galéria megtekintése

Békésen tüntettek pénzükért a volt Malév-dolgozók

1 komment


V. G. G.
NOL

Míg a békemenetesek és más kormány-szimpatizánsok Orbán Viktort hallgatták a Hősök terén, a két éve csődbe ment Malév egykori dolgozói elmaradt bérükért tüntettek.

Piros, fehér és zöld kérdőjelek voltak a volt Malév-dolgozók zászlóin, akik pár százan demonstráltak Budapesten, szombat kora délután a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő épülete előtt – ez az állami vállalat volt a Malév több mint kilencven százalékos tulajdonosa, amikor a légitársaság csődbe ment.

Résztvevők a HUNALPA Magyar Közforgalmú Pilóták Egyesülete és a Malév Munkavállalók Érdekvédelmi Szervezetei demonstrációján a Margit hídon
A felvonulók a ki nem fizetett bérüket kérték
Kallos Bea / MTI

A 2012 február 3-án leállított cég felszámolása azóta is tart, és várhatóan még jó ideig elhúzódik, a felszámolónak ugyanis még számos pert kell lezárnia, és a vagyonelemek értékesítése is döcögve halad. Így idő kell még ahhoz, hogy befejezhessék a cég felszámolását.

 

Az egykori malévosok szempontjából azonban ez tulajdonképpen mindegy is. Vélhetően hiába várnak több havi bérükre, illetve végkielégítésükre volt munkahelyüktől, mivel a légitársaságnak alig van vagyona, ezért az államtól, mint tulajdonostól várják a megoldást. Összesen 2,6 milliárd forint kellene ahhoz, hogy minden dolgozó megkapja a jogos járandóságát.

–Stadion-összehasonlításban ez pitiáner összeg. Csakhogy az az érzésünk, minket senki sem akar kifizetni. Boldoguljunk, ahogy tudunk – mondta egy volt utaskísérő, aki azt is megkockáztatta: a politikusok hülyének nézik őket.

Pilóta ismerőse tette hozzá: a politikusok még rá is játszanak minderre, amikor a repülőgépvezetők milliós jövedelmét hozzák fel annak indokaként, miért késik a fizetés, mondván, a Malévnál óriási jövedelmekért dolgoztak emberek, s ne erre költsék az adóforintokat.

Igaz, a Malévnál dolgozó pilóták annyit – olykor kicsit kevesebbet – kerestek, mint európai kollégáik. De nem csak pilóták dolgoztak százezres, milliós fizetésért, hanem utaskísérők, földi kiszolgálók, adminisztrátorok is – nekik ugyanúgy tartozik az állam.

A dolgozók egyébként bíróságon kezdeményezték, hogy állapítsák meg az állam mögöttes felelősségét. Ez valószínűleg így is lesz, de ha erre lesz szükség ahhoz, hogy megkapják a pénzüket, akkor még hónapokig, évekig várhatnak. Holott csak politikai szándék kell ahhoz, hogy a kormány egyszer s mindenkorra lerendezze „tartozását" a mintegy ezer volt maléves felé.

Azonban a szándék ma még aligha van meg. Olyannyira, hogy teljes sötétség uralkodik a kormányoldali kommunikációban az ügyet illetően. Amikor a volt dolgozók nyílt levelet írtak a kormányfőnek, felhívva helyzetükre a figyelmet, a Fidesz fő kommunikátorai azt tudták közleményükben tanácsolni, hogy a dolgozók forduljanak az Országos Bérgarancia Alaphoz.

–Erre azonban nincs mód, s elkeserítő, hogy pont a kormánypárti politikusok nincsenek tisztában ezzel. A bérgarancia alapból mindent kifizettek, amit a törvények engedtek, de ez nem volt elég. Ha az alapból akarnák kifizetni a béreinket, ahhoz pont a Fidesz-kormánynak kellene törvényt módosítania, hogy erre mód nyíljon. Egyébként ezt a megoldást is üdvözölnénk – mondja Demeter Csaba.

A pilótákat tömörítő Hunalpa szakszervezet vezetője hozzátette: a volt dolgozók a követeléseiket eddig sem egyes pártokkal, hanem az állammal szemben fogalmazták meg, és nem akarják ügyüket pártpolitikai csatározások középpontjába helyezni.

Azért örömmel vették a Fidesz és az Együtt-PM választási ígéretét, amelyben megoldást sürgettek a járandóság rövid határidővel való kifizetésére. De a tapasztalatok alapján majdnem biztosak abban, hogy mindez olyan választási ígéret, ami sosem teljesül majd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.