galéria megtekintése

„Hol van a fizetésünk?!” - Bujkál a volt CBA-cég vezetése a dolgozók elől

8 komment


Batka Zoltán
NOL

A Palóc Kft.nél a csődöt még nem rendelte el a bíróság, az a dolgozók már biztosnak látszik, hogy a dolgozók egyelőre nem kapják meg  az elmaradt bérüket sem.

Tájékoztató fórumot tartott a múlt héten bezárt, majd csődöt jelentett Palóc Nagykereskedelmi Kft. dolgozóinak Salgótarjánban a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ). A dolgozók nem sok újat tudhattak meg azon kívül, ami már eddig is ismert volt: a cég csődöt jelentett, így a majdani csődgondnok fogja megállapítani, hogy maradt-e a cégnek – a CBA volt észak-magyarországi regionális központjának – annyi pénze, amiből kifizethetnék a cirka 1300 dolgozó elmaradt bérét.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

A salgótarjáni fő téri szakszervezeti székházba úgy százan jöhettek el, nemcsak a környékről, Hevesről is érkeztek résztvevők – tudtuk meg Demeter László BAZ megyei titkártól. A helyszínen jelenlévő munkatársunk szerint a hangulat lőporfüstös volt.  „Hol van a fizetésünk?!" – firtatták legtöbben, volt, aki a tájékoztató után azt indítványozta, hogy menjenek tüntetni a Palóc Kft. a tarjáni ipari parkban lévő központjához, ám végül a tüntetés elmaradt.

 

Számos dolgozót igen nehéz helyzetbe hozta a cég. Van olyan, aki hat gyereket nevel és az eddigi munkahelye, a Palóc Nagykereskedelmi Kft. volt a gyed-kifizetőhelye, így ő duplán pórul járt: nemcsak az augusztusi bére ragadt benn a cégnél, a gyed-et sem kapta meg. De másoknak is a mindennapi megélhetése került veszélybe.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Demeter szerint a cégvezetővel, Czékmány Józseffel állandó kapcsolatban vannak, ám a Palóc Kft. vezetése nem mond semmilyen érdemlegeset. Jelenleg úgy tudni, hogy a KASZ pénteken ül le tárgyalni a céggel. Korábban felröppent, hogy esetleg vevője lehet a Palóc Kft.-nek, ám azóta sem tudni arról konkrétumot, hogy ki vásárolná meg a bedőlt céget, ahogy az sem ismert, hogy a Palóc Kft. végül mekkora beszállítói tartozásokat halmozott fel az utóbbi időben.

A dolgozóknak ugyanakkor a cég nem mondott semmit, hogy mit kellene tenniük. Így kérdéses volt, hogy most bemenjenek-e a bezárt üzletbe vagy – ahogy a cég javasolta – vegyenek-e ki szabadságot. Bár a múlt héten a Palóc még azt ígérte, hogy rövidesen újranyitnak a boltak, azonban ez egyre valószínűtlenebb. Időközben ugyanis a CBA Kft. nemcsak közleményben tudatta, hogy a Palócot kizárta a hálózatból, ám arra is kötelezte a céget, hogy szedjen le minden, a CBA-ra utaló arculati elemet. Ez annyit jelent, hogy először a boltok arculatát kellene átalakítani, ahogy azt sem tudni, hogy a boltokban maradt kevéske áruból mennyi a CBA-é.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Időközben a máról-holnapra élő alkalmazottak közül egyre többen mondnak fel – közölte Demeter László. A volt palócos alkalmazottak közül többen a konkurenciánál tudtak elhelyezkedni, de sokan otthagyták a kiskereskedelmet és más ágazatban, üzemeken találnak állást. Természetesen ettől még megpróbálják polgári peres úton kikényszeríteni a cégnél beragadt bérüket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.