galéria megtekintése

Versenyt futnak az áradattal a kerítésépítők

9 komment

Munkatársunktól

Elkezdődött a látványos munka a magyar–szerb határon: a földmunkák után hétfő reggel nekiláttak felhúzni a százhetvenöt kilométer hosszú kerítést, az első acélkarók már állnak. Mindeközben nem csökken a határsértők száma, Angela Merkel kancellár egyik bizalmasa pedig arról beszélt: Németországban „alábecsülték” a menekülthullám dinamikáját.

Eddig csak az eldózerolt bokrok helyén simára egyengetett földsáv jelezte, merre vezet majd a déli határon a híres-hírhedt kerítés, hétfő délelőtt már helyükre kerültek a műszaki zár első elemei.

Katonák kezdték el leverni a NATO-drótot tartó acélkarókat: az első cölöpöt az országhatárt jelző táblánál állították fel.

Úgy tudjuk, a munkát egyszerre tizenkét helyszínen kezdték meg, s az igyekvés annyiban érthető: Orbán Viktor kormányfő ígérete szerint a kerítésnek a hónap végéig el kell készülnie.

 
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Tegnap katonák dolgoztak a határon, de úgy tudjuk, hogy a drót kihúzásához közmunkásokat is alkalmaznak majd.
Bár a kerítés rohamtempóban épül, a munkaterületektől néhány száz méterre egyelőre minden változatlan: továbbra is menekültek százai lépik át a határt.

Tudósítónk hétfő reggel is tucatnyi afgán, iraki, pakisztáni menekülttel találkozott, volt köztük, aki egy hónapja kelt útra a jobb élet remé­nyében, mások a végkimerülés határán annyit mondtak, hogy egy ideje már sodródnak. Hétfőn a legtöbb menedékkérőnek a debreceni és a bicskei tábort jelölték ki a hatóságok.

Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Szegeden egyfajta rutinná vált a határon szinte áteső emberek útnak indítása. Nemcsak a rendőrök, hanem a civilek is a helyükön vannak, és lassan a kommunikációnak sem szab már gátat a hiányzó nyelvtudás. „Aktivitizünk” – mondják.

A rendőrség statisztikái szerint sem apad a menekültek áradata: ahogy korábban, úgy a múlt hét végén is körülbelül négy és fél ezer határsértőt fogtak el a rendőrök, akiknek más feladataik is akadtak: voltak ugyanis, akik kimerült menekülteket itattak, másoknak viszont épp „kollégáik” adtak munkát. Előzetesbe került három rendőr, mert a gyanú szerint embercsempészeket segítettek.

Mindeközben nagy ­visszhangot váltott ki Angela Merkel kancellár egyik bizalmasának nyilatko­zata. Peter Altmaier (CDU) kancelláriaminiszter azt mondta a Bildnek adott interjúban, hogy Németországban „alábecsülték” az utóbbi hónapokban felerősödött menekülthullám dinamikáját, ezért most sürgősen cselekedni kell.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.