galéria megtekintése

Vér sem maradt a halálra éheztetett agárdi kisfiúban

13 komment


Rab László

A másfél éves, normális súllyal született, de négy és fél kilósra visszafogyott gyermek izmai elsorvadtak, nem maradt zsírszövete, halála előtt már szopni sem tudott. A boncolás során vért akartak venni tőle, de nem volt vére.

E. Benjámin halálának oka 2013 szeptemberében a súlyos alultápláltság és a kórházi kezelés elutasítása volt – ezt állapították meg az agárdi gyermektragédiát tárgyaló Székesfehérvári Törvényszéken az igazságügyi orvosszakértők. A büntetőperben a szülők, a nagyszülők, a háziorvos és egy természetgyógyász ülnek a vádlottak padján. A szülőket és a módos nagyszülőket az ügyész különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel, a bioenergetikust bűnsegédlettel, a gyermekorvost gondatlansággal vádolja.

A lassú agónia helyszíne, az erődítményszerű agárdi ház
A lassú agónia helyszíne, az erődítményszerű agárdi ház
Reviczky Zsolt / Népszabadság

- A boncolás során vért szerettem volna venni tőle, de nem volt vére – jelentette ki Dr. Kovács Judit szakértő, aki Dr. Varga Gyulával és Dr. Kovács Julianna szakkonzulenssel egybehangzóan azt állította, hogy a kisfiú állapota négy és fél hónapos korától romlott drasztikusan, azután még több mint egy évig úgy élt, hogy jószerével csak anyatejjel táplálták, a szervezete végül felélte a tartalékait.

 

Ha féléves korában helyesen észlelik a vízfejűségre utaló jeleket, és kivizsgáltatták volna a gyereket, meg lehetett volna menteni. Még közvetlenül a halála előtt is lett volna lehetőség arra, hogy megmentsék, de ekkorra a budapesti háziorvos – aki praxisából nem jelentette ki a gyereket – már nem kezelte a kisfiút. M. Gabriella az oltásokat későn adta be, nem írt fel vitaminokat, nem értesítette a gyermekvédelmi hatóságot és nem volt erőssége a családdal való kapcsolattartás sem. Nyolcszor járt ugyan a helyszínen, de a végső időszakban telefonon konzultált – nem az anyával, hanem a természetgyógyászatban vakon hívő nagypapával.

A szakértői vélemények szerint a gyermek borzalmas fájdalmak közepette haldoklott. A boncoláson minden szervéből mintát vettek, és arra jutottak, hogy nem szervi vagy veleszületett baj, hanem a tartós, részleges éhezés okozta a halálát. A család a súlygyarapodásban megállt kisfiút nem vitte kórházba még akkor sem, amikor pedig folyamatos életveszélyben volt. A kisfiúnál heveny keringési elégtelenség, fehérjehiány és kiszáradás lépett fel, testén pontszerű bevérzések utaltak a vitaminhiányra, agykamratágulat és sorvadás lépett fel nála, végül a szervezete összeomlott.

A tárgyaláson elhangzott, hogy a gyermek TAJ-számára soha semmilyen tápszert vagy gyógyszert nem váltottak ki, a család lemondta a védőnőt, a gyerek súlyát hat hónapos kora után nem mérték, ellenben homeopátiás szerekkel és kézrátéttel kezeltették. Az orvos szakkonzulens azt állapította meg, hogy az anyának a gyermek kilenc hónapos kora után már csak annyi teje lehetett, amivel életben tudta tartani a mozgásgondokkal is küzdő kis Benjámint. – Amelyik gyermek éhezik, az szenved! – jelentette ki Kovács Julianna.

A szülőket különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolják
A szülőket különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolják
Szabó Miklós / Népszabadság

A boncolást végző orvos szerint a kisfiú arcáról eltűntek a párnácskák, ami az éhezés csalhatatlan jele – ezt az önmagát orvosnak kiadó bioenergetikus, M. Bertalan is megállapította, aki egy időben „energetizálta" a súlyosan alultáplált gyereket. Ifj. Lomnici Zoltán, a család ügyvédje hangulatkeltéssel vádolta a szakértőket, amiért később elnézést kért. A védelem arra helyezte a hangsúlyt, hogy a gyermek veleszületett vagy más betegségek miatt nem tudta magához venni az ételt, illetve kihányta, amit szopott. Nem állja meg a helyét az éheztetés – hangoztatta az ügyvéd –, de a szakértők elmondták, a szülők az orvos mulasztásai ellenére is megmenthették volna a gyereket, hiszen nekik lett volna kötelességük megszüntetni az éhezéses állapotot.

Ehelyett a valóságban az történt, hogy végignézték a kisfiú agóniáját.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.