galéria megtekintése

Érdemes feltankolni a nyaraláshoz euróból

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 29. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

A következő hónapokban elsősorban a nemzetközi hírek határozzák meg a forintárfolyam alakulását, így például sok múlik azon, milyen felvonásokkal folytatódik a görög dráma. Az alacsonyra vágott jegybanki alapkamat miatt a magyar fizetőeszköz különösen érzékeny a rossz hírekre.

Sokat nem veszít, de nem is nyer, aki most vásárolja meg a nyaraláshoz szükséges eurót. Az elmúlt hetekben a 300-as szint alá csúszott kurzus ma már emlék, aki akkor nem spájzolt be, már gyengülő árfolyamra számíthat Trippon Mariann szerint. Az árfolyam az év második felében a 305–315 forintos sávban verhet tanyát. A forint most megmutatkozó erősségét a CIB Bank vezető elemzője egyedi hatásokkal, a kedvező nemzetközi hangulattal magyarázza.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője viszont másként látja: szerinte a forint tartósan erős maradhat, s ennek alapjait a vártnál is nagyobb gazdasági növekedés teremti meg. A kurzusra azonban a következő hónapokban negatívan hat még a brókerbotrány, az egyes uniós források befagyasztása, a görög válság esetleges elmélyülése. Az év második felétől azonban határozottan erősödhet a magyar fizetőeszköz, amelynek év végi árfolyamát 295 forintra becsülte lapunknak a szakember, megjegyezve, hogy

a külföldiek kezében lévő kiemelkedően magas magyar állampapírarány egy eladási hullám esetén nem tenne jót a forintnak.

 

A jövő évi költségvetést a szokásokat felrúgva már májusban beterjesztő kormány 308 forintos jövő évi átlag-euróárfolyammal számol, az idei évet pedig 310-es kurzussal tudná le. Megjegyzendő, a kormány prognóziskészítő csapata az utóbbi öt évben nem állt feladata magaslatán, ahogy az inflációt következetesen alulbecsülte, úgy sörétes puskával lőtt az árfolyamra. A dollár erősödését minden elemző kész tényként kezelte, ehhez képest az idei büdzsében 230 forinton rögzítették a váltási arányt. Most 277-nél jár a dollár, de volt magasabban is.

A svájci frank 255-ös szintjére alapozó kormányt váratlanul érte az 1,20-nál felhúzott euró/frank árfolyamgát januári felrobbantása, de a devizahiteles mentő program idejekorán történt meghirdetésével ebből is jól jött ki a kabinet, sőt ötlete rögtön kurrens exportcikké vált. A frank- a devizahitelek kivezetésével többé már nem okoz komolyabb problémát. A kötött árfolyam előjelzés nélküli eltörlése miatti piaci káosz kialakulásáért Trippon Mariann nem teszi felelőssé a Svájci Nemzeti Bankot (SNB), egy ilyen lépést ugyanis nem lehet és nem szabad előre kommunikálni. Azt pedig senki sem hihette, hogy az idők végezetéig marad az 1,20-as küszöb.

Egyre magasabbra nőhet az euró ára
Egyre magasabbra nőhet az euró ára
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Alapigazság, hogy a Milka csoki is elolvad, ha nap éri, és a forintot sem acélozza meg, ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) padlóra küldi az alapkamatot. A fonalat felvevő, azaz a kamatvágási ciklusát újrakezdő jegybankot azért meglephette, hogy a márciusi és áprilisi 15–15 bázispontos vágását milyen jól tűrte az árfolyam, még erősödött is egy ideig. Ez azonban nem sokáig lesz így, mivel nyilvánvaló, hogy nemcsak az exportőrök versenyképességének gyengülését a költségvetési bevételek elapadásán keresztül megérző kormány, hanem maga az MNB számára is kezd kellemetlenné válni az erős forint. Az elemzők szerint a nulla dezinflációs folyamat közepette az MNB túl nagy rizikót nem vállal azzal, ha a jelenlegi 1,80-ról még másfél százalékig viszi a kamatot, noha annak a banki hitelezésre gyakorolt hatása immár gyakorlatilag kimutathatatlan: hiába válik kedvezőbbé a finanszírozás, ha eközben az ügyfélkockázat jottányit sem javul.

A forint kilátásait alapvetően a nemzetközi hírek határozzák meg a közeljövőben.

Elsősorban a majd nyolcéves kényszerleállás után újrainduló kamatemelési ciklus fogja átrajzolni az árfolyamgörbéket, a dollár erősödése az euróval szemben garantáltnak látszik, főként amikor maga az Európai Központi Bank is lazít a monetáris szigoron, és a márciusban megkezdett havi 60 milliárd euró keretösszegű kötvényvásárlási programjának elindításával nemcsak az övezet gazdaságát próbálja ösztönözni, de egyben az eurót is gyengíti. A forint számára ez némi esélyt nyújt ahhoz, hogy visszahúzza magát a háromszázas cölöphöz, miközben a dollár hajója ugyanehhez a szinthez kezd közelíteni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.