galéria megtekintése

„Nem akarunk még egy Magyarországot!” – menekültválság percről percre

Új front nyílt Magyarország déli határán a menekültáradat elleni küzdelemben. A szerb–magyar határ lezárása után Horvátország felé indult migránsok a kerítést megkerülve a magyar határon kelnek át. Horvátországba percenként tucatnyi menekült érkezik. Beremendnél – ahol már 1500-an torlódtak fel – pajzsokkal és gépfegyverekkel várják őket a magyar katonák; Pélmonostorról kétezer migráns érkezett vonattal a horvát–magyar határhoz, ahol közben gőzerővel építik a drótakadályt. A menekülthelyzet fejleményei percről percre.

22:38 40 horvát busz érkezett Letenyére tele migránsokkal

Mintegy negyven, migránsokkal teli horvát autóbusz sorakozott fel péntek este kilenc óra után a Letenye-Muracsány (Gorican) autópálya határátkelőnél, ahol több tucatnyi rendőr, illetve magyar buszok is várakoznak - tapasztalta a határátkelőnél az MTI tudósítója. A Horvátország irányából Magyarország felé sorakozó buszok kivétel nélkül zágrábi rendszámúak, jó néhányon a horvát főváros közlekedési vállalatának rövidítése, a ZET is jól olvasható. A határátkelő forgalma ennek ellenére zavartalan, mindkét irányba folyamatos az átkelés, csupán a magyar határig hozott külföldiek nem hagyhatják el a buszokat. Azt látni, hogy a magyar rendőrök irányításával szállítják át egy-egy magyar járműre a migránsokat, de azt nem közölték, hogy a buszokkal hova viszik őket.

21:40 40 horvát rendőrt lefegyvereztek

 

Kovács Zoltán azt mondta, mindenféle egyeztetés nélkül ezer menekült érkezett vonattal Magyarbólyba, 40 horvát rendőr kísérte őket, velük szemben a magyar hatóságok eljártak, lefegyverezték őket, a mozdonyvezetőt őrizetbe vették.

21:11 Vonatra terelik a migránsokat Nagykanizsán

A város déli részén lévő vasútállomáshoz, egy oda este beállított vasúti szerelvényhez terelik a rendőrök azokat a migránsokat, akik kora este léptek be Magyarország területére Gyékényes irányából - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen. A nagykanizsai Csengery utcát a rendőrség mindkét irányban, egészen a miklósfai városrészig lezárta. Az illegális bevándorlókat a Csengery utcai vasúti teherperonokhoz állított személyvonathoz tereli egy rendőrsorfal, az első érkezők szó nélkül fel is szálltak a vonatra.

20:35 Örömmel indultak, de azt sem tudták, hova

Íme egy videó a Pélmonsotorról induló vonatról, izgatott és boldog menekültekkel.

19:36 Tömegnyomor Pélmonostoron a busz, és a vonatállomáson is

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Fotó:Kovács Klára / Népszabadság

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

19:22 Megszámolták a menekülteket

Összesen 1059 főt számoltak össze a magyarbólyi vasútállomáson, ennyi menekült szeretne tovább utazni. A szerelvény azonban még mindig az állomáson várakozik, mindkét oldalról rendőrök őrzik a migránsokat. Úgy tudjuk, felsőbb utasításra várnak, hogy elindíthassák a vonatot.

19:15 Zalában rendőrautók kísérik az úton gyalogló migránsokat

Akár az ezret is elérheti azoknak a menekülteknek a száma, akik péntek kora este, feltehetőleg Horvátországból, Gyékényes felől átlépve a határt Zala megyébe érkeztek - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A rendőrség az út egyik sávját szinte teljesen elfoglaló hosszú menet élén és a végén is biztosítja a gyaloglókat, de a készenléti rendőrség Surd határától nem messze, Nagykanizsa irányába egy autóbusszal szintén a migránsokra vár. Az illegális bevándorlók túlnyomó többsége fiatal vagy középkorú férfi, de néhány kisgyerek is halad velük. Többen angolul azt a kérdést tették fel az út mentén álló helybelieknek, hogy Németország milyen messze van. A rendőrök nem állítják meg a menetet, csupán kísérik az embereket, illetve biztosítják az autók forgalmát.

19:11 Így várakoztak Bezeréden a menekültek

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság
Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

18:36 Eközben Udvariban

Az udvari határátkelőnél péntek este öt rendőrt lehetett látni, miközben egy magyar katonai teherautó éppen Horvátországból hajtott át Magyarországra, és egy diplomata rendszámos autó ment át Horvátországba.

18:31 Úticél: Pécs?

A magyarbólyi állomáson a horvát vonat mellé beállt egy magyar szerelvény, a menekülteket vagonoknént, egyesével megszámolva helyezik el a magyar kocsikban. Most kb. az ötödik vagonnál járnak, számításaink szerint egy órán belül elindul a menekültvonat, nem hivatalos információnk szerint Pécsre viszik őket. 

18:14 Öt év börtönre ítéltek egy iraki embercsempészt

Gyorsított eljárásban, a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítása nyomán öt év börtönre ítélt egy iraki férfit embercsempészet miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon, nem jogerősen pénteken - közölte a Fővárosi Főügyészség. A Németországban élő iraki férfi az eljárás adatai szerint szerdán az M5-ös autópálya mellett gépkocsijával felvett öt, az államhatár átlépésére jogosító okmányokkal nem rendelkező iraki állampolgárt azért, hogy Németországba szállítsa őket. A sofőrt és utasait azonban a főváros VII. kerületében rendőri intézkedés során feltartóztatták és az iraki férfit előállították.

18:02 Átlépte a vonat a magyar határt

Tudósítóink elcsíptek egy rendőrségi rádióbeszélgetést, eszerint a Pélmonostorról kifutó, menekülteket szálllító vonat átlépte a határt, ezért a rendőrök erősítést kértek.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

17:57 Titok, hová szállítják a menekülteket

Tudósítóink azt tapasztalták, hogy a beremendi határátkelőtől Udvari felé folyamatosan jönnek szembe a menekülteket szállító buszok. A beremendi határátkelőnél megkérdeztük hová viszik a menekülteket? Erre egy rendőr úgy válaszolt: nem tudja. Később egy menelkült is azt kérdezgette a rendőröktől, Hegyeshalomba viszik-e őket, vagy máshová regisztrálni, de ő sem kapott választ.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

17:40 A nap kérdése

Ha kerítéssel lezárjuk a szerb határt, miért engedjük be a menekülteket a horvát határon?

Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

17:37 Háromszázan vannak Beremendnél

Nagyjából 300 menekült várakozik az átszállásra Beremendnél, ahonnan BKV buszokkal szállítják tovább őket - még nem tudni, pontosan hová: regisztrálni (ami átverés lenne), vagy Hegyeshalomhoz (amit eredetileg ígértek), vagy máshová.

fotó: Szabó Bernadett / Reuters

17:35 Átszállás Magyarbólynál

40 horvát rendőr kíséri a Pélmonostorról indult, 2000 menekültet szálíltó vonatot, amely perceken belül megérkezik Magyarbólyhoz.

17:25 Irány Bécs?

Információnk szerint Bécsbe tartó magyar vonatokra szállítják át a Pélmonostorról horvát vonattal érkező, jelenleg Magyarbólynál tartó 2000 menekültet.

17:13 Tovább engedték a menekültvonatot

Megegyeztek a magyar és a horvát hatóságok, így néhány perces várakozás után tovább engedték a 2000 migránst szállító vonatot Magyarbóly felé.

17:10 Megállt a menekültvonat a határon

A horvátországi Pélmonostorról mintegy 2000 menekültet szállító vonat megállt a magyar határnál. A rendőrök szeretnék, ha továbbmenne Magyarbóly felé, ahol állítólag már várja őket egy másik vonat, amivel tovább utazhatnának. A horvát mozdonyvezető azonban azt mondta munkatársunknak, hogy ő csak a határig jöhet.

17:05 Rendőri kísérettel érkezett az újabb hullám Beremendhez

Megérkezett a Pélmonostorról menekülteket szállító 6 autóbusz a beremendi határátkelőhöz. A buszokat horvát rendőrök kísérik. Úgy néz ki, hogy megismétlődik a pár órával ezelőtti forgatókönyv: a menekülteket leszállítják, átadják a magyaroknak, akik BKV buszokra ültetik át őket.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Csak az nem világos még, hogy innen hová viszik őket. Korábban azt ígérték a magyar rendőrök, hogy Hegyeshalomra szállítják a migránsokat, de úgy tűnik, ehelyett Siklós a cél, ahol regisztrálhatják őket.

Folyamatosan érkeznek buszokkal Beremendhez
Folyamatosan érkeznek buszokkal Beremendhez
Szabó Bernadett / Reuters

16:50 Két front nyílt

Péntek délutánra két front rajzolódott ki a menekültválságban: egyfelől a horvátországi Pélmonostorról több ezren indultak vonatokkal és buszokkal, alighanem Magyarország felé. Beremendnél pedig páncélosok, állig felfegyverzett katonák várják a menekülthullámot. Innen buszokkal szállítanak tovább másfél ezer embert, a legutóbbi hírek szerint Siklósra. 

16:45 Rendőri kísérettel indultak buszok Pélmonostorról

A pályaudvarnál – ahonnan nemrég 2000 migránst szállító vonat futott ki – 6 autóbuszra is szállítják az ott maradt menekülteket. A buszokat rendőrök kísérik. A felszállás nem volt eseménytelen, hiszen a menekült családok leginkább attól tartanak, hogy szétszakítják őket, ezért a beszálláskor sokan kiabálni, tülekedni kezdtek. A pályaudvar előtt annak ellenére sorban állnak a buszok, hogy maga a pályaudvar már kiürült. Ez arra utal tudósítónk jelentése szerint, hogy délután még sok migráns érkezhet ide, ahogy csütörtökön is délután jöttek egy nagyobb hullámban.

16:30 Leszálltak a megvert újságírókról

Bizonyítottság hiányában megszüntették az eljárást azon 3 külföldi újságíró ellen, akiket a röszkei zavargások során vertek meg, majd vettek őrizetbe határsértés gyanújával a rendőrök.

16:25 Kifutott a vonat Pélmonostorról

Nagyjából kétezer menekült utazik rajta, minden vagonban rendőrök is vannak. Megkérdeztük a peronőrt, mi az úti cél, de azt felelte, nem mondhatja meg. Előzőleg ellentmondásos információk keringtek az úti célt illetően, de továbbra is valószínűsíthető, hogy Magyarország felé halad.

16:15 Szélsőjobbosok érkeztek Beremendhez

A BKV-buszok nyomában a Magyar Önvédelmi Mozgalom több autója érkezett a beremendi határátkelőhöz - jelentette tudósítónk. Egyelőre nem tudni, mit keresnek ott.

16:00 Nincs más út?

Szlovénia nem fogad vonatokat Horvátország felől – értesült az RT.com. A hír növeli annak valószínűségét, hogy a horvátországi Pélmonostorról hamarosan induló – kétezer migránst szállító – vonat valóban Magyarország felé tart – túl sok lehetőség nincs.

15:55 Kétezer migráns indul hamarosan Magyarország felé

A horvátországi Pélmonostorról 10 percen belül kifut egy vonat, rajta nagyjából 2000 menekülttel. Helyszíni tudósítónk szerint Magyarország az úti cél. A rendőrök folyamatosan hajtják fel az embereket a vonatra, és ők úgy tudják, nincsenek lezárva a magyar határok.

15:50 Megint átverik a menekülteket?

Eredetileg azt ígérték Beremenden a Horvátországból buszokkal érkezett migránsoknak, hogy a BKV-járatokkal Hegyeshalomra szállítják őket. Maguk a buszsofőrök sem tudják az úti célt, más forrásból viszont úgy értesültünk, hogy Siklósra mennek a buszok, ahol regisztrálják a migránsokat. Ha ez igaz, akkor megismétlődhet a nagy átverés, amit a Keleti pályaudvarról induló vonatokkal már eljátszottak: akkor azt ígérték, a határra viszik a menekülteket, ehelyett Bicskén, illetve Nagyszentjánosnál megállították a szerelvényeket.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

15:45 Mit keresnek a katonák a határon, ha meg sem szavazták a felhatalmazást?

A honvédelmi és a rendőrségi törvény módosításának hétfői parlamenti elfogadásához szükséges kétharmados többség biztosítására kérte az ellenzéket pénteken a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Most a baloldal is bizonyíthatná, hogy nem a bevándorlók pártján áll – fogalmazott Gulyás Gergely budapesti sajtótájékoztatóján, emlékeztetve: a törvénymódosítás megszavazása után a honvédség erői is részt vehetnek majd a határvédelemben. Ehhez képest a magyar–horvát határon jelenleg is gépfegyveres, pajzzsal felszerelkezett katonák állnak.

Állig felfegyverzett katonák várják a menekültrohamot Beremendnél
Állig felfegyverzett katonák várják a menekültrohamot Beremendnél
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

15:40 Fidesz: Senkinek nincs joga a jobb élethez

„Magyarország nem képes arra, és véleményünk szerint Európa sem képes arra, hogy a bevándorlókat bármilyen felső határ nélkül fogadja. (...) Úgy gondoljuk továbbra is, hogy a jobb élethez senkinek nincs joga, csak az emberi méltósághoz” – fogalmazott Gulyás Gergely (Fidesz).

15:30 Gyurcsány: Orbán utasítására támadtak a rendőrök

Gyurcsány Ferenc szerint Röszkénél előre megfontolt szándékkal, brutális módon, tervezetten, „minden bizonnyal a miniszterelnök” utasítására a rendőrök támadtak rá a békés menekültekre, nem pedig fordítva. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese erre úgy reagált: „az a volt miniszterelnök vált ilyen rendkívül érzékennyé az emberi jogokra, aki nem csupán a vízágyút és a könnygázt tartotta megengedhetőnek bevetni a saját népével és polgáraival szemben, hanem még beléjük is lövetett gumilövedékkel”. „Amit Gyurcsány Ferenc állít, arra a válasz nem politikai, nem rendőrszakmai, hanem egyedül orvosi lehet” – fogalmazott a kormánypárti politikus, aki kijelentette, Röszkénél a magyar határt támadás érte, a könnygáz és a vízágyú használata pedig „abszolút mértékben arányos volt”.

15:25 Megérkeztek a buszok Beremendhez

A rendőrök ígéretének megfelelően BKV buszok érkeztek a határátkelőhöz, ezekkel elvileg Hegyeshalomra szállítják a határnál összegyűlt 1500 menekültet. A rendőrök elkezdték átültetni a migránsokat. Közben a határon a magyar katonák gépfegyverekkel és pajzsokkal sorakoztak fel, illetve szintén gépfegyverrel ellátott katonai járművekkel.

Arányos fellépés?
Arányos fellépés?
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

15:23 „Mindhárman a brutális rendőrattak nyomait viseljük”

Megdöbbenéssel olvasta Beck Timea az ORFK közleményét, miszerint szerdán Röszkénél nem vett őrizetbe és nem is vert meg újságírókat a magyar rendőrség. A pozsonyi Denník N riportere péntek délelőtt mobilon már a horvát határ közeléből nyilatkozott lapunknak.

15:20 Fojtogató a hőség a vonaton

Tudósítóink felszálltak a Pélmonostoron vesztegelő, zsúfolásig megtelt vonatra, amelyen fojtogató a hőség, a felnőttekről és az alvó gyerekekről is csorog az izzadság. Amikor az egyik migráns megtudta, hogy újságírók vannak köztük, megkérték őket, hogy szálljanak le. "Csak egy kérdésem van: ti is erre a kormányra szavaztatok?" – szólt tudósítóink után az egyik utas.

15:15 Csak a taps tört ki Beremendnél

Megoldódni látszik a beremendi határátkelőnél kialakult patthelyzet. A magyar hatóságok bejelentették, hogy nemsokára buszok érkeznek, ezekkel Hegyeshalomra viszik a migránsokat. A bejelentést taps fogadta – jelentette tudósítónk.  

15:10 Ezerötszázan vannak Beremendnél

A horvát rendőrök azt az utasítást kapták, hogy szállítsák le Beremend magyar oldalán a menekülteket, és térjenek vissza a horvát oldalra. Ezt azonban a magyar hatóságok megpróbálják megakadályozni. A magyar rendőrök tárgyaltak a horvát féllel, és hozzáállásukból az tűnik ki, hogy nem szeretnének erőszakot alkalmazni. Tudósítónk szerint már 1500-an gyűltek össze a határátkelőnél.

15:05 Pajzsok a határon

Beremendnél még a horvát oldalon leszállították a menekülteket a most érkezett buszokról a horvát rendőrök. Most farkasszemet néznek a magyar honvédség oszlató egységével, ők pajzzsal felszerelkezve sorakoztak fel a határ vonalában. A magyar oldalon a készenlétisek próbálnak tárgyalni, de egyelőre csak találgatni lehet, hogy mi lesz a végkifejlet.

Fegyveresek fogadják a buszokkal érkező menekülteket Beremendnél
Fegyveresek fogadják a buszokkal érkező menekülteket Beremendnél
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

15:03 Szijjártó megint nem bírta ki beszólás nélkül

Szánalmasnak minősítette a horvát miniszterelnök viselkedését Szijjártó Péter arra reagálva, hogy Zoran Milanovic élesen bírálta Magyarország migrációs politikáját.

15:00 Dugig telt vonat vesztegel Pélmonostoron

Fotó: Balogh László / Reuters

Nagyjából nyugalom van a pélmonostori pályaudvaron, legalábbis ahhoz képest, hogy nemrég tömegverekedés tört ki a továbbutazásra váró menekültek között. Tudósítónk jelentése szerint egy 10 kocsiból álló vonat vesztegel a pályaudvaron, amely zsúfolásig megtelt migránsokkal. A vonat elméletileg Zágrábba megy, de továbbra is teljes a káosz, számos ígéret hangzott már el az indulással és az úti céllal kapcsolatban is.

14:50 Fokozódik a helyzet Beremendnél

Menekültekkel teli buszok érkeztek a beremendi határátkelőhöz - jelentette tudósítónk a helyszínről. A buszokon horvát rendőrök is vannak. A magyar rendőrök körbevették a járműveket, nem engedik leszállni az utasokat.

14:40 Eszékre viszik a menekülteket

Az M1 értesülése szerint ez a célpontja a Pélmonostorról indult buszoknak.

Tömegverekedés elől menekülő nő és gyermeke Pélmonostoron
Verekedés elől menekülő nő és gyermeke Pélmonostoron
Balogh László / Reuters

14:35 Meghalt egy kisfiú a debreceni táborban

A Migration Aid segélyező csoporttól értesültünk róla, hogy a debreceni menekülttáborban tüdőrákban meghalt egy 10 éves fiú. Édesapja a táborban maradt, az anya gyermekeivel továbbment Németországba.

14:33 Úton a segítség

Három teherautónyi segélyt indít Pélmonostorra és Tovarnikhoz a szerb–horvát határra a MigAid.

14:32 Erősítés Beremendnél

Két katonai teheratutó érkezett a beremendi határátkelőhöz. A helyszínen sok a rendőr, tudósítónk szerint elképzelhető, hogy lezárják az átkelőt.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

14:30 Ami a magyar esetet illeti

Menekültek visszautasítása a határon nem járul hozzá a migránsválság tartós megoldásához - mondta a német kormány szóvivője pénteken Berlinben. Steffen Seibert tájékoztatóján a magyar, a horvát és a szlovén határra vonatkozó újságírói kérdésre elmondta: ami "a magyar esetet illeti, a menekültek nagy száma kétségkívül nagy megterhelést jelent egy olyan országnak, mint Magyarország, és erre tekintettel kell lenni". Ugyanakkor a német "szövetségi kormány szerint nem jelent hozzájárulást az aktuális menekültprobléma tartós megoldásához, ha menekülteket gyakorlatilag visszautasítanak a határon" - mondta a szóvivő. (MTI)

14:10 Verekedés tört ki Pélmonostoron

Tömegverekedés Pélmonostor pályaudvarán
Tömegverekedés Pélmonostor pályaudvarán
Balogh László / Reuters

Szír és afgán menekültek között tört ki verekedés a horvátországi Pélmonostor pályaudvarán. A migránsok között teljes a tanácstalanság, sokan próbálnak feljutni a buszokra és vonatokra.

14:00 Beremenden lehet az új tranzitzóna

A Bama.hu szerint Beremenden építenek tranzitzónát, ahol a menekültek benyújthatják menedékkérelmüket. A településen jelenleg a földmunkát végzik a kerítésépítéshez. Állítólag ide indult több, menekültekkel teli busz Pélmonostorról is.

Fotó: Mohai Balázs / MTI

13:55 Jöhetnek még Pélmonostorra

Pélmonostor kora délutánra gyakorlatilag kiürült, alig 100-200 menekült maradt a faluban. Az út mentén még áll néhány sátor, ami valószínűsíti, hogy a későbbiekben még érkeznek ide migránsok – számoltak be a helyszínről munkatársaink. Pélmonostorról buszokkal szállítják a migránsokat a magyar határhoz.

13:50 Félezer menekültet fogtak csak Baranyában

Migránsok elszállítására rendelt buszok várakoznak Siklós határában. A rendőrök 453, főként szír és afgán menekültet állítottak elő szeptember 17-én éjfélig Baranya megyében
Migránsok elszállítására rendelt buszok várakoznak Siklós határában. A rendőrök 453, főként szír és afgán menekültet állítottak elő szeptember 17-én éjfélig Baranya megyében
Varga György / MTI

13:49 Több helyen épül a gyoda

Magyarbojnál is elkezdte telepíteni a drótakadályt a honvédség - jelentette helyszíni tudósítónk.

Katonák szögesdrótot helyeznek el a magyar-horvát határ magyarországi oldalán, Sárok határában. A kerítést 41 kilométeren építik ki, az
Katonák szögesdrótot helyeznek el a magyar–horvát határ magyarországi oldalán, Sárok határában. A kerítést 41 kilométeren építik ki, az "első védvonal" Orbán Viktor reggeli bejelentése szerint még a nap folyamán el is készül
Mohai Balázs / MTI

13:46 Buszokkal szállítják a menekülteket a magyar határhoz

A horvátok buszokkal szállítják a menekülteket a magyar határra, különböző helyszínekre, szétszórva őket a 40 kilométeres határszakaszon - jelentette tudósítónk a helyszínről. Információink szerint a Magyarbóly felé tartó vasúti sínhez, illetve Beremend felé is mennek a buszok.

13:45 Nyugodt a helyzet az osztrák határátkelőknél

Nyugodt volt a helyzet a migrációs válságban érintett osztrák határátkelőknél péntek délelőtt. Hajnalban összesen 300 bevándorló lépte át a határt a Burgenland déli részén fekvő Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz im Lafnitztal), őket rögtön Bécsbe szállították. A burgenlandi rendőrség közlése szerint a tartomány északi részén pénteken egy embercsempészt fogtak el. (MTI)

13:43 Már 1600 katonát vetettek be Ausztriában

Ausztriában országban összesen 1600 katona teljesít szolgálatot a menekültválság enyhítésének érdekében. Közülük ezren a határ mentén, hatszázan pedig az ellátási és a logisztikai feladatokban segédkeznek. A hadsereg rendelkezésre bocsátott kétszáz járművet is. Stájerországban két nagy befogadóközpont várja az egyebek között az osztrák-szlovén határ felől érkező menekülteket, a határ mentén lévő Spielfelden sátrakat is húztak fel. A tartományba vezényelt katonák pénteken kezdik meg szolgálatukat, munkájukat két helikopter is segíti majd. (MTI)

13:40 Tarlós: alig van migráns Budapesten

Alig van migráns Budapesten, ezért felszámolták az ideiglenes szociális blokkokat, és a Verseny utcai bázis kiépítése egyelőre szünetel - közölte Tarlós István főpolgármester pénteki fővárosi sajtótájékoztatóján. A közmű-csatlakozási lehetőségeket meghagyták, a szociális blokkok gyakorlatilag bármelyik nap visszaállíthatóak - mondta Tarlós István. Hozzátette: ma ugyan nyugalom van, de "ki tudja, mi lesz holnapután". Kérdésre válaszolva közölte, a migránsok BKV-buszokkal történt szállítása miatt a belügyminiszterhez fordulnak kompenzáció érdekében. A főpolgármester szerint "kettős mérce gyanújának az alkalmazása" kezd felmerülni a magyarországi határra felhúzott kerítés ügyében. Megjegyezte, más országok is emeltek kerítést a határaikra, mégsem illették úgy azokat, mint Magyarországot az elmúlt időszakban. (MTI)

13:35 Brüsszel nem szól bele a kerítésépítésbe

A magyar-horvát határ a schengeni övezet külső határa, amelyet a tagállamok olyan módon ellenőriznek, ahogyan szükségesnek látják - reagált pénteken az Európai Bizottság szóvivője arra, hogy Magyarország egy másik uniós tagállammal szomszédos határán is kerítésépítésbe kezdett. Natasha Bertaud azt is mondta: megtagadható a belépés azoktól, akik nem hajlandóak együttműködni a hatóságokkal, menedékkérelmet beadni és vállalni az ezzel járó regisztrációt. Ezt a Horvátország felé terelődő migrációs nyomással kapcsolatos kérdésre válaszolta, egészen pontosan arra, hogy mit tegyen Zágráb, ha az érkezők nem akarnak regisztrálni, ám amennyiben útjukat állja, embertelen bánásmóddal vádolhatják meg, ha pedig kényszerintézkedést alkalmaz velük szemben annak érdekében, hogy regisztráljanak, akkor konfliktusba kerülhet velük. (MTI)

13:10 Épül a drótakadály a horvát határnál

Katonák szögesdrótot helyeznek el a magyar-horvát határ magyarországi oldalán, Sárok határában. A kerítést 41 kilométeren építik ki, az
Katonák szögesdrótot helyeznek el a magyar-horvát határ magyarországi oldalán, Sárok határában. A kerítést 41 kilométeren építik ki, az "első védvonal" Orbán Viktor reggeli bejelentése szerint még a nap folyamán el is készül
Mohai Balázs / MTI

13:05 Tüntettek Pélmonostoron

Rövid ideig tüntettek a migránsok a magyar határ közelében lévő, kelet-horvátországi Pélmonostor (Beli Manastir) vasútállomásán, majd több százan gyalog indultak el délnek, Eszék irányába - jelentette a helyszínről az M1 tudósítója. Nem indulnak és érkeznek vonatok a pélmonostori vasútállomásra, amelyet körülbelül kétezer migráns foglalt el péntek délelőtt. Tömegesen tódulnak fel azokra a vasúti kocsikra, amelyekkel az éjszaka, a szerb-horvát határ melletti Tovarnikból érkeztek meg.

Fotó: Balogh László / Reuters

A vasútállomás főnöke azt mondta, nem tudják, mitévők legyenek, Zágrábból várnak utasítást, hogy indítsák-e a vonatot. Eközben több száz migráns gyalog indult el visszafelé a magyar határtól Eszékre, hogy onnét próbáljon meg eljutni Zágrábba, majd tovább Szlovéniába.

Magyarország szitokszó lett

Ha a menekültválság logisztikai versenyfutás lenne, Szerbia simán nyerné a világbajnokságot. A belgrádi kabinet legalábbis röpke huszonnégy óra leforgása alatt megoldotta azt a problémát, amelyet az Orbán-kormánynak hónapok óta nem sikerül a politikai célú hisztériakeltésen túl. Amióta Magyarország kedden teljesen lezárta a határt a menekültek előtt, Szerbia elkezdte a horvát határra, egy Sid nevű faluba szállítani a menekülteket.

Ágoston Zoltán és Kovács Klára riportja a szerb–horvát határról.

13:04 Gyalog próbálnak Eszékre jutni

A Jutarnji List című horvát napilap arról számolt be, hogy Tovarnikban még mindig több ezer migráns tartózkodik. Onnét is gyalogosan próbálnak meg Eszékre eljutni, a vasúti sínek mellett gyalogolnak az ország nyugati része felé.

13:03 „Nem fogunk szögesdrótot húzni, mint Magyarország

Horvátország nem tartóztatja fel a migránsokat, nem zárja le az országhatárokat, és nem vezényli ki hadseregét a határokra - közölte Zoran Milanovic miniszterelnök pénteken Zágrábban, rendkívüli sajtótájékoztatón. Kijelentette: "Horvátországon keresztül szabadon átvonulhatnak a migránsok, mert mi nem vagyunk célország".

"A szomszédaink nagyon gyorsan összefogtak ellenünk, és most ujjal mutogatnak ránk, de mi nem fogunk szögesdrótot húzni, mint Magyarország"

- mondta, majd hozzátette: azt üzenik Európának, hogy Horvátország nem lesz hot spot.

Fotó: Antonio Bronic / Reuters

13:00 Népviseletben csempésznek

Romániai roma származású embercsempészek cigány népviseletbe öltöztetve szállítanak Magyarországról Ausztriába és Németországba illegális közel-keleti bevándorlókat - hívta fel a román és magyar hatóságok figyelmét a Mediafax román hírügynökség útján egy kolozsvári roma szervezet vezetője. Aurel Pascu, a kolozsvári Roma Emberiesség Egyesület (Asociatia Roma Umanitate) elnöke elmondta: az embercsempészek arra alapoznak, hogy a magyar hatóságok nem ellenőrzik azokat a román rendszámú gépkocsikat, amelyek cigány népviseletbe öltözött személyeket szállítanak. Egyértelműnek gondolják ugyanis, hogy román állampolgárok utaznak ezekben a gépkocsikban. Az embercsempészek 1500 euróért vállalják, hogy a hatóságokat megtévesztő módon juttassanak el egy-egy illegális bevándorlót Budapestről Bécsig vagy a németországi Passauig. (MTI)

12:55 Megy az erősítés

A hétvégén már több mint kétezer katona építi majd az újabb kerítéseket, és közel nyolcszáz rendőrrel erősítik meg a határt jelenleg védő erőket – derült ki a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.

12:45 Tucatnyi menekült érkezik percenként Horvátországba

A horvát belügyminisztérium szerint péntek reggel 8 óráig 13 ezer 300 migráns érkezett az országba, egy órával később már 14 ezret mutatott a számláló - írta az Index.hr.

Fotó: Antonio Bronic / Reuters

12:35 A síneken próbálnak átjönni

Huszonhat menekült próbált átjutni a vasúti síneken Horvátországból Magyarországra Illocska közelében, de a rendőrök elkapták őket - jelentette tudósítónk a helyszínről. A magyar hatóságok drónokkal figyelik ezt a határszakaszt.

12:20 Béküljön ki veled Szijjártó Péter!

Érdekes fordulatot vett pár óra alatt a kormányzati retorika: Orbán Viktor reggel még arról beszélt, hogy "amikor helyzet van, akkor mi délről, sem a szerbektől, sem a horvátoktól, nem számíthatunk segítségre", most viszont Szijjártó Péter már békülne Belgráddal. "Magyarország és Szerbia között minden idők legjobb politikai, gazdasági és kereskedelmi együttműködését sikerült létrehozni az elmúlt időszakban; kár lenne az egyáltalán nem kétoldalú bevándorlási kérdéssel tönkretenni a kétoldalú együttműködést" - mondta újságíróknak a külügyminiszter, mielőtt Belgrádba utazott volna tárgyalni. Szijjártó fontosnak nevezte, hogy a bevándorlási kihívás ne tegye tönkre a kétoldalú kapcsolatokat Közép-Európában, és megjegyezte, hogy belgrádi tárgyalásain szeretné tisztázni az esetleges félreértéseket.

"Nehogy a kétoldalú kapcsolatrendszer szenvedje meg a kárát annak, hogy az Európai Unió egyelőre a közelében sincs annak, hogy hatékony választ adjon a bevándorlási kihívásra" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Belgrád fellélegezhet, megúszták Szijjártó beszólása nélkül
Belgrád fellélegezhet, megúszták Szijjártó beszólása nélkül
Szigetváry Zsolt / MTI

Szólt arról is, hogy Horvátországgal egyelőre nem tárgyal a magyar kormány, mert "már a bevándorlási hullám előtt jóval a mélypontjukra kerültek a magyar-horvát politikai kapcsolatok, ezért nem látom értelmét semmifajta tárgyalásnak" - fogalmazott. Horvátországban ki kell várni a parlamenti választásokat - tette hozzá.

12:15 Harrach: Visszafordíthatatlan az iszlamizálódás

A KDNP frakcióvezetője szerint szervezetten irányítják a migránsok mozgását, amelyre már külön üzletág telepedett. Harrach Péter - a kormánypárti frakciók kihelyezett ülése után - az MTI-nek azt mondta: Nyugat-Európa iszlámosodásának folyamata visszafordíthatatlan. Ez már elkezdődött a második világháború utáni betelepülőkkel, családjaik, utódaik számának növekedésével. Ez az új bevándorlási folyamat az eddigi jelenség betetőzését jelenti.

12:00 Gépfegyveres dzsipek a határon

Illocskán 11 menekültet tartóztattak fel rendőrök, akiket valószínűleg Pécsre visznek. Közben megjelent három gépfegyveres Humvee dzsip, ezeket a horvát határszakasz védelmére küldték - jelentette tudósítónk a helyszínről. (Ezeket a terepjárókat korábban a szerb határhoz is kivezényelték, nyilvánvalóan elrettentési céllal).

Nem tántorítja el a menekülteket a horvát határok lezárása
Nem tántorítja el a menekülteket a határok lezárása
Antonio Bronic / Reuters

11:55 Röszkei megoldással fenyeget a kormány

A rendőrség felkészült a tömeges migráció okozta helyzet kezelésére a horvát–magyar határnál – jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő Szegeden. Közlése szerint a magyar hatóságok a szerb határszakaszon alkalmazott eszközökkel megpróbálják elejét venni, hogy illegális migránsok tömegei az országon keresztül ellenőrzés nélkül jussanak az unió belsejébe.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

11:50 „Étel nélkül is itt maradunk

Péntek délelőttre 150-200-ra apadt a menekültek száma a magyar–szerb határ szerb oldalán a röszke–horgosi határátkelők közelében, írja az MTI. Ugyanakkor egy néhány tucat menekültből álló csoport továbbra is ülősztrájkot tart a Röszke 2-es, vagyis a régi határátkelő bejáratánál. Angol feliratú táblákat tartanak fel, amelyeken ehhez hasonló szövegek olvashatók: „Ez Európa szégyene”; „Mi étel és ital nélkül is itt maradunk”.

Kevesen maradtak pénteken a pélmonostori táborban
Kevesen maradtak pénteken a pélmonostori táborban
Mohai Balázs / MTI

11:40 Bezárják a tranzitzónákat

Jelenleg nem tartja indokoltnak a fővárosi tranzitzónák fenntartását Tarlós István, a főpolgármester szerint ugyanis csökkent a Budapestre nehezedő nyomás. A zónákat ugyanakkor szükség esetén bármikor visszaállíthatják.

11:30 Kiürült a pélmonostori tábor

Szinte mindenki elment délelőtt tizenegyig a pélmonostori táborból. Sokan gyalog elindultak Eszékre, sokan nagy nehezen feljutottak egy buszra, de még többen a vasúti pályaudvaron gyülekeznek. (Index)

Pihenő Pélmonostoron
Pihenő Pélmonostoron
Mohai Balázs / MTI

11:00 „A kvótarendszer önmagában nem megoldás

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint a menekültek elosztását szolgáló kvótarendszer önmagában nem megoldás, egyszerre van szükség a határok megvédésére és a helyben történő segítésre. Kovács István az M1-en azt mondta, olyan intézkedések kellenek, amelyek „elapasztják” az emberáradatot. Hozzátette, hogy amíg ez nem lehetséges, addig a határok védelmét kell megerősíteni, akár a közös határvédelmi ügynökség (Frontex) segítségével, mert vannak olyan országok – például Görögország és Horvátország –, amelyek erre nem képesek.

Fotó: Antonio Bronic / Népszabadság

10:35 Elítéltek egy embercsempészt

Három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt embercsempészés bűntette miatt gyorsított eljárásban a Nagykátai Járásbíróság egy férfit, akinek négy szír migránst találtak az autójában, amikor Tápiószecsőn elfogták – tájékoztatta a Pest Megyei Főügyészség szóvivője pénteken az MTI-t. Gyugyi Csilla elmondta, hogy a négy szír állampolgár több embercsempész közreműködésével augusztusban érkezett Magyarországra. Budapesten egy arabul beszélő férfival megállapodtak abban, hogy az fejenként 500 euróért sofőrt szerez számukra, aki Németországba viszi őket. Előlegként összesen 500 eurót adtak át a szervezőnek, ő ebből 400-at továbbított a sofőrnek, mondván: a többit majd a célnál kapja meg. A férfi a Keleti pályaudvarról végül nem Ausztria felé, hanem Tápiószecső irányába vitte utasait. A településre érő járművet rendőrök akarták megállítani, hogy ellenőrizzék a benne ülőket, ám a sofőr elhajtott, és csak akkor állt meg, amikor a szirénázó rendőrautó utolérte. A Nagykátai Járási Ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé a vádlottat, megbízójának nyoma veszett. A vádlottat a Nagykátai Járásbíróság három év letöltendő börtönre ítélte és öt évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. 

10:27 Tornyiszentmiklós is bedugult

A szlovén hatóságok által a határokon elrendelt ellenőrzések miatt péntek délelőttre torlódás alakult ki az M70-es autóúton Tornyiszentmiklósnál, a várakozási idő mintegy két óra – közölte a rendőrség honlapján a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (ZMRFK). A tornyiszentmiklósi határátlépési ponton a Szlovénia felé vezető oldalon mintegy három kilométeres a kocsisor, a várakozási idő nagyjából két óra. A ZMRFK arra hívja fel a közlekedők figyelmét, hogy érvényes, személyazonosításra szolgáló okmány, vagyis személyi igazolvány vagy útlevél nélkül senki ne induljon útnak.

"Nem akarunk még egy Magyarországot" - hirdeti a Tovarniknál vonuló menekültek egyik transzparense
Antonio Bronic / Reuters

10:15 300-an érkeztek Szentgotthárdra

Ismét vannak migránsok a szentgotthárdi ipari park területén kialakított ideiglenes gyűjtőponton – erősítette meg az MTI értesülését péntek délelőtt Huszár Gábor (Fidesz), a Rába-parti város polgármestere. Elmondta, hogy éjszaka autóbuszokkal 300 migráns érkezett – úgy tudja, Baranya megyéből – a gyűjtőpontra, amely így újra üzemel. Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője is megerősítette, hogy újból vannak emberek a gyűjtőponton, de a létszámukról nem adhatott információt. A szentgotthárdi ipari parkban – amelynek másik oldala már Ausztriában van – szombaton létesítettek egy 600 ember befogadására alkalmas gyűjtőpontot, ahol a katasztrófavédelem munkatársai sátrakat állítottak. Eddig azonban a migránsok ezeket nem vették igénybe, hanem a buszokról leszállva szinte azonnal átsétáltak Ausztriába.

10:00 Több kilométeres dugó Tompánál

A magyar oldalon 2,5, a szerb oldalon pedig 4 kilométeres kamionsor alakult ki péntek délelőtt a tompai határátkelőnél azt követően, hogy a migrációs válság miatt továbbra is zárva tart a Röszke 1 és Röszke 2, illetve az ásotthalmi határátkelő – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Ugyanakkor a személyautóknak csupán néhány percet kell várakozniuk a ki- és belépésre, a forgalomban csupán az okoz fennakadást, hogy a kamionsor miatt egy sávra terelődik a forgalom. (MTI)

Kelemen Zoltán Gergely / MTI

09:45 Százával fogják el a menekülteket

A magyar–szerb határszakaszon 267, a horvát határ mentén 453 migránssal szemben intézkedtek a rendőrök csütörtökön – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Csiszér-Kovács Viktória elmondta, pénteken, reggel 7 óráig a szerb határ mentén kilencven, a horvát határ közelében öt embert fogtak el. (MTI)

Elfogott menekülteket őriznek Mórahalomnál
Elfogott menekülteket őriznek Mórahalomnál
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

09:24 Már 6 megyében van válsághelyzet

Csongrád és Bács-Kiskun után újabb négy megye, Baranya, Somogy, Zala és Vas megye területére hirdette ki a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kormány. A péntek reggel nyolc órától hatályos döntés a Magyar Közlönyben jelent meg.

Nálunk már megszokott, odaát még újdonságnak számító jelenet egy horvátországi pályaudvaron
Nálunk már megszokott, odaát még újdonságnak számító jelenet egy horvátországi pályaudvaron
Antonio Bronic / Reuters

08:51 Magunkra hagytak

Az Európai Unió túl későn reagált a menekültválságra, és Magyarországot sokáig magára hagyta – mondta egy rádióinterjúban Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának CDU-s elnöke.

Horvátországból Szlovéniába tartó migránsok kelnek át a Sutla folyón
Horvátországból Szlovéniába tartó migránsok kelnek át a Sutla folyón
Srdjan Zivulovic / Reuters

08:15 Épül a horvát kerítés

Éjszaka megkezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése a magyar–horvát határon, a kerítést 41 kilométeren építik ki, és az első védvonal még a nap folyamán el is készül – jelentette be Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.

Ennyit ér a kerítés. Mennyibe is került? Húszmilliárdba?
Ennyit ér a kerítés. Mennyibe is került? Tízmilliárdba?
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

A miniszterelnök szerint „amikor helyzet van, akkor mi délről, sem a szerbektől, sem a horvátoktól, nem számíthatunk segítségre”. Rosszabb hír továbbá – folytatta –, hogy Magyarország Nyugatról sem számíthat segítségre, „onnan sem csitul majd a bennünket kritizáló hang”.

Orbán azt nem említette, mindennek van-e köze ahhoz, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a diplomáciától idegen „stílusban” osztotta ki az összes felsorolt országot az elmúlt napokban. Orbán egyúttal megismételte azt az – eddig nemigen bizonyított – állítást, miszerint a magyar hatóságok azonosított terroristát fogtak.

Készültség Tovarniknál
Készültség Tovarniknál
Antonio Bronic / Reuters

07:53 Háromezren közelednek a határhoz

Csütörtök délutántól éjszakáig a horvát hatóságok legalább háromezer menekültet vittek a szerb határon lévő Tovarnikból a magyar határ közelében fekvő Pélmonostorra. A jelek szerint a migránsok Szlovénia helyett egyértelműen Magyarországon keresztül akarnak továbbhaladni Németország felé, éjfélig vagy ötszázan jutottak át a határon Baranya megyébe. Pélmonostoron valóságos menekülttábor állt fel órák alatt. Munkatársaink helyszíni beszámolóját itt olvashatják.

Fotó: Antonio Bronic / Reuters

07:18 Konvoj indult Baranyába

Az 55-ös úton többtucatnyi rendőrautó konvojban halad megkülönböztető jelzést használva Baranya felé – jelezte a helyszínről munkatársunk.

06:20 A háború biztonsága

Sorra születnek a bírósági ítéletek a határzárat szeptember 15-én vagy azóta átlépett migránsok ügyében. A végeredmény mindenképpen kiutasítás, de sok érdekességet megtudhat, aki végigüli a tárgyalást a vádlott személyazonosságának igazolásától az ítélet indoklásáig. A bizarr párbeszédeken kívül azért azt is hallani lehet, miféle nyomor elől futnak azok, akik a kormány szerint „biztonságos életet” élhettek otthon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.