galéria megtekintése

Végképp értelmét vesztette a kerítés

Csak három napig sikerült kiszorítania a menekülteket az Orbán-kormánynak. Hiába az autópályán keresztülhúzott vaskerítés, hiába a pengésdróttal és rohamrendőrökkel védett szerb határ, naponta több ezer menekült érkezik Horvátország felől. És nemhogy erőszakkal nem szorítják ki őket a rendőrök, még segítik is őket az országba való bejutásban és a továbbszállításban.

Amikor a vonat péntek délután fél öt előtt öt perccel kigördült a pélmonostori pályaudvarról a magyar oldalon fekvő Magyarbóly felé, a menekültek már túl voltak egy tömegverekedésen és néhány alkalmi házasságon. Az Orbán-kormányt nem lehet azzal vádolni, hogy következetes lenne. Három nappal azután, hogy a szerb határon életbe lépett a teljes zár, Horvátország felől több ezer menekült léphette át a határt, hogy BKV-buszok szállítsák őket Hegyeshalomig, az osztrák határig – ahogyan a hatósági ígéret hangzott.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Péntek délutánra Pélmonostoron már véget ért az ostromállapot, eltűnt az a 4-5 ezer menekült, amely előző nap délután három és éjfél között torlódott fel a határ menti városkában. Nem sátraztak menekült családok az utcán, és szinte kiürült az egykori katonai laktanya is. A horvátoknak eddigre sikerült felvenni a menekülttranzit ritmusát. A menekültek többsége ekkor még azt mondta, hogy Szlovénia felé venné az irányt, ezt és a horvát hatósági bejelentéseket mindazonáltal már az is cáfolta, hogy amíg Pélmonostor mindössze négy kilométerre fejszik a magyar határtól, Szlovénia 245 kilométerre – Magyarországon keresztül 280-ra – van, és sem közvetlen vonat, sem buszjárat nem köti össze a nyugati szomszéd valamelyik városával. Pélmonostor péntek estére teljesen kiürült.

 
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Napközben két, egyenként 10 kocsiból álló vonatot indítottak a horvát Pélmonostorról a magyarországi Magyarbóly irányába. Így több ezer ember került fel a vonatokra. Mivel a menekültek nem tudták, hogy több szerelvény is indul, így az első járatnál tömegverekedés tört ki a helyekért. Talán épp emiatt is kellett fél napot várni a másik vonat indulására, amelyben a késő nyári hőségben elviselhetetlen meleg volt, ráadásul az önkéntesek sem vittek elegendő vizet az állomásra.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

„Jöjjön, nézze meg, hogy milyen tikkasztó meleg van odabent – invitál a fülledt vagonba egy szír fiatalember – nincs vizünk, a gyerekek kiszáradnak.” Ekkor már hat órája vártak az indulásra. Amikor az üléseken pihegők számára világossá vált, hogy magyar újságírók vagyunk, megkértek, hogy szálljunk le a vonatról. Búcsúzóul csak annyit kérdeztek: „Ti is erre a kormányra szavaztatok?”

A vonat mellett azonnal megjelent vagy öt tucat rendőr, akik azzal szállították fel a vonat árnyékában hűsölőket, hogy nemsokára indulnak Magyarországra. A szitokszóvá vált „Hungary” kifejezés hallatára többen azt kiabálták, hogy a magyar határ zárva van. De a horvát rendőr megnyugtatta őket, hogy a keresztülmenő vonatokat ez nem érinti. Ez a vonat pedig egyenesen Hegyeshalomig megy – hazudta a szemükbe.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A pályaudvar mellett a menekülteket szállító buszok egymást váltották egész nap. Minden egyes járat ajtónyitásakor hatalmas tömeg rohamozta meg a helyeket. A menekültek csak a rendőrök sorfala között tudtak feljutni a buszokra, pedig azt sem tudták, hova indulnak. Kisgyerekes családok szakadnak szét egymástól néhány percre, amiből persze nagy felfordulás és kiabálás kerekedik. Több barát családtagnak vagy házastársnak hazudja magát a felszállás néhány percére, mert attól tartanak, hogy nem ugyanoda indulnak a buszok, és elszakadnak egymástól. Kérdésünkre, hogy hova indul, a sofőr is csak a vállát vonogatta. Nem tudja – állította. Pedig aznap valószínűleg már jó néhányszor megtette azt a néhány kilométeres utat, ami Pélmonostor és Beremend között húzódik. (A buszokat választó menekülteknek a magyar rendőrök állítólag azt mondták, hogy Hegyeshalomig viszik őket, de Siklóson mindenkit leszállítottak.)

A határnál civil járművek nem mehettek át, csak a buszokra koncentrált a rendőrség. Azokból pedig akadt bőven. Egyszerre hat járat várt arra, hogy a horvát és a magyar határállomás közötti területen kirakhassa utasait és átadhassa őket a magyar rendőröknek. Itt, a beremendi átkelőnél tört derékba a kormány menekültellenes propagandája. Míg 180 kilométerrel távolabb, Röszkénél könnygázzal és vízágyúval válaszoltak a menekültek rohamára, itt kedvesen kérték őket, várjanak türelemmel az értük érkező BKV-buszokra.

„Csak vizet kérek, semmi mást” – kérlelte egy férfi a rendőröket, de az nem adhatott neki. Ez volt a legnagyobb ellenállás, amit a határszélen tapasztaltunk a rendőrök részéről. A buszok pedig folyamatosan érkeztek és vitték a menekülteket keresztül a magyar határon.

Kapcsolódó cikkek

Szijjártót bosszantja, hogy más nem fogadja be a menekülteket, akiket mi nem fogadtunk be

Aggodalmának adott hangot a magyar és a szlovén külügyminiszter amiatt, hogy egyetlen nap alatt összeomlott a horvát bevándorló-ellátási rendszer, és Horvátország a bevándorlók ellátása helyett továbbküldi a migránsokat Szlovéniába és Magyarországra - tájékoztatta péntek reggel a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-t.

Orbán: Tudjuk, kik szervezték a magyar állammal szembeni támadást

Péntekre virradó éjszaka megkezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése a magyar-horvát határon, a kerítést 41 kilométeren építik ki, és az első védvonal még a nap folyamán el is készül - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

„Nem akarunk még egy Magyarországot!” – menekültválság percről percre


Új front nyílt Magyarország déli határán a menekültáradat elleni küzdelemben.

Bakondi: Most a horvát határra megy az erősítés

Nem zárható ki, hogy mégsem lesz harminc napig zárva a röszkei határátkelő, miután a magyar–szerb határon felállított kerítések és a nagy létszámú rendőri erők láttán az embercsempészek immár Horvátországon keresztül szállítják a menekülteket Nyugatra – derült ki a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.

„Mindhárman a brutális rendőrattak nyomait viseljük”

Lapunknak mesélt a vele és társaival történtekről egy Röszkénél megvert újságírónő

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.