galéria megtekintése

Már jogsértő a balatonfenyvesi CBA-piac

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 14. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

A kormányhivatal szerint jogsértő módon nyilvánították piaccá a balatonfenyvesi CBA áruházat, s a hatóság körlevélben figyelmeztette a jegyzőket, mire kell figyelniük a hasonló esetek elkerülése érdekében. A szaktárca szerint ennyi elég, törvénymódosításra nincs szükség.

Körlevélben figyelmeztette a jegyzőket a Somogy Megyei Kormányhivatal, hogy a piacengedélyek megadása során milyen eljárásjogi szabályokat tartsanak be a visszaélésszerű joggyakorlás elkerülése érdekében – tudatta lapunkkal a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a nemrég piaccá nyilvánított, de a napokban újra egyszerű áruházzá visszafokozott balatonfenyvesi CBA üzlet kapcsán.

Amint arról beszámoltunk: a helyi, Zso-Li Kft. üzemeltetésében lévő CBA üzlet úgy tudott vasárnap kinyitni, hogy a helyi jegyzővel piaccá minősíttette magát, amelyre nem vonatkoznak a vasárnapi zárva tartásról szóló előírások. Miután ez kiderült, Glattfelder Béla, az NGM államtitkára múlt kedden soron kívüli törvényességi vizsgálatot kért a területileg illetékes kormányhivataltól.

A hatóság a jegyző eljárását felülvizsgálva megállapította, hogy az engedély kiadása „jogszabálysértő” volt, és kezdeményezte a határozat megsemmisítését. Hogy pontosan mi volt a jogsértő a CBA áruház piaccá nyilvánításában, azt sem a minisztériumtól, sem a fenyvesi jegyzőtől nem tudtuk meg. Tóthné Sass Mónika elmondása szerint csak a sajtóból értesült a kormányhivatal vizsgálatának lezárásáról, egyebekben a joggal való vélelmezett visszaélésről szerinte az NGM tud felvilágosítást adni.

 
Jó ötletnek tűnt, de visszafelé sült el
Jó ötletnek tűnt, de visszafelé sült el
Gergely Márton / Népszabadság

Mint korábban, a vonatkozó jogszabályok alapján megírtuk: vélhetőleg sem a jegyző, sem az érintett CBA üzlet nem követett el jogszabálysértést. A kereskedelmi törvény és a többi, a piacok működését meghatározó jogszabály ugyanis rendkívül elnagyoltan határozza meg a piac fogalmát. A jogszabályok alapján a fenyvesi CBA is teljes joggal nevezhette magát piacnak, még akkor is, ha tudósítónk ottjártakor mindössze egyetlen málnaárust talált a bolt előterében. Azaz: ha a kormány be akarja tartatni a vasárnapi bezárást, úgy jó eséllyel jogszabályt kell módosítania.

Az NGM szerint azonban ez nincs így. A szaktárca úgy látja, a jogszabályokkal minden rendben van, a maga részéről „lezártnak tekinti az ügyet”. Ugyanakkor nem nyilatkozott arról, hogy ha jogsértés történt, akkor annak lesz-e bármilyen következménye. Hozzátette: a kormányhivatal körlevele példaként szolgálhat minden más kormányhivatal számára is.

Mindezek alapján elképzelhető, innentől fel kell kötnie a gatyáját, aki Magyarországon piacengedélyt akar kérni, mivel a jegyzők a jövőben hatszor meggondolják, hogy kiadják-e a passzust. Ha így lesz is, a Balaton-parti települések jegyzői vélhetőleg félszívvel tagadják meg a piacengedélyek kiadását.

A balatoni önkormányzatok sora jelezte a kormány felé, hogy a vasárnapi boltzár főszezonban lehetetlen helyzeteket teremt, így számos olyan település van, ahol mindössze egyetlen kisbolt jut több tízezer nyaralóra vasárnaponként, amely jelentősen rontja a turisztikai szolgáltatások minőségét, és nem mellesleg jókora bevételtől esnek el a helyi kereskedelmi vállalkozások. Mindez nem hatotta meg a kormányt, amely nem adott felmentést a balatoni önkormányzatoknak. Ahogy a vasárnapi bezárás és így az Orbán-kormány mellett kiálló CBA-vezetőség is inkább közleményben a hálózatból való kizárással fenyegette meg azon franchise tagokat, akik „nem tartják be a vonatkozó törvényeket”.

A fenyvesi CBA, illetve az azt üzemeltető Zso-Li Kft. megértette az üzenetet. A társaság még pénteken, a kormányhivatali vizsgálat napján visszaadta piacengedélyét, majd azóta egy „eladó” felirat is megjelent az üzlet homlokzatán. A cég képviselői nem kívántak nyilatkozni, így nem tudtuk meg, hogy a tavaly nyereségesen működő, több üzlettel is rendelkező családi vállalkozás miért akar hirtelen túladni a bolton.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.