galéria megtekintése

Álló vonatok, hatalmas dugó és politikai zavar

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 01. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

Tovább mélyült a menekültkrízis: tömegjelenetek a Keleti pályaudvaron, több tíz kilométeres dugó az Ausztria felé vezető autópályán, órákig várakoztatott vonatok Hegyeshalomnál. A politikai megoldás viszont nem látszik. A franciák már arra figyelmeztettek: a „magányos lovasok” a schengeni egyezmény jótéteményét, az övezeten belüli szabad mozgást is veszélyeztetik.

Megszűnt a szigorú rendőrségi ellenőrzés a Németországba tartó vonatok indulása előtt a Keleti pályaudvaron, de ezzel nem csökkent a zűrzavar. Éppen ellenkezőleg. A nemzetközi pénztáraknál több száz méter hosszú sorok alakultak ki. A pályaudvar biztonsági szolgálatának egyik tagja elmondta: kis híján verekedés tört ki, a menekültek egymást taposták a pénztáraknál. A tömegjeleneteknek a rendőrök vetettek véget.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A peronok közelében rengetegen vártak a kora délutáni müncheni járatra, és amikor látták, hogy nincs rendőrségi igazoltatás, szinte megrohamozták a szerelvényt. Pár perc elég volt ahhoz, hogy teljesen megteljen a vonat, állóhely is alig akadt. A tumultust látva a rendőrök és a vasút dolgozói válságtanácskozást tartottak. Húszperces késéssel ugyan, de a vonat útnak indulhatott. Igaz, kétséges volt, hogy minden utas eljut-e Ausztriába. Annál is inkább, mert Hegyeshalomtól osztrák személyzet vette át a Railjetet, ők pedig túlzsúfoltságra hivatkozva nem adtak zöld jelzést. Kiderült, valóban biztonsági okok miatt állították meg a szerelvényt, mert mentesítő járatot szerveztek. Úgy tudjuk, tegnap estig, ha jókora késéssel is, de minden Budapestről induló müncheni járat és minden érvényes jeggyel rendelkező utas átjutott Ausztriába, majd megérkezett Münchenbe. A Keletiben segítő önkéntesek úgy becsülik, hétfő reggeltől estig 500-800 menekült indult el Nyugatra, ami enyhítette a zsúfoltságot a tranzitzónában.

 

Hétfőn közúton is nehéz volt a helyzet. Számítani lehetett rá, hogy Ausztria bekeményít a 71 halálos áldozattal járó menekülttragédia után. Így is történt. Az osztrákok vasárnap estétől minden olyan járművet alaposan átvizsgáltak, amelyről feltételezték, hogy alkalmas lehet emberek csempészésére.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Ennek következtében az óriási hőségben 35 kilométeres kocsisor torlódott fel az Ausztriába vezető sávban az M1-es sztrádán. A kínos dugót látva az osztrákok kora délután felfüggesztették a razziát: ha lassan is, elindult a forgalom. Az osztrák belügyminisztérium bejelentése szerint vasárnap estétől hétfő délelőttig kétszáz menekültet és öt csempészt fogtak el a határnál kezdődött közúti ellenőrzés során. Angela Merkel német kancellár közben berlini sajtótájékoztatón a Magyarországra érkezett szíriai menedékkérők ügyében azt mondta, „nagyra becsüljük, hogy Magyarország regisztrálja a menekülteket”. Nem minden uniós tagország teljesíti ezt a kötelességét, Magyarország viszont teljes mértékben eleget tesz a regisztrációt előíró szabálynak. Más hangot ütöttek meg viszont a franciák, akik azt érzékeltették: a közösen elfogadott szabályok közös alkalmazása alól való kibújás, a „magányos lovas” megoldások keresése nem vezet eredményre. Mi több, a magyarok számára a schengeni övezetben való szabad mozgást teszi kockára.

Az unió igyekszik is a közös megoldás irányába terelni a tagországokat. Az EU hamarosan új befogadóállomásokat finanszírozhat és hozhat létre Magyarországon az ideérkező menedékkérők számára – jelentette be a közösség migrációs ügyekért felelős biztosa. Dimitrisz Avramopulosz a Reuters jelentése szerint közölte, hogy az unió kész segíteni a magyar kormánynak.

Mindeközben nem csökken a nyomás Magyarországon. Három nap alatt összesen 8792 menekültet regisztráltak. Hétfő délelőtt a magyar–szerb határ közelében nyugalom volt. A röszkei 1-es előállító pontnál reggel fél 6-kor egyetlen menekült sem várakozott. A rendőrök ásványvízzel és szendvicsekkel várták a vasúti pályán a napkeltére megérkezett első kisebb csoportot.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Szerb oldalról kővel megdobtak egy magyar rendőrautót. Állítólag embercsempészek voltak, akiknek a sűrű rendőri ellenőrzés rontotta az üzletüket.

Szerdára tüntetést szervez Röszkén a Jobbik. A szélsőjobboldali párt főként médiaszereplésre használja a válságot. Néhány aktivistája például a budapesti Verseny utcában jelképesen elfoglalta azt a területet, ahol a fővárosi önkormányzat új tranzitzónát alakítana ki. A tüntetők addig akarnak maradni, amíg Tarlós István főpolgármester le nem tesz a zóna létrehozásáról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.