galéria megtekintése

Finom lett a növekedés

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 07. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

Mindig van feljebb: a Központi Statisztikai Hivatal utólag rátett 0,1 százalékpontot az i-re, 3,6 százalékosra feljavítva a tavalyi éves gazdasági növekedés adatát. A mezőgazdaság tarolt, az ipar tartja jó formáját. Új fejlemény, hogy az államadósság mégiscsak csökkenő pályára állt.

A KSH a mezőgazdaság teljesítményének különleges szabályok szerinti elszámolására hivatkozva 3,5-ről 3,6 százalékosra emelte a tavalyi hazai össztermék (GDP) bővülésének ütemét. Igaz, ezzel már nagy meglepetést nem okozott, azt megtette egy hónapja az első becslés közreadásával. Akkor még a 3,2 százalékos éves gyorsulás volt az irányadó, az elemzői és kormányzati becslések zömmel e köré csoportosultak.

Lakmározó tehenek. Rekordév után jól megy a mezőgazdaságnak
Lakmározó tehenek. Rekordév után jól megy a mezőgazdaságnak
Kurucz Árpád / Népszabadság

A GDP termelői oldalának összetevői közül a csekély súlyú, az össztermék jellemzően 3-4 százalékát adó mezőgazdaság a 2013-as rekordévét is felül tudta múlni, a tavalyi év egészében 13 százalékos növekedést produkált, amelyet csak az építőipar tudott felülmúlni a maga 14 százalékos pluszával. A legnagyobb súlyú szereplők közül a járműgyártásra alapozó iparnál 5,3, míg a szolgáltatásoknál kétszázalékos növekményt mutattak ki.

 

A szolgáltatói szektoron belül – ahogy az évközi számokból is látszott – kiemelkedően teljesített a kereskedelem és a vendéglátás, illetve a szállítás, raktározás (3,7-3,7 százalék). Lefelé húzta a GDP-t a pénzügyi szolgáltatások és az ingatlanügyek kettőse, elmaradásuk már fél százalékon belüli, így elmondható, hogy idén már minden szektor pozitívan járul hozzá a növekedéshez.

A beruházások 12 százalékos meglódulása említésre méltó, a belső fogyasztás növekedése még nem jelez valós vásárlási boomot a lakosság részéről, hiszen a háztartások kiadásai mindössze 1,6 százalékkal emelkedtek, szemben a közösségi fogyasztásnál mért 3,4 százalékkal. Ezek eredőjeként 1,8 százalékos belső fogyasztásnövekmény adódott. Magyarán a kiskereskedelmi forgalom felfutásában egyelőre a vállalati és a kormányzati vásárlások a felelősek, a lakosságé akkor bővülhet, ha a devizahitelesek megkapják a devizahiteles elszámoláskor visszajáró pénzt.

Annak ellenére sem lett túl nagy a kiskereskedelmi növekmény, hogy tavaly már teljes évben üzemeltek az online kasszák. Az export 8,7, az import tíz százalékkal nőtt tavaly. A Nemzetgazdasági Minisztérium kommentárja szerint egészségesebb és kiegyensúlyozottabb növekedési szerkezet felé halad a gazdaság, a költségvetés egyensúlyának megtartása mellett. A tavalyi adatokból azt a következtetést vonják le, hogy az idei kilátások érdemben javultak a költségvetés tervezésekor kalkulált 2,5 százalékhoz képest. Új növekedési célt tavasszal publikálnak a Brüsszelnek küldött konvergenciaprogramban.

Elemzők egyetértenek a kormánnyal abban, hogy jó, egyben felülmúlhatatlan év áll a gazdaság mögött, köszönhetően az uniós források erőltetett felhasználásából táplálkozó beruházási boomnak és a fogyasztás lassú fellendülésének. Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint már láthatóan csökken a beruházások volumene, az idei első negyedévben csak 1,9 százalékos bővülés várható. Ám ahogy a kormányzati beruházások kifutnak, úgy nő a fogyasztás, ami azt jelenti, hogy „motorcserére” készülhet a magyar gazdaság.

Az új motor azonban bejáratós lesz, azaz a tavaly megszokott fordulatszámot nem fogja tudni felvenni, ennek következtében utazósebességünk – Balatoni szerint –2,8 százalékosra szelídülhet. Hasonló trendet vázolt fel Németh Dávid , a K & H Bank vezető elemzője azzal a különbséggel, hogy a bővülési tempót 2,5 százalékosra teszi. Szerinte a fogyasztás élénküléséből a szolgáltatások profitálnak leginkább, s elképzelhetőnek tartja, hogy ez a szektor az idénmár az iparnál is nagyobb arányban járul hozzá a GDP bővüléséhez.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.