galéria megtekintése

Pusztító hatású lehet, amit a magyar nyugdíjakkal akarnak csinálni

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 16. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Fenntarthatatlanná válik a komoly megszorításokkal néhány éve beállított, jelenleg akár harminc évig is működőképesnek tűnő magyar nyugdíjrendszer, ha nemcsak a nők, de a férfiak is nyugállományba vonulhatnak 40 év munka után.

A Kúria döntése értelmében elvileg semmi akadálya annak, hogy népszavazást tartsanak arról: ne csak a nők, hanem a férfiak is elmehessenek 40 év munkaviszony után nyugdíjba. (A kezdeményezés mögé több szakszervezet mellett felzárkózott már az MSZP és a Jobbik is.)

Később vonulnak. A korkedvezmények megvonása tűzoltásnak volt jó
Később vonulnak. A korkedvezmények megvonása tűzoltásnak volt jó
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

A legfelső bíróság szerint egy ilyen döntésnek nem lenne közvetlen költségvetési hatása, ám lapunk számítása szerint egy érvényes és eredményes referendum évi kétszázmilliárd forinttal rövidítené meg az államkasszát. Ennyibe kerülne ugyanis az, hogy a férfiak is több évvel a hivatalos, 65 évet jelentő korhatár előtt mennének nyugdíjba.

 

Mindez azt jelentené, hogy

a nyugdíjrendszer korábbi, kemény vitákkal övezett, a kasszát egyensúlyba hozó átalakítása néhány év alatt annullálódhat.

Az Orbán-kormány 2011-ben határozta el, hogy jelentősen visszavesz a nyugdíjcélú juttatásokból, s megszünteti a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjat, emellett pedig a rokkantnyugdíjazást is tovább szigorítja. Ennek során 63 ezer, fegyveres szervnél szolgáló munkavállaló esett el a korai nyugdíj lehetőségétől. A már korkedvezménnyel nyugdíjba vonultakat pedig más jogcím alá sorolták,

vagyis ők hivatalosan nem nyugdíjasok,

amíg a korhatárt el nem érik – ez azért fontos, mert emelni csak a nyugdíjakat kötelező. S ha már emelés: az átalakítás része volt az is, hogy a kötelező nyugdíjemelésnél kizárólag az infláció lett mérvadó, más mutató nem nyomja már fel a járandóságot.

Az egyetlen engedmény a nők esetében bevezetett 40 éves szabály (az úgynevezett Nők 40 program) lett: vagyis a nők 40 év munkaviszony után elmehetnek nyugdíjba, s a biztosítotti évekbe beleszámít a gyerekkel töltött idő is. Utóbbi érthető, hiszen gyerekenként két vagy három év is elveszett volna. Ezzel együtt összességében csökkent a nyugdíjba vonulók száma, 2012-ben még 75 ezren voltak, egy évre rá már csak 62, tavaly pedig 50 ezren a friss nyugdíjasok.

Mindez azt jelenti, hogy a nyugdíjcélú kiadások több mint 350 milliárd forinttal csökkentek: 2011-ben még 365 milliárd forint költségvetési pótlást kellett rakni a nyugdíjkasszába, tavaly azonban erre már nem volt szükség. Az is igaz, hogy ehhez a nyugdíjplafon eltörlése is kellett, vagyis a járulékot a legmagasabb bérek után is az utolsó fillérig meg kellett fizetni, nincs egy maximum, amely felett már nincs további teher.

Ennek a hátránya az lesz, hogy a nyugdíjakra sem húznak sapkát, vagyis aki nagyon sok járulékot fizet, az nagyon magas nyugdíjra számíthat – ám ennek jelentős költségét csak évek, évtizedek múlva kell megfizetni.

A nőknél bevezetett program nélkül a spórolás még szembetűnőbb lenne: a statisztikák szerint 40 év munkaviszony után tavaly év végéig több mint 120 ezer nő ment nyugdíjba, ami 164 milliárd forint pluszkiadást jelentett a költségvetés számára.

Ez az idén 185 milliárd lesz, a csúcsát pedig 2020 környékén éri el, akkorra állandósul a korán visszavonuló nők aránya. Akkor a program már akár évi 300 milliárd forintot is elvihet. Tavaly tehát a nyugdíjszigor több mint 520 milliárd forint megtakarítást hozott volna – ha nincs a könnyítés a nők esetében.

Ennek jó része gyorsan el fog illanni, ha valóban lesz népszavazás, és a többség a férfiak korábbi nyugdíjazását támogatja. Ez a számítások szerint évente 200 milliárd forinttal dobná meg a nyugdíjkassza kiadásait, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjkassza rohamtempóban haladna a fenntarthatatlan szint irányába. A rendszer egyébként a jelenlegi feltételek között is fenntarthatatlanná válna egy idő után, hiszen az alapvető problémák megmaradtak, mint a befizetők folyamatosan csökkenő létszáma, a mind több nyugdíjas.

Csak éppen míg most 2050-ig tűnik működőképesnek a rendszer, addig a férfiakra is kiterjesztett korai nyugdíjazással már néhány év múlva komoly gondokat okozhat a nyugdíjkiadások teljesítése,

illetve annak a költségvetésre gyakorolt pusztító hatása.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.