galéria megtekintése

Fricska az iPhone-nak az új Amazon mobil?

0 komment


Varga G. Gábor

Felturbózott hardver helyett okos újítások kerültek az Amazon első okostelefonjába. A Firephone akár fricska is lehet az iPhone-nak, bár ahhoz, hogy megszorongassák az Apple-t, komoly marketingmunka is kell.

A Firephone-t tekintettel is lehet vezérelni a szemmozgást követő érzékelőknek köszönhetően
Jason Redmond / Reuters
Már az Amazonnak is van okostelefonja, nem is akármilyen. Első ránézésre nagyon hasonlít az iPhone-hoz, ha közelebbről megnézzük, semmi köze hozzá, viszont tele van egy sor olyan újítással, amit biztosan imádni fognak az iPhone-tulajdonosok. Például, nem kell annyit "tapizni" a gépet, mert követi a tekintetünket, vagy a hirdetési kódokat a kamera elé tartva több információt keres arról a termékről, ami érdekli a felhasználót.

Nagy nap volt a szerdai Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezérigazgatója számára, amikor magyar idő szerint az éjjeli órákban  bemutatta a Firephone-t. A cég első okostelefonjának neve jól cseng, s valószínűleg a Kindle könyvolvasó és a Kindle Fire tabet sikere nyomán igen sokan lesznek kíváncsiak rá.Nos, a Firephone nem csúcstelefon. Legalábbis, hardveres specifikációi alapján nem az, az elsővonalas Apple, HTC, LG, és Samsung modellekben nagyobb ütőerő van, mint benne.

A kétszáz dolláros induló ártól elérhető 32 gigás telefonban – előfizetés nélkül 649 dollár a nettó ár Amerikában, ami azért iPhone árkategória - a képernyő 4,7 hüvelykes, full HD felbontású, a processzor négymagos, 2,2 GHz-es, amit két gigabájt memória támogat, a kamera 13 megapixeles.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Szövetség, ó!
Vélemény
Szeptember
Vélemény
Zsarnokvizit

A telefon természetesen 4G-s, van benne Dolby Digital térhatású sztereó hangszóró, de az igazán izgalmas dolgokat a felhasználói felület nyújtja, aminek az alapja a Fire OS, ami voltaképpen egy módosított Android.

A kijelző nem 3D-s, de a felhasználói felület 3D hatású, némi kiterjesztett valóság elemekkel vegyítve, ami egy vonzó, intuitív felhasználói feületet eredményez. A lényeg, hogy a telefonon megjelenő kép mindig a szerint változik, hogy tartjuk a készüléket, s milyen pozícióból nézzük azt. A funkciót a készülék sarkaiba épített négy infravörös kamera teszi lehetővé. Ez nagyon hasznos például a térkép esetében, de hogy valójában mire lesz jó, az akkor derül ki, ha ügyes alkalmazásfejlesztők ügyes ötletekkel beépítik az appokba.

Jeff Bezos Amazon-főnök hadat üzent az iPhone-nak
Jason Redmond / Reuters

Valóban egykezes telefon – s ez az igazán nagy durranás: a beépített érzékelőknek köszönhetően a telefon követi a szemmozgást, s mindezt kombinálva a készülék dőlésszögével, azt teszi lehetővé, hogy nem kell folyamatosan simogatni a képernyőt. A szöveg görgetése, a képek közötti váltás, s még számos más navigációs funkció működik kéz nélkül.

Van egy oldalsó mező is, amin a hüvelykujjat mozgatva is navigálhatunk, mindenesetre, nem kell állandóan „zsírozni" a képernyőt. Kérdés: hogy működik ez a gyakorlatban. A Samsung Galaxy is próbálkozott ezzel, de nem ezt emlegetjük, mint a készülék legjobb funkcióját. Sőt!

Az alapban 32 gigás telefon egyébként mindegy, mekkora memóriával rendelkezik, hiszen az Amazon korlátlan felhőtárhelyet ad a készülékhez, s jár hozzá egy évente nyolcvan dollárba kerülő Amazon Prime klubtagság is, ami a vásárláskor nyújt extra szolgáltatásokat, mint például garantált kétnapos házhozszállítást. Ezt mi Magyarországon nem értékeljük, hiszen az Amazon nálunk egyelőre csak nem hivatalosan „van jelen".

Emiatt a telefon másik nagy dobása sem lesz igazán izgalmas itthon, a Firefly ugyanis szintén az Amazon Prime előfizetéshez kapcsolódik. Röviden: bármilyen hirdetést lefotózva a készülék megkeresi benne a termékneveket és a kereskedelmi információkat, s akár rendelni is lehet néhány „klikkel". Bezos ígérete szerint a rendszer 100 millió féle terméket tud azonosítani, beleértve zenéket, könyveket, filmeket és valódi, nem digitális termékeket is, akár a Nutellát. Ha valami véletlenül nem működne, ott van segíteni a MayDay, nonstop ügyfélszolgálat. Vagyis, az Amazon olyat ad a mobiljaihoz, amit eddig az iparágban senki más: a mobil vásárlás élményét integrálta bele, méghozzá teljeskörűen.

Hivatalosan a Firephone Magyarországon nem lesz elérhető a július 25.-i induláskor, de a 649 dolláros árért kártyafüggetlen mobilt bárki megvásárolhatja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.