galéria megtekintése

Hétfőtől dől a pénz

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 06. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

A gazdasági növekedés felgyorsulását és a defláció elleni harc sikerét ígéri az Európai Központi Bank monetáris lazító programja, amelynek keretében jövő szeptemberig ezermilliárd euró értékben vásárolnak fel euróövezeti államkötvényeket. Mindez hosszú távon befolyásolja a forint és az euró árfolyamát.

Hétfőn indítja útjára régóta várt kötvényvásárlási programját az Európai Központi Bank (EKB) – ezt Mario Draghi elnök jelentette be a szervezet ciprusi kihelyezett ülését követő sajtótájékoztatón. Az EKB a gazdaságélénkítést szolgáló likviditásbővítő program keretében havi hatvanmilliárd eurós keretösszeget biztosít az euróövezeti tagállamok államkötvényeinek felvásárlására.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke. Indítja a pénznyomdát
Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke. Indítja a pénznyomdát
Ralph Orlowski / Reuters

A vásárlásokat jövő szeptemberig folytatják, de az elnök most is az eurózóna gazdasági-pénzügyi mutatóinak alakulásától tette függővé mind a rendelkezésre álló összeg nagyságát, mind a program kifutását. Az övezet két fekete báránya, Görögország és Ciprus állampapírjaiból egyelőre nem vásárol az EKB, de később feloldhatják ezt a tilalmat. A hírre tizenegy éves mélypontjára zuhant az euró a dollárhoz képest, megmutatva azt az irányt, ami ezután a devizapiacokat jellemzi majd. Egy euróért már csak 1,10 dollárt kellett adni a piacokon, ez egy nap alatt félszázalékos gyengülést jelent azok után, hogy egy év alatt a dollár húsz százalékkal értékelődött fel a közös pénzzel szemben.

 

A forintárfolyam némi rángatózás után a 305-ös szintnél pihent meg tegnap délután. Fizetőeszközünk a program beindulása után sem fog hirtelen nagyot gyengülni, bőven tízforintos sávon belül ingadozhat a kurzus, amelynek a jegybank hó végi kamatdöntése adhat lökést. Miután a lengyel nemzeti bank (NRB) szerdán meglepő 50 bázispontos vágással 1,5 százalékra csökkentette alapkamatát, a piacok hasonló – ha nem is ennyire méretes – lépést várnak a Matolcsy György vezette MNB-től is.

Az EKB-nál a kamat már nem játszik, a kormányzótanács csütörtökön a várakozásoknak megfelelően, 0,05 százalékon hagyta az irányadó rátát. A decemberihez képest viszont pozitív irányban módosították az euróövezet kilátásait. Az idei növekedést a korábbi egyről másfél százalékra javították, ebben két tényező játszott szerepet.

Draghi szerint már a monetáris lazítás hírére élénkült a gazdaság, amit persze az alacsony energiaárak is fűtenek. A mélyben lévő üzemanyagárakon megtakarított pénzüket másra költhetik az emberek, s ezzel fokozzák a keresletet és növelik a beruházási hajlandóságot. A fogyasztás növekedése segít az ősellenség, a defláció legyűrésében is.

E téren azonban hosszú harcra kell berendezkedni, amit jelez az is, hogy a lejtőre került olajárak miatt az idén nullaszázalékos átlagos inflációt vetítenek előre az EKB elemzői, akik decemberben még 0,7 százalékos pénzromlásban reménykedtek. Mindkét adat messze elmarad az EKB kétszázalékos inflációs céljától. A határidős olajárak emelkedésére hivatkozva a 2016-os inflációt már 1,5, a 2017-est 1,8 százalékosra kalibrálták. E két évben 1,9, illetve 2,1 százalékos GDP-növekedést jósolnak, amiben már megmutatkozik az alaphangon ezermilliárd eurós lazítási-élénkítési program kedvező hatása.

Ami lényegesen nagyobb is lehetne, ha az eurózóna tagállamai nemcsak ígérnék, hanem végre is hajtanák a fenntartható fejlődést szolgáló szerkezeti reformokat, miközben kínosan ügyelnek költségvetésük egyensúlyára – utalt a kormányok felelősségére az EKB-elnök, aki elégedett lehetett a vendéglátó ciprusiak teljesítményével, tekintettel arra, hogy két évvel ezelőtt a nagybetétesek megsarcolásával és a tőkemozgások radikális korlátozásával (és uniós segítséggel) úrrá tudtak lenni a nehézségeiken. Olyannyira, hogy tavasszal valamennyi, még hatályos pénzügyi korlátozást fel lehet oldani. A görögökkel való kiegyezés is közeleg. A hellén bankrendszer jó erőben van, s hogy ez így is maradjon, az EKB félmilliárd eurós új kerettel segíti őket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.