galéria megtekintése

Hitelváltás vagy bankcsere?

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 29. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Mindenképpen végig kell néznie minden devizahitelesnek, akinek a kölcsönét forintosították, megéri-e bankot váltania. Erre ugyanis most van a legjobb és legkedvezőbb idő, bármikor máskor ez nagyon bonyolult és elég drága mulatság lenne.

Eleve megfutja az ügyfél azt a kockázatot, hogy nem is kap olyan feltételek mellett hitelt, mint gondolta, s az ügyintézés is elhúzódhat, ráadásul extra díjakat is fizetni kell, kezdve a végtörlesztés díjától a földhivatali ügyintézésen át az új hitelbírálatig és közjegyzői díjig.

Most mindezt megússza az ügyfél, ráadásul kockázatot sem igen kell vállalnia. Az elszámolólevél és jövedelemigazolás alapján ugyanis bármelyik bank és takarékszövetkezet el tudja dönteni, hogy tud-e kiváltó hitelt nyújtani, vagy sem. A rendelkezésre álló határidő bőven elég mindenre. Az ügyfeleknek 60 napjuk van arra, hogy kitalálják, melyik banknál vagy takaréknál kívánják kiváltani a hitelüket – ebben benne is lehet egy előzetes bírálat az elszámolólevél adatai alapján.

Ezt követően nincs más feladat, mint a régi hitelt fel kell mondani, majd a kiválasztott pénzintézetnél igényelni kell a kiváltó hitelt. Ezután minden feladatot a pénzintézet fog elvégezni, egyeztet, földhivatali papírokat szerez be, tárgyal a régi hitelt nyújtó bankkal. Az ügyfélnek a végén csak alá kell írnia az új hitelszerződést. Az ügyfeleknek csak azt kell jól megválasztaniuk, hogy hol vegyék fel az új hitelt. Itt számtalan dolgot érdemes számba venni.

 

A hitelkonstrukciókról több kalkulátor- és összehasonlító oldalon is lehet információkat kapni, ezeket jobb végignézni – tipikusan ilyen a bankráció.hu és a bankmonitor.hu, de alkuszok és tanácsadók is működtetnek ilyen oldalakat. Célszerű független oldalakat áttekinteni, hogy minden rejtett információt meg lehessen tudni, a pálya ne lejtsen egy szereplő felé sem.

A Takarék Kiváltó Hitel az összes takarékszövetkezetnél elérhető
A Takarék Kiváltó Hitel az összes takarékszövetkezetnél elérhető
M. Schmidt János

Ha megvan a legjobb ajánlat, számba kell venni, mit is akar az ügyfél, milyen speciális kívánságai vannak. Ha például a tervek között szerepel, hogy a hitelt néhány éven belül elő- vagy végtörleszti, olyan konstrukciót kell keresnie, amely nem számol fel erre extra díjat – vannak olyan ajánlatok, amelyek jelentős kedvezményeket adnak, ám ezt vissza is kéri a bank, ha az ügyfél idő előtt akarja elhagyni a pályát.

Azt is érdemes lehet számba venni, hogy szeretne-e az ügyfél számlavezetőt is váltani, illetve szeretne-e újabb banknál vagy takaréknál újabb számlát nyitni. Ez azért is fontos, mert jellemző, hogy a pénzintézetek úgy kínálnak jelentős kedvezményeket a hitelhez, hogy ahhoz egy drágább számlacsomag kapcsolódik, vagy a számlára havonta jelentősebb összegnek kell érkeznie.

Ezeknél az ajánlatoknál nem oldható meg, hogy a számla csak törlesztésre legyen használva, elvárás ugyanis az aktív ügyintézés. De ha van már egy bejáratott, megbízható és megfelelő csomag, azt nem biztos, hogy fel kellene adni. Bár lehet, hogy megéri a fáradságot. Érdemes minél több szempontot számba venni, s átgondolni azt is: napi rutinunkba hogy fér bele az ügyintézés, van-e közel fiók, jó-e az internetbank és így tovább.

Árfolyamgátmetszés

A több mint 170 ezer árfolyamgátas ügyfél számára komoly számtan lesz, hogy megmaradjon-e a gátban, vagy kilépjen onnan. Az elszámolás esetükben azt jelenti, hogy az ügyfélnek visszajáró összeget a gyűjtőszámlán lévő tételekből vonják le. Értelemszerű, hogy ha a gyűjtőszámla lenullázódik, akkor nincs további feladat, fizeti az ügyfél a törlesztőjét. Ha a gyűjtőszámlán marad még valamekkora összeg, akkor ezt az ügyfélnek valahogy kezelnie kell.

Vagy meghagyja a számlát, és kivárja, amíg az árfolyamgát öt éve le nem telik, vagy megszünteti a számlát. Utóbbi esetben a törlesztő valamennyit nőni fog, hiszen a gyűjtőszámlán lévő összeg hozzácsapódik a hitelhez. Ugyanakkor, ha megtartja a gyűjtőszámlát, akkor az öt év után azonnal vissza fog menni a hitelbe, emelve a törlesztőt – itt a számlán lévő összeg már kamatos kamattal ketyeg. Azt is számításba kell venni, hogy a szabályok szerint a gyűjtőszámlás időszakot követően a törlesztő csak 15 százalékkal lehet magasabb a korábbinál. Ez – ha túl sok a gyűjtőszámlán lévő pénz – akár azt is jelentheti, hogy elviekben nagyobb mértékben nőne 15 százalékkal a törlesztő, így a hitel  futamideje lesz hosszabb. Vagyis amellett, hogy nő a havi részlet, még tovább is kell azt fizetni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.