galéria megtekintése

Icahn új prédára csapott le

0 komment

Kriván Bence
NOL

A már több vállalatóriás vezetésével is tengelyt akasztó Carl Icahn ezúttal az Ebay-nél lépett akcióba. A nagybefektető azt akarja elérni, hogy az aukciós portál válassza le magáról és adja el a PayPal fizetési szolgáltatót.

Ahová Carl Icahn egyszer beteszi a lábát, ott garantált a konfliktus kirobbanása. Az amerikai nagybefektető tavaly a Dell számítógépgyártó alapítóját, Michael Dellt próbálta kitúrni saját vállalatából, majd az Apple vezérrel, Tim Cook-kal akasztott bajszot amiatt, hogy a technológiai óriáscég gigantikus készpénzállományából mennyit osszanak szét a részvényesek között.

Dell megerősödve jött ki a párviadalból, és az Apple sem kért Icahn arrogáns fellépéséből. Persze sikerélményből is bőven jutott: az érdekeltségei közé tartozó, étrendkiegészítőket kínáló amerikai Herbalife részvényei másfélszeresükre drágultak, a Richter Gedeon partnereként ismert Forest Laboratoriest pedig 25 milliárd dollárért vásárolta fel az Actavis gyógyszergyártó. A Forest legnagyobb részvényeseként Icahn 1,7 milliárd dolláros hasznot könyvelhetett el az ügyleten.

Aki Carl Icahn-nal akar szembeszállni, annak fel kell kötnie a nadrágját
BRENDAN MCDERMID / Reuters
 

OLVASÓLISTA

Vélemény
1989. március 15.
Vélemény
Az utolsó esély
Vélemény
Egyébország
Vélemény
Pikszis

A következő áldozat, az egyik legismertebb internetes aukciós portált és online áruházláncot üzemeltető Ebay azonban egyelőre ellenszegül Icahn akaratának. A vezetés és közte január vége óta dúló harcban megmerevedtek az álláspontok. Icahn akkor fedte fel, hogy 2,2 százalékos részvényhányadot szerzett az Ebay-ben, és élve tulajdonosi jogaival a céghez tartozó PayPal online fizetési szolgáltató kiszervezését és eladását szorgalmazta.

Az aranytojást tojó tyúkról van szó, hiszen a tavaly 16 milliárd dolláros nyereség 42 százalékát a biztonságos fizetési rendszer hozta az Ebay számára. Ez azonban Icahnt nem érdekli, csak azt eladásból befolyó profitlehetőség foglalkoztatja, miközben sárdobálásig fajuló vitába keveredett a vállalati érdekeket védő John Donahoe Ebay vezérigazgatóval, aki most azokhoz a topmenedzserekhez fordult tanácsért, akik sikeresen leszerelték Icahn próbálkozásait.

De nemcsak Tim Cook Apple-vezérrel és a Netflix kábeltévétársaságot irányító Reed Hastingsszel konzultált, hanem a nagyrészvényesekkel és a médiával is megosztotta az Ebay-PayPal frigy fontosságáról vallott nézeteit. Icahn közben azzal kampányol, hogy egy független PayPal sokkal nagyobb értéket képvisel, mint az Ebayhez láncolt. És nem is adja fel a küzdelmet, amíg hajszálnyi esélyt lát tervei áterőltetésére.

Most az Ebay két igazgatósági tagjának helyére szeretné ültetni saját jelöltjeit. Mark Andreessen és az Intuit szoftvercég társalapítója, Scott Cook esetében összeférhetetlenséget lát Icahn, szerinte e két tag jelenléte ahhoz hasonlítható, mintha Pete Carrol, az idei Super Bowl-t megnyerő Seattle Seahawks amerikaifutball-csapat edzőjét a döntő előtt meghívták volna az ellenfél, a Denver Broncos taktikai értekezletére.

A vád: Andreessen az Andreessen Horowitz kockázati tőketársaság révén vagyonokat keresett a Ebay-hez tartozó Skype internetes telefonszolgáltató eladásával. A Silver Lake tőketársaság és Andreessen cége 2009-ben jutott többségi tulajdonhoz az akkor 2,75 milliárd dollárt érő Skype-ban, amit rá két évvel később 8,5 milliárdért adtak tovább a Microsoftnak. A gyanús összefonódásnak is szerepe volt abban, hogy a Ebay igazgatósága a Skype eladásakor rossz döntést hozott – írja a részvényesekhez írt levelében Icahn.

Andreessen kategorikusan visszautasította Icahn vádjait, mondván tudatosan távolmaradt az Skype ügylet tárgyalásától, s azt is a bizalom megnyilvánulásaként értékelte, hogy a részvényesek 99 százalékos többséggel ismét beválasztották az Ebay vezető testületébe. Ő is visszalőtt: felhánytorgatta Icahn zavaros múltját, utalva arra, hogy a nagybefektető kezdeti sikereit a bennfentes információk megjátszása miatt bebörtönzött Ivan Boesky oldalán érte el a nyolcvanas években.

A részvényesek pedig csak kapkodják a fejüket, a közleményháború, a vagdalkozás folytatódik. A felek kötik az ebet a karóhoz: az Ebay szerint a cég és a PayPal sziámi ikrek, Icahn szerint pedig ha szétválasztják őket, mindkét felük többet ér majd. A perlekedők nagy szerencséje, hogy az üzlet eközben szépen prosperál. Hosszú távon azonban a békekötés vagy a csendes elválás mindenki számára előnyős lehet – figyelmeztetnek a Bloombergnek nyilatkozó elemzők.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.