Menekültnek álcázták magukat, így buktattak le rendőröket

Nem véletlenül nem csinált „világraszóló botrányt” a magyar kormány abból, hogy tévéstábok felvételei és a titkosszolgálatok jelentései szerint Szerbiában az embercsempészek Belgrádtól a magyar zöldhatáron átvezető ösvényekig rendőri segítséggel szállítják az illegális bevándorlókat. Nem csupán Szerbiában mennek ugyanis így a dolgok. A magyar rendőrök között is akadnak, akik támogatják az illegális migrációt.

Információink szerint a magyarországi titkosszolgálatok emberei – ez esetben idesorolandó a Nemzeti Védelmi Szolgálat is – az elmúlt hónapokban fokozott megfigyelés alatt tartották az embercsempészek balkáni útját. Többnyire csak tisztes távolságból követték a menekültkonvojokat. Ám ahol lehetséges volt, rejtett kamerákkal rögzítették az esemé­nyeket.

Dokumentálták a határ mindkét oldalán, hogy az embercsempészeknek dolgozó sofőrök hol veszik fel az unióba tartó illegális utasaikat, milyen trükkökkel igyekeznek elejét venni, hogy a migránsokat szállító autók a szerb vagy a magyar hatóságok számára gyanússá váljanak. Feltérképezték, hogy hol vannak azok a rejtekhelyek, ahol időlegesen elszállásolják a migránsokat.

De elsősorban azt próbálták kideríteni, hogy a hatóságok tagjai közül kik segítik pénzért vagy más juttatásért a migránsok bejutását Magyarországra. Ennek érdeké­ben a magyar biztonsági szolgálatok munkatársai információink szerint menekültnek adták ki magukat, és így tették meg Törökországból a Balkánon át a magyar határig vezető utat.

Fizettek az embercsempészeknek, mint mindenki más, hogy hozzák be őket az Európai Unióba. Közben megfigyelték az embercsempészek technikáit, és olykor szemtől szembe találkozhattak a bűnszervezetekkel együttműködő hatósági emberekkel is. Információink szerint egy ilyen titkos akció eredményeként bukott le az a három Bács-Kiskun megyei rendőr, akik az 51-es főúton saját kollégáikat tartották szemmel annak érdekében, hogy az embercsempészek illegális migránsokat szállító járművei a rendőri ellenőrzéseket elkerülve továbbszállíthassák emberrakományukat.

Nyomozati érdekekre hivatkozva a Központi Nyomozó főügyészség Szegedi Regionális Osztálya nem árult el részleteket arról, hogy a múlt csütörtökön előzetesbe került három rendőr és két civil embercsempésztársuk mióta működhetett együtt, s hány illegális bevándorlót szállítottak át a határon a segítségükkel.

Egyelőre arról is hallgatnak a nyomozóügyészek és a rendőrség illetékesei is, vajon „átalánydíjért” dolgoztak a rendőrök, vagy „darabbérbe”, azaz a határról sikeresen továbbszállított minden egyes menekült után kaptak-e pénzt.

Hallgatásuk oka az lehet, hogy – mint azt ügyészségi forrásunk elmondta – az elkövetkező időszakban tovább nőhet azoknak a civil és esetleg rendőr gyanúsítottaknak a száma, akiket a déli határon zajló illegális migráció támogatói­ként embercsempészettel, korrupcióval vagy más hivatali bűncselekménnyel meggyanúsítanak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.