galéria megtekintése

A Sütimester megmutatja, hol kapható a világ legjobb croissant-ja

2 komment


Csepelyi Adrienn

Új műsorral jelentkezik Paul Hollywood: a világ legjobb péksüteményeinek nyomába ered kontinenseket átívelő sorozatában.

Kevés annál izgalmasabb dolog van, mint nyaralás közben végigkóstolgatni egy idegen ország gasztronómiai különlegességeit – számos műsor foglalkozik ilyesmivel.

A péksüteményekről viszont viszonylag kevés szó esik: e tekintetben ­hiánypótló az idehaza Sütimesterként ismert Paul Hollywood új sorozata, amelyben utazik és eszik – mindezt igen szórakoztatóan.

 

Az Amalfi-parttól Madridig, ódon angol kastélyoktól ­Miamiig utazik műsorában, ahol a csodálatos tájak és a helyi hangulat mellett azért mégiscsak az ízeké a főszerep. Párizsban megmutatja, miként lehet megállapítani, hogy egy bagett tökéletes-e, és milyen egy igazi florentin.

A francia főváros cukrászatai­nak – csak a belvárosban több, mint ezer van – kirakatát bámulva maga is elámul: „mindegyik egy valódi műalkotás". A Sütimester ellátogat Laurent Duchene boltjába, ahol a világ szerinte legjobb croissant-ja kapható, és lépésről lépésre végigköveti a finomság elkészítését. S amíg a néző nyálat csorgat, érdekes információkkal gazdagodhat – ezeknek legalább nulla a kalóriatartalmuk.

Tűz és víz a konyhában

Elsőre talán úgy hangzik, mintha a Hírcsárda írná, pedig igaz: közös főzőműsort indít Martha Stewart és Snoop Dogg a VH1 tévécsatornán. Az amerikai életmódguru és a rapper többször főzött már együtt óriási sikerrel. Tekintve, hogy Snoop a burgonyapürébe is konyakot öntött, vagy például rappelt a karácsonyi brownie készítése közben, a szórakozás ismét garantált.

Tudta például, hogy a croissant osztrák eredetű, és Marie-Antoinette tette divatossá Franciaországban, mert honvágy esetén mindig ezt ette? Ismeri a rumos-cukros szirupban tocsogó, olasz baba nevű süteményt? A Sütimester néha azért maga is akcióba lép majd. A madridi Antigua Pasteleria del Pozo pékségben például megpróbálkozik a churros elkészítésével – és csúfosan bele is bukik: alkotása szabályos körök helyett leginkább egy kortárs szoborra emlékeztet. Angliá­ban bekukkanthatunk a háromszáz éve működő Fortnum & Masonba, a királyi család és az arisztokrácia kedvenc élelmiszerboltjába – itt kapni a legfinomabb citromos kalácsot.

A Paul Hollywood és a város ízei tehát egyszerre utazási műsor és kulináris élmény – néhány rész után talán a kevésbé bátrak is szívesebben feledkeznek majd bele az idegen városok gasztrokavalkádjába.

EMPANADA

Hozzávalók: 1 evőkanál olívaolaj, fél fej finomra aprított vöröshagyma, 1 db finomra vágott, kimagozott jalapeno paprika, 2 gerezd fokhagyma lereszelve, 3 vékonyra szeletelt újhagyma, só, őrölt fekete bors, másfél bögre főtt, apróra vágott csirkemell, 1 bögre reszelt cheddar sajt, 120 g krémsajt, kevés csípős szósz, 1 tojás, liszt, a nyújtáshoz, 425 g fagyasztott, kész omlóstészta, 1 evőkanál csilipor. A csili-zöld citrom mártogatós szószhoz: 1 bögre görög joghurt, 1 evőkanál (chipotle) csilikrém, 1 zöld citrom leve és reszelt héja.

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. Egy tepsit kivajazunk. Egy nagy serpenyőbe öntjük az olajat, közepes tűzön melegítjük. Amikor felforrósodott, beledobjuk a hagymát, a jalapenót, a fokhagymát és az újhagymát, majd addig főzzük, míg megpuhul. Sóval, borssal ízesítjük. Egy nagy edényben összekeverjük a csirkehúst, a sajtot, a krémsajtot, a hagymakeveréket és a csípős szószt. Egy kisebb edényben felverjük a tojást, félretesszük. A tésztából 33 centiméteres vékony köröket nyújtunk, amelyekből aztán tésztavágóval egyenként 8 db, 10 centiméter átmérőjű kört vágunk ki. A maradékot összegyúrhatjuk, és újból kinyújthatjuk. A körök közepére púpozott evőkanálnyi csirkekeveréket kanalazunk. A széleket a felvert tojással megkenjük, és a kört félbehajtjuk. A tetejüket kézzel finoman megnyomkodjuk, a széleket egy villa fokával lezárjuk, a tetejét megkenjük tojással, megszórjuk csiliporral. Körülbelül 20 percig, aranybarnára sütjük. A szószhoz összekeverjük a joghurtot, a csili­krémet, a zöld citrom levét és lereszelt héját, az empanadát ezzel tálaljuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.