galéria megtekintése

Ezek nem Horn Gyula cölöpjei

Az uniós állampolgárokat és a szerbeket átengedő ásotthalmi határt keresztező sávban hétfőn reggel lerakták a 175 kilométeres kerítés első köracél oszlopait, a korábbi protokollpróbát követően ezzel megkezdődött a határzár hivatalos építése.

Tudomásunk szerint tizenkét helyszínen kezdték meg az úgynevezett uniós hálót tartó köracél oszlopok leverését az ásotthalmi határnál. Korábban már felépítettek egy mintaszakaszt, ám – noha a helyszínen lévő munkatársainknak a katonák nem árulhattak el részleteket – tapasztalataink szerint a mostani némileg más technológiával készül.

A bokros, aljnövényzetben gazdag talajt korábban teljesen ledózerolták, a biztonsági zár helyét kikarózták, hétfőn pedig az országhatárt jelző táblánál az első fémcölöpöt is leverték. Orbán Viktor ígérete szerint a kerítés a hónap végéig elkészül.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

 

Hétfőn katonák dolgoztak a határon, de úgy tudjuk, hogy a drót kihúzásához közmunkásokat alkalmaznak.

A Szerbián át illegálisan Magyarországra érkező afgánok, irakiak, pakisztániak nem hallottak a kerítésről, s az augusztus elsejétől hatályos, szigorúbb magyar jogszabályokról sem.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Hétfőn hajnalban Ásotthalom környékén találkoztunk kisgyerekekkel érkező pakisztániakkal, akik éppen rendőröket kerestek az erdőben, hogy föladják magukat. Hamar egymásra találtak. A pakisztániak menekültstátuszért folyamodnak a magyar hatóságokhoz, azt mondták, egy hónapja indultak el otthonról. Volt, aki vietnami strandpapucsban, mások sportcipőben, szalmakalapban jöttek. Ugyan magyar menekültstátuszt kértek, négyszemközt nem tagadták, hogy Németország vagy Skandinávia az úti céljuk.

Hétfőn is sok bevándorló érkezett az országba. Teljesen kimerült, az árokparton alvó afgán családoknak vizet vittek a rendőrök.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

S miközben Ásotthalom, Mórahalom és Szeged környékén, az út szélén mezítláb is vánszorogtak a bevándorlók – néhányan azt sem tudták, melyik országban vannak – találkozhattak azokkal a balkáni emberekkel, akik 10-20 éve menekültként kerültek ki Nyugat-Európába, s most Audikkal, Mercedesekkel térnek haza szabadságra. A mostani menekültek is ilyen jövőről álmodnak.

Az útjukba eső tanyák, házak lakói nem szívesen látják az idegeneket a közelükben, főleg azóta, hogy a rádió Szegeden kezelt ebolagyanús menekültről beszél minden hírében. A megszólaltatott kezelőorvos ugyan hangsúlyozza, hogy egyelőre nincs diagnózis, csupán hasmenéses tünetekkel jelentkezett a kórházban a beteg, a környékbeliek nyugtalanok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.