galéria megtekintése

Állami mobil: jött olcsóbb ajánlat

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 28. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Zavaros utóélete van az állami mobilhálózat 12,8 milliárdos tenderének. Az egyik vesztes jelölt sokkal kedvezőbb ajánlatot juttatott el az MVM vezetésének, s hat hónap sem volt elég arra, hogy komoly árversenyre bírják a jelentkezőket. Az Antenna Hungária több mint kilencmilliárd forintot kaphat a beruházási összegből.

Egyelőre nem tudja az MVM Magyar Villamos Művek vezetése, hogy mit kezdjen a kínai ZTE távközlési vállalat egyenesen hozzá eljuttatott ajánlatával, amely szerint a jelenlegi győztes Antenna Hungária–Huawei vonatkozó árainál csaknem húsz százalékkal olcsóbban szállítaná a 450 megahertzes LTE mobiladat-átviteli hálózat berendezéseit. Az MVM vezetése azért is gondolkodóba eshet, mert a mobilhálózatot nem ők, hanem leányvállalatuk, a Krénusz Kornél vezette MVM Net Zrt. építi, ráadásul már bejelentették, hogy – miként azt a Népszabadság elsőként megírta – 12,8 milliárd forint költséggel az állami Antenna Hungária és a kínai Huawei építheti az állami mobiladat-átviteli hálózatot.

Igaz, az MVM Net minden ilyen beszerzését jóvá kell hagynia az anyavállalat menedzsmentjének és igazgatóságának is. Mindkét céget megkérdeztük, hogy ez megtörtént-e, választ hivatalosan nem kaptunk. Piaci forrásból tudjuk, hogy az MVM igazgatósága csak a múlt héten bólintott rá a projekt kivitelezőire, csaknem két héttel azt követően, hogy az MVM Net nyilvánosságra hozta a nyertes nevét.

Mobiltorony – bírják antennával
Mobiltorony – bírják antennával
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

 

Az igazgatósági ülésen terítékre kerültek kiberbiztonsági és nemzetbiztonsági szempontok is, de az illetékesek biztosították a cég vezetését, hogy technikailag e téren minden rendben van. A csaknem húsz százalékkal olcsóbb ajánlat beérkezéséről lapunk több független forrásból értesült, a kínai ZTE képviselői hivatalosan nem kommentálták értesülésünket.

A dolgot az MVM vezetése iktathatná is, ám hogy miért nem hagyja figyelmen kívül az új ajánlatot, arra maga a tender a magyarázat: az MVM Net Zrt. nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá, ezért nem az átláthatóságot biztosító közbeszerzési eljárással választott szállítót a projektre, hanem az MVM belső versenyszabályzata szerint tendereztetett. Amelybe nemcsak az fér bele, hogy a cég igazgatósági elnöke és a nyertes ajánlatot adó Antenna Hungária távközlési üzletágvezetője ugyanaz a személy, név szerint Lázár János (nem azonos a miniszterrel), hanem az is, hogy lényegében nem tartottak több árversenyfordulót.

Az indulóknak egyszer kellett módosítaniuk a beadott ajánlatukat, ám ekkor a leszállítandó termékek és szolgáltatások köre is változott, tehát mindez összehasonlítható árcsökkentésre nem adott módot. Miközben a tenderek tapasztalatai szerint az újabb körös ajánlattételek hatékonyan nyomják le az árakat, az állami pénzből gazdálkodó vállalatnál ilyen erőfeszítéseket nem tettek. Ezt pedig aligha magyarázhatja az időhiány: a lapunk által megismert tenderanyagok szerint az eredeti ajánlattételi határidő ugyanis március közepe volt, vagyis az eredményhirdetésig pár nap híján hat hónap telt el.

Lapunk a hét végén megtudta azt is: a 12,8 milliárd forint költségből több mint kilencmilliárd forint üti az állami Antenna Hungária markát, míg a technológia szállítójának, a Huaweinek hárommilliárd forint juthat. Kérdés, hogy a kiterjedt toronyhálózattal rendelkező Antenna mire költi ezt a szép summát. Korábban iparági forrásokra hivatkozva azt írtuk, egy bázisállomás ebben a hálózatban két-háromszor magasabb költségre jön ki, mint amennyit a piaci szolgáltatók költöttek ugyanerre legutóbbi 4G-fejlesztéseik során.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.