galéria megtekintése

Az Orbán-kormány keményen megtorolja, ha valaki Brüsszelhez fordul vele szemben

22 komment


Batka Zoltán

Dobozonként százötven forinttal drágulhat a cigaretta, ha bevezetik Lázár János kancelláriaminiszter javaslatát, a szálanként számított különadót. A kormány dohánypiaci illetékeseként működő Lázár egészségvédelmi jelszavakat hangoztat, azonban az adóteher a piac szerint egyszerű revolverezés: a brutális mértékű adó belengetésével próbálják elérni, hogy a cégek végre együttműködjenek a dohányellátóval.

Más néven, de duplán beszedheti a kormány a dohánycégek által fizetendő, Brüsszelben diszkriminatívnak ítélt és felfüggesztett egészségügyi hozzájárulást. Lázár János csütörtökön azt közölte, hogy a „cigarettázás visszaszorítása érdekében" a kormány szálanként négy forintos adóval terheli meg az „az egészségre különösen veszélyes" dohánytermékeket.

Dohányipari berkekben úgy becsülik, hogy mindez dobozonként legalább 150 forintos drágulást hoz, az állam pedig mintegy húszmilliárd forinthoz jut az új adóval.

Egy dobozban 19 szál cigaretta van, így annak adóterhe „csak" 76 forint, ám erre még további adók rakódnak, így jön ki a körülbelül százötven forintos többlet. Ez pedig cirka nyolcmilliárddal több, mint amit korábban egészségügyi hozzájárulás néven bevasaltak volna az ágazat nagyobb cégein. Mivel Lázár nem részletezte, a szektor cégei

 
most találgatják, hogy a miniszter mit érthet az „egészségre különösen veszélyes dohánytermékek" alatt.

Ami biztos: a törvényjavaslat kiötlői nincsenek tisztában a tüdőgyógyászok által régóta hangoztatott nézettel, amit immáron az uniós dohányipari direktíva is átvett, vagyis hogy nincs káros és kevésbé káros dohánytermék, mindegyik egyformán ártalmas az egészségre, az uniós jog pedig kifejezetten tiltja, hogy eszerint különböztessék meg a dohánytermékeket.

A szálankénti adózás ötlete mindenesetre már most keserű szájízt szült az ágazatban. Míg az „egészségügyi hozzájárulás" sávjait tudták úgy alakítani, hogy a cigarettapiacot saját érdekkörébe terelő kormánnyal együttműködő cégeket és a központi akaratnak nekifeszülő multikat meg tudják különböztetni.

Fotó: M. Schmidt János / Népszabadság/archív

Lázár egyébként meglehetősen sajátosan időzítette az új adó belengetését is, hiszen jelenleg kötélhúzás folyik a kormány és a dohánymultik között a dohány-nagykereskedelmi monopólium miatt, amelyet vitatható körülmények között kapott meg a Fidesz gazdasági holdudvarába tartozó Continental és a British American Tobacco (BAT) közös vállalata. November 17-től elvileg a hazai trafikok már kizárólag az Országos Dohányellátó Kft.-től vehetnének cigarettát, azonban a Kft. honlapjáról kitűnik, hogy a piac nagyjai, a Philip Morris, az Imperial, a JTI – azaz az eddigi büntetőadók által érintett cégek – még nem írták alá a szerződést a dohányellátóval.

A dohányellátóból kihagyott cégek, a Philip Morris, a JTI és az Imperial sérelmezik, hogy a trafikellátó rendszere súlyosan sérti a versenyfeltételeket. Időközben Brüsszel vizsgálni kezdte a trafikellátót. Az ügyben Lázár nemrégiben személyesen tárgyalt Margrethe Vestager versenyjogi biztossal, és lapunk kérdésére „biztatónak" nevezte ezeket a megbeszéléseket.

Ha a magyar tárgyalók mégsem járnak sikerrel, úgy Brüsszel akár fel is függesztheti a dohányellátó működését. Információink szerint a cégek jobbára technikai és pénzügyi részleteken alkudoznak a trafikellátóval.

De nem kizárható, hogy a kivárásra is játszanak, és nem akarnak beleugrani egy olyan üzletbe, amelyből súlyos káruk lehet, ha Brüsszel végül nemet mond az állami dohányüzletre is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.