galéria megtekintése

Elvitte a show-t az új Galaxy, észre sem vették Zuckerberget

0 komment


Varga G. Gábor

Nem tudnak igazi újdonsággal előállni a mobiltelefon-gyártók – ez derült ki a múlt héten Barcelonában megrendezett Mobil Világkongresszuson. A fejlesztések nem maradtak el, de azok javarészt apróságokon változtatnak. Ettől még bombasztikusnak szánt, ám akaratlanul is szórakoztató bejelentéseket tettek a cégek.

A mobilkommunikációs ipar barcelonai seregszemléjén a Samsung keltette a legnagyobb hírverést új készülékeinek. A Galaxy S7 és a Galaxy S7 Edge bemutatóján megjelent Mark Zu­ckerberg Facebook-alapító is. Igaz, az újdonságokról vele együtt sem tudtak sokat mondani a fejlesztők.

A Samsung legkivételezettebb üzleti partnerei és a mintegy kétezer újságíró úgy viselkedett, miután Zu­ckerberg megjelent a színpadon, mint egy lánygimnázium tanulói a gólyabálon, ahol Király Viktor a meglepetésvendég. Hogy mit mondott a virtuá­lisvalóság-eszközök terjedéséről, arra senki nem emlékszik, mert akik nem akartak a színpadhoz rohanni szelfit készíteni, azoknak a figyelmét elvonta a pódium előtt ide-oda mozgó több száz fős tömeg. Pedig a Facebook a tulajdonosa az Oculusnak, amelyik a Gear VR nevű szemüveget gyártja, hogy Samsung-telefonnal elhozza a virtuális valóság élményét.

Zuckerberg és a virtuális „valóság" alanyai
Facebook

 

A szemüveget felvéve megszűnik a külvilág, és valós méretben érzékelhetjük a vetített játékot vagy videót. Mivel az újságírók a virtuális valóságban nézték az új Galaxy S7-est Zuckerberg bevonulásakor, a milliárdos érkezését nem is vették észre. Ebben a szemüvegben egyébként a képet egy Galaxy S6 vagy S7 készülék kijelzője biztosítja. Az LCD kijelző immár olyan gyorsan tudja megjeleníteni a képkockákat, mint ahogy az emberi szem érzékeli.

Ami a többi újdonságot illeti, a készülék tárhelye bővíthető memóriakártyával, bár kissé furán vette ki magát, hogy 2016-ban ezt extraként tálalták egy csúcskategóriás készülék esetében. A telefon akkor is mutatja az időt, amikor az le van kapcsolva. A készülék legjobb funkciója, hogy vízbe ejtve fél percig bírja károsodás nélkül.

A Huawei egy hibrid tablettel állt elő. A Windows 10-es készülék nagyon erős, és a kialakítása is profi, ami jelzi, hogy a kínai gyártó immár csúcskategó­riás gyártóként kíván jelen lenni a piacon. A gép és alkatrészei túlárazottnak tűnnek, ám képességei is meggyőzőek.

Alighanem gyorsan terjedő fejlesztés lesz az Oppo Super Vooc megoldása, mellyel az okostelefonok legégetőbb problémája, az állandó töltőhöz kötöttség hidalható át. Egy 2500 mAh-s akkumulátor 5 perc alatt 45 százalékra, 15 perc alatt pedig teljesen feltölthető. Kérdés, hogy milyen hatással van mindez az akkumulátorok élettartamára.

A Google és a Intel demonstrálta a csipgyártó fejlesztését: egy okostelefont, amelybe beépítették az új generációs RealSense kamerákat és szenzorokat, így például pillanatok alatt lehet térképet rajzolni egy lakásról, lemérni az azon belüli távolságokat, s egy sor más dolgot. Hogy mi mindenre lesznek képesek ezek az okosszenzorok és -kamerák egy 5G-s kommunikációs hálózatban, az egyelőre a jövő zenéje. A CAT hőkamerával szerelte fel a mobiljait, mellyel videókat is készíthetünk, és a telefon konkrétan kijelzi a mért hőmérsékleti értékeket. Ez kinek kell?

A show legjobbja

LG G5 nyerte a GSMA díját, mint a show legjobb okostelefonja. Jó újítás benne a dupla kamerarendszer, amely egy gombnyomással tud váltani a normál és a nagylátószög között. Forradalmi felfogást tükröz a moduláris felépítése, az alját lepattintva nagyobb akkut, extra billentyűket és más alkatrészeket pattinthatunk a helyére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.