galéria megtekintése

Ráfázott a Fidesz a komcsizásra

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 15. számában
jelent meg.

Tudósítóinktól
Népszabadság

Bár a Fidesz–KDNP szövetség országosan agyonnyerte magát az önkormányzati választáson, néhány településen meglepő vereségek érték a kormánypárti jelölteket. Igaz, minden esetben akad rá speciális magyarázat. Ezeket összegeztük.

Tolna négy városában – Bátaszéken, Dombóváron, Dunaföldváron és Pakson – kínos vereséget szenvedtek a kormánypártok aspiránsai, ezért várható, hogy a Fidesz megyei vezetése személycserékkel járó önrevízióra kényszerül. A legkeményebb pofont Dombóváron kapták a kormánypártok, ott valamennyi egyéni körzetben a Természetesen Dombóvár jelöltje nyert.

Az elmúlt négy évben fideszesek irányították a képviselő-testületet, s igyekeztek megszabadulni a baloldali támogatottságú polgármestertől, Szabó Lorándtól. Ez a konfliktus tizenkét esetben a bíróságnak is munkát adott, s a polgármester mindig megnyerte a fideszesek holdudvarához tartozó személyek ellen folytatott pereit. A dombóváriak úgy látták, a viták gátolják az érdemi munkát, ezért a polgármester által irányított civil szervezet jelöltjeinek szavaztak bizalmat.

Szabó Loránd, aki a választáson nyert
Szabó Loránd, aki a választáson nyert
Kálmándy Ferenc / MTI

 

Pakson korábban az MDF-es múltú, fideszes támogatottságú Hajdú János volt a polgármester. Miután a 62 éves független politikust a Fidesz „nyugdíjazta”, Hajdú összehozott egy csapatot civilben már bizonyító helybéliekből. Akadtak köztük volt fideszesek és aktív kereszténydemokraták is. Ez a team – ami a fővárosi értelmiségiek által 2003-ban alapított „alvó szervezet”, a Néppárt égisze alatt indult – mind a nyolc egyéni helyet „elvitte”.

A polgármesterségért a Néppárt színeiben induló Süli János a szavazatok 78 százalékát kapva verte meg a kormánypárti Kozmann Györgyöt. Pedig Orbán Viktor személyesen kampányolt az ötszörös világbajnok kenusért és az övéiért. A választókat főképp az hangolta a Fidesz ellen, hogy Sülit a kormánypártiak lekomcsizták, miközben a paksiak tudták, hogy Süli – bár támogatja őt a baloldal – valójában konzervatív értékrendű ember.

A Baranya megyei Szigetváron egy civil szervezet „aratott”. A Szigetvári Emberekért Egyesület (SZEE) a nyolc egyéni helyből hetet megszerzett, a polgármesteri megméretést pedig a baloldal által támogatott független jelölt, Vass Péter állatorvos nyerte a fideszes városvezető, Kolovics János ellen. Vass és az SZEE vezetése szerint azért szavazták le a kormánypártiakat a 11 ezer lelkes városban, mert Szigetvárról a munkahelyek hiánya miatt menekülnek az emberek, s az eddigi vezetők diktatórikusan irányították a települést.

Visszaütött az a példátlan pofátlanság is, hogy a Fidesz a választás előtti 60 napra lefoglalta a belvárost, így az ellenzék nem tehette be a lábát a centrum közterületeire kampány idején.

Somogyban talán az volt a legnagyobb meglepetés, hogy Siófok húsz éve hivatalban lévő, fideszes polgármesterét, Balázs Árpádot nagy fölénnyel megelőzte a független Lengyel Róbert volt városi rendőrkapitány. A választók azt remélik a kommandós múltú exrendőrtől, hogy javít a város közbiztonságán (amúgy Siófokon akkor voltak a legrosszabbak a bűnügyi mutatók, amikor Lengyel 2007 és 2012 között kapitány volt). A 46 esztendős polgármesternek nem lesz könnyű dolga, hisz a testületben nyomasztó a fölénye a kormánypártiaknak.

Szombathelyen a vártnál nagyobb csatában nyert a Fidesz–KDNP színeiben a polgármesterségért újra induló Puskás Tivadar. A szoros eredményben szerepet játszhatott a korábbi fideszes városatyák drogbotránya. A polgármesteren kívül kilenc kormánypárti képviselő jutott a közgyűlésbe, de ugyanennyien érkeznek a baloldalról. A Jobbiknak és a Pro Savaria civil szervezetnek egy-egy jelöltje került be. A Pro Savaria korábban a Fidesszel alkotott közös frakciót, de a kapcsolat elmérgesedett, s a Fidelitas gúnyos szórólapjain a civil szervezet tekintélyes tagja brezsnyevi csókot vált az MSZP városi elnökével.

Borsod megyében a választások egyik meglepetése Ózd lett, ahol a huszonhét éves, szabadidejében versfarigcsálással foglalkozó jobbikos, Janiczák Dávid szerezte meg a polgármesteri széket, néhány szavazattal megelőzve az addig regnáló fideszes Fürjes Pált. 2010 májusában Orbán Viktor ebben a városban kezdte meg az úgynevezett nemzeti konzultációt, s azt ígérte, hogy két hét alatt rend lesz az országban.

Kozmann György, aki a kajak-kenu pályán nyert...
Kozmann Györgynek csak a pályán sikerült
Kovács Tamás / MTI

Az, hogy most a város egy jobbikos vezetőt választott, azt sugallja: az emberek elégedetlenek az Orbán-féle renddel. Az Ózdhoz közeli Borsodbóta esete meg azt jelzi, hogy a választók ragaszkodnak a jól bevált polgármesterükhöz, bármilyen párt színében induljon is: Gulyás János a Munkáspárt egyetlen polgármestere az országban, s ezt a posztot ezúttal is elsöprő fölénnyel, közel 95 százalékos szavazataránnyal szerezte meg.

Kalocsán is a baloldal győzött. A függetlenként induló Bálint József, a város korábbi főjegyzője lett a polgármester, aki hosszú időn át dolgozott együtt a most megbukott fideszes garnitúrát megelőző, SZDSZ– MSZP-s városvezetéssel. Az MSZP–DK–Együtt összefogás öt képviselőt juttatott a testületbe, a Fidesz–KDNP négyet. Van egy jobbikos és egy független képviselő is. Török Ferenc eddigi polgármester listáról jutott be képviselőként a testületbe. A baloldali győzelmet – vélhetően – Török kabinettagjainak bírósági büntetőügye, a munkahely-teremtési ígéretek kudarca segítette.

Szentesen megőrizte posztját Szirbik Imre MSZP-s polgármester, ám a 14 tagú testületben nyolcan vannak a fideszesek, csak négyen a baloldali összefogás képviselői, továbbá egy jobbikos és egy helyi civil szervezet képviselője. Csongrádon távozik a képviselő-testületből Kőrösi Tibor eddigi fideszes polgármester – őt független jelöltként győzte le Bedő Tamás, aki korábban az MSZP színeiben volt a város első embere. Tarka összetételű, de a város érdekében kompromisszumra hajló testülettel dolgozik majd.

Egyetlen fideszes sem került be az Orosháza melletti Nagyszénás képviselő-testületébe. Ez azért érdekes, mert Simonka György választókerületi elnök kezdeményezésére tavaly Nagyszénáson lecserélték a helyi Fidesz-szervezetet, ám a régiek – élükön Nyemcsok János újraválasztott polgármesterrel – a Polgári Egyesület Nagyszénásért színeiben, elsöprő győzelmet arattak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.