galéria megtekintése

Gazdag németek helyett bulizós fiatalok jönnek

1 komment

Az olcsó forint jobb évet hoz a turizmusban, de nem elég jót. A szállásadók szerint még mindig túl olcsón kell adni a szobát, a vendégkör meg átalakul. A nosztalgiázó pénzes németek helyett az olcsón élő, bulizós fiatalok jönnek.

Már most úgy néz ki, hozza a tavalyi szintet a hazai turizmus – mondják a megkérdezett szálláshelyadók. A fővárosban a tavasz és az ősz, a Balatonnál a májustól augusztus közepéig terjedő időszak számít a főszezonnak. A jelenlegi szobafoglalási adatokból már kirajzolódóban van az idei szezon.

Az iparágnak használ a gyenge forint. A februári hivatalos adatok szerint a szálláshelyek bruttó bevétele az első két hónapban 17 százalékkal haladta meg a múlt évi szintet, a szobák átlagára 8,6 százalékkal volt nagyobb a második hónapban, miközben a kihasználtság is emelkedett.

A múlt évinél kevesebb turista jött Németországból, Ausztriából és az Egyesült Királyságból, ám több az orosz, az olasz és a cseh vendég. Mindeközben egyre többen vakációznak itthon: a belföldi vendégek száma 15, az általuk eltöltött éjszakáké 12 százalékkal bővült a második hónapban.

 

A fővárosi szállásadók bizakodóak is, úgy néz ki, hogy az idén jobb szezont tudnak zárni a tavalyinál. Király Péter, a háromcsillagos Corvin Hotel ügyvezető igazgatója is erre számít. A májusi és a szeptemberi főszezonra 80, míg a közbeeső időszakra 60 százalékos foglaltságra számít. A fővárosi hotelekbe, így a Corvinba is főképp külföldi vendégkör érkezik, a belföldi utazók inkább egy-két napos, céges vendégek.

A Balatonra is hosszú hétvégére bulizni jönnek a fiatalok
A Balatonra is hosszú hétvégére bulizni jönnek a fiatalok
H. Szabó Sándor / Fotó

A márciusi és áprilisi eredményeink is a tavalyihoz hasonlóan jók voltak, és májusra is jó foglaltsági adatokra számítunk – mondták el a 13 fővárosi hotelt üzemeltető Mellow Mood Hotelsnél. A hoteljeik vendégköre többségében még mindig a nyugat-európai országokból érkezik, de azt tapasztalják, hogy egyre nagyobb számban érkeznek orosz vendégek. Ugyanakkor a Mellow Mood Hotelsnél is megjegyezték: a szobaárak náluk még mindig nem érik el azt a szintet, amely véleményük szerint ebben a desztinációban elvárható lenne.

A siófoki Dorina Wellness Apartman tulajdonosa, Szabó Mihályné szerint május elejére a júniusi időpontokat, illetve az utószezoni vendégéjszakákat már jobbára lefoglalták az érdeklődők, így a tulajdonosnak most már a főszezoni helyeit kell értékesíteni. Mint mondja: a nyaralók azért igencsak kivárnak a foglalással.

Ugyanakkor, ahogy Szabó Mihályné – és jó pár kollégája is – látja: Siófok turizmusa is átalakulóban van. A külföldiek ugyan jönnek, de egyre kevesebben. A belföldi vendégek túlnyomórészt Széchenyi Pihenő Kártyával (SZÉP kártya) fizetnek – ahogy az egyik panziós fogalmazott: a vendégek 90 százaléka belföldi és 90 százalékuk cafeteriából fizeti ki az éjszaka árát.

A siófoki főszezonban ma már nem a családok viszik a prímet, hanem a hétvégére érkező fiatalok. Ők a fősétány szórakozóhelyei miatt érkeznek Siófokra – viszont távoznak is a hét elején.

A gyenge forint vonzza Budapestre és az országba a nyaralókat
A gyenge forint vonzza Budapestre és az országba a nyaralókat
Kurucz Árpád / Népszabadság

Másutt, így Balatonfüreden egy ottani panzióban is elmondják (a tulajdonos nem merte a nevét adni a cikkhez): évről évre csökken a külföldiek száma. Ám szinte minden évben volt egy-egy ország, ahol érezhetően „divattá vált" a magyar tenger. Így négy-öt éve még dán turistáktól volt hangos az ottani sétány, mára írmagjukat sem találni itt a főszezonban.

Utána jött a „holland hullám", igaz, ők elsősorban inkább a kempingeket keresték, mint a hoteleket vagy panziókat.

Összességében továbbra is német turistából van a legtöbb: jobbára az idősebb korosztály érkezik, még régi NDK-s nosztalgiájuk okán ruccannak le a magyar tengerhez. Ezt a vélekedést erősíti, hogy osztrákok viszont alig jönnek, dacára, hogy a „sógoroknak" olcsó is lenne a Balaton, és közelebb is vannak.

Azonban a fiatalkori építőtáboros élményeit felevenítő német korosztály is elkopóban van a Balaton partjáról. A parti panziósok közül többen is úgy vélték, hogy ugyan az itteni szállások árai olcsónak számítanak, azonban a többi költséggel – étterem, üzemanyag – ugyanott van a külföldi turista, mintha a horvát, spanyol vagy olasz tengerparton nyaralna.

Sajátos, a fővárosi és a balatoni piactól turisztikai szempontból lényegesen eltérő helyen van a román határ mellett, az orosházi Alföld Gyöngye Szálloda. Szélessy András igazgató mondja: az elkövetkező négy hónapra már telt ház várható, a nyári hétvégék szinte már teljesen beteltek.

A hosszan maradó külföldi családok helyét hazai vendégek veszik át
A hosszan maradó külföldi családok helyét hazai vendégek veszik át
Kurucz Árpád / Népszabadság

Másfél éve az Orosházi Városüzemeltetés és a Service 4 You Hotel Management Kft. által üzemeltetett hotel főszezonban elsősorban hazai vendégkört fogad. Leginkább abból a prózai okból, hogy a magyar vendégek már sokszor januárban lefoglalják a nyári üdülést, így a külföldi vendégek jobbára telt házzal találkoznak. (A külföldi vendégek aránya inkább főszezonon kívül nő meg, az igazgató becslése szerint ekkor 30 százalékra emelkedik az elsősorban román, szerb vendégeknek értékesített éjszakák száma.)

Kérdéses ugyanakkor, hogy a tavalyinál jobb szezon mire lesz elegendő az ágazat szereplői számára. Piaci vélekedések szerint ugyanis hiába a nagyobb forgalom, hiába emelhetik az árakat, ha az ágazat képtelen visszahozni a 2008-as, vagyis a válság előtti bevételi színvonalat. A turizmusban jelenleg is érezhető a túltelítettség.

A balatoni panziósok között gyakran visszatérő panasz, hogy a recesszió dacára, nyakra-főre nőnek ki az újabb és újabb versenytársak a földből. Az új belépők pedig folyamatosan mélyen tartják a vendégéjszakák árait. A fővárosban a Malév megszűnése után a fapados turizmus erősödött meg, illetve az ehhez kapcsolódó olcsó szálláshelyek száma burjánzott el, ami szintén azt eredményezi, hogy a magasabb kategóriába tartozó hotelek is inkább csak a működési költségeiket tudják kigazdálkodni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.