galéria megtekintése

Zimmer Feri-világ a Citadellán

10 komment


Boda András

Evidensnek hat, Budapesten mégis hírértékű, hogy a Citadellán a turisták fel tudnak keresni egy nyilvános mellékhelyiséget, és szuvenírt vagy kisebb harapnivalót is vásárolhatnak maguknak. Eddig ugyanis erre nem volt módjuk. És a mostani állapot sem végleges:  éppen a főszezon kezdetén jár le az árusok szerződése.

Ahhoz képest, hogy 2014 és 2015 nyarán még egy illemhely, kávézó, büfé sem akadt a Citadella körsétányánál, jelentős előrelépést ért el a terület vagyonkezelője, a Miniszterelnökséghez tartozó Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. A hangsúly azonban a viszonylagosságon van: két év alatt ugyanis annyit sikerült elérni, hogy az állam által a 2014-ben bezárt illemhely és bazársor helyett újra van használható WC, és ismét lehet szuvenírt, üdítőt, ennivalót, édességet vásárolni a turisták tízezreit vonzó fellegvárnál.

A Citadella oldalába március végén állították fel a környezetbe nem igazán illő faházakat
A Citadella oldalába március végén állították fel a környezetbe nem igazán illő faházakat
Szabó Miklós / Népszabadság

Az árusítóhelyként szolgáló faépítményeket a Várgondnokság tíz vállalkozónak adta bérbe, akik egyebek mellett lángost, kürtőskalácsot, szuvenírt, ékszert, fajátékot árulnak március vége óta, s mellettük helyet kapott egy pecsenyés is. Noha az illetékeseknek két évük volt arra, hogy kialakítsák a turistabarát környezetet, amit most láthatunk, az – tudtunkkal – egyelőre csak átmeneti megoldás. Az egyik árus – aki kérte, nevét ne írjuk le – az ideiglenes állapotokat mindenekelőtt azzal magyarázta: a körülbelül két hete telepített, a „Várkert Bazártól kölcsönzött” faházakra aligha számíthatnak hosszú távon, mert azok sajnos beáznak, így egy nagyobb esőben tönkremehet a bent tárolt portéka. Fejfájást okoz a vállalkozóknak az is, hogy többükkel csak a főszezon kezdetéig kötött szerződést a Várgondnokság, vagyis nem tudni, meddig maradhatnak.

 

A bazársorról, a vállalkozók szerződéséről, a szolgáltatások jövőjéről, valamint a létesítmény fejlesztési terveiről megkérdeztük a Várgondnokságot. A társaság szűkszavú válaszában közölte, hogy „március 24-től üzemelnek a Hello Wood művészcsoport által készített, formatervezett faházak” a Citadellán, mert igyekeznek „minden tekintetben igényes megjelenést kialakítani”. Noha a faházak „formatervezettek”, és a cég szerint az igényesség jegyében kerültek a Citadellára, korántsem biztos, hogy sokáig ott maradnak, mert „a hasznosítás egyenlőre ideiglenes, hosszú távra nem tervez” a kft.

Arra sem  adott egyértelmű választ a társaság, hogy az árusok meddig maradhatnak. Mint írták, rövid időtartamú szerződéseket kötöttek a vállalkozókkal, „a nyárra vonatkozó hasznosítási koncepció kialakítása folyamatban van, elsősorban kulturális irányultságú programok előkészítése zajlik”.

A Citadella meglehetősen ötletszerűnek tűnő hasznosítása és a Várgondnokság tervnélkülisége azért is meglepő, mert az államapparátusnak nem egyik napról a másikra kellett megoldást találnia. A kormányzat 2013 elején bonyolódott jogi csatározásba, hogy tiszta viszonyokat teremtsen a területen, ahol kétségkívül nagyon kusza jogi és tulajdoni viszonyok közepette dolgozott a vállalkozók zöme. Az elhúzódó – egyes esetekben ma is tartó – perek mellett aztán 2014 májusában a hatóságok már durvább módszerekhez nyúltak. Két éve hatolt be egy végrehajtó és tucatnyi hatósági ember a területre, amit aztán lezártak, hogy birtokba vehessék az ott lévő üzlethelyiségeket, és kiköltöztessék a vállalkozókat. A kiürítés olyan jól sikerült, hogy sokáig semmilyen szolgáltatást sem kínáltak a turistáknak.

Fordulatos vagyonkezelés

2013 végén a XI. kerület kapta meg ötven évre a Citadella vagyonkezelői jogát a kormánytól, de alig egy hónap múltán a kabinet felülbírálta önmagát. Így a terület maradt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél. Onnan aztán tavaly került a Miniszterelnökség kezdeményezésére a Miniszterelnökség alá tartozó Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.-hez a Citadella.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.