályokat.

Németh Lászlóné és a közművezérré kinevezett Horváth Péter
Németh Lászlóné és a közművezérré kinevezett Horváth Péter
Koszticsák Szilárd / MTI

Horváth Péter szavaiból szintén nem derül ki, mennyibe fog kerülni az állami gáz. Megfogalmazása szerint az átalakulás a fogyasztóknak tartósan megfizethető szolgáltatásokat biztosít; a folyamat a rezsicsökkentéssel kezdődött, tartóssá tételének igényével folytatódott, most pedig megkezdődött a megvalósítás fázisa – hangsúlyozta.

Nem oszlatják a ködöt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek az ügyben közzétett friss gondolatai sem, aki Tóth Bertalan írásbeli kérdésére válaszolt. Lapunk korábbi tudósítása alapján a szocialista képviselő azt firtatta, miért törölte a kormány azt a határozatát, miszerint az új nemzeti közszolgáltatónak nonprofit alapon, a szolidaritás elvét figyelembe véve, kis ráfordítással és fenntartható módon kell működnie. Ennek helyébe pedig a piaci alapú működés előírása került.

Semjén Zsolt szerint ebből nem lehet szándékaik és alapelveik változására következtetni. Szerinte „a kormányhatározatokban foglalt rendelkezések teljesültek, a párhuzamos szabályozás elkerülése érdekében indokolt volt azokat hatályon kívül helyezni”.

„A nonprofit és a piaci alapú működés nem zárja ki egymást” – tette hozzá. „Más szolgáltatókkal ellentétben az állam nem a külföldi részvényesek profitelvárásait, hanem az ellátásbiztonság és a magyar fogyasztók érdekeit szem előtt tartva végzi tevékenységét, a megtermelt javakat nem a nyereség realizálására, hanem a szolgáltatás bővítésére és fejlesztésére fordítja. A piaci alapú működés azt jelenti, hogy az állami szolgáltató az államháztartás és a magyar adófizetők érdekében eredményes és kiszámítható gazdálkodásra, pénzügyi szempontból hosszú távon fenntartható működésre törekszik.”

Németh Lászlóné és Semjén Zsolt egyaránt utalt rá, hogy – legkorábban ez év végétől –

állami áram- és távhőszolgáltatás is indulhat.

Noha az ENKSZ szerdán kiadott közleménye sok más mellett átlátható működésre tesz ígéretet, Semjén Zsolt szavaiból kiderült, hogy minden előkészítő anyagot titkosítottak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.