galéria megtekintése

A menekültek vagy fácánok miatt lőnek a szerbek?

Hétvégén három nap alatt közel 8800 menekült érkezett – nőtt a feszültség a hatóságok és a menekültek között. Hétfő délelőtt kevesen érkeztek, nyugalom volt, de estére megint rengeteg illegális határátlépőt várnak.  A gyodát kiegészítették egy negyedik tekercs pengésdróttal, Ásotthalom területén egy rövidebb határszakaszon pedig már teljes pompájában megcsodálhattuk a véglegesnek szánt műszaki határzárat. Az embercsempészek mérgesek.

A hétvégi hírek arról szóltak, hogy nő a feszültség a migránsok és a határ menti lakosság, illetve a migránsok és a hatóságok között. Ásotthalmon idegenek tanyákba mentek be, már nem kértek, hanem vettek maguknak vizet és feltöltötték a mobiltelefonjaikat. Többen panaszkodtak, hogy az idegenek megeszik a gyümölcsöt, letapossák a vetést. Számos büfében idegen nyelven beszélő személyek, vélhetően embercsempészek söröznek és telefonálnak. A kiskunhalasi Gábor Áron Laktanyában, amely ideiglenes előállító pontként üzemel, vasárnap könnygázzal kellett megfékezni az összeverekedett menekülteket. Három nap alatt összesen 8792 migránst regisztráltak az országban.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Hétfőn délelőtt nyugalom volt a magyar-szerb határ közelében. A röszkei 1-es előállító pontnál reggel fél 6-kor egyetlen menekült sem várakozott, csak a rengeteg szemét tanúskodott arról, hogy korábban nagy tömeg várakozott ott. A rendőrök kis sátorban felhalmozott ásványvízzel és szendvicsekkel várták a vasúti pályán a napkeltére megérkezett első kisebb csoportot.

 

A szerb oldalról folyamatos lövöldözést lehetett hallani. Az egyik helybeli azt mondta, a szerb rendőrök a levegőbe lőnek, hogy a belépő vasútvonalhoz kergessék a gyümölcsösökben bujkáló menekülteket. Egy másik szerint szamárság az egész, fácánra vadásznak odaát.

Varga Zoltán röszkei gazda az 1-es pont közelében pritamin paprikát szedett a családjával. A felesége megjegyezte: már az is öröm, hogy olyan közeledik, aki magyarul beszél. Noha a földjeiken átjárnak a migránsok, és a fóliasátraik végében heverészni is szoktak, nagyobb kárt eddig nem okoztak. Mindössze a paprikát kitámasztó karók egy részét vitték el, talán verekedni, talán csak, hogy rátámaszkodjanak.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ameddig a kukoricát le nem aratják, addig rengetegen elbújnak benne, akik nem akarják regisztráltatni magukat, nehogy Magyarországon kelljen menekült státust kérniük. Varga Zoltán mutatta, olyan széles ösvényt taposnak a kukoricásban, hogy motorozni lehetne rajta. A tábla tele van eldobált ruhákkal, táskákkal, cipőkkel – vagy összeszedik betakarítás előtt, vagy megrongálják a kombájn vágószerkezetét a pengésdrót ellen magukhoz vett, majd szétdobált hálózsákok, pokrócok.

Szerdára tüntetést szervez Röszkén a Jobbik. A faluban nem mindenki örül ennek, úgy vélik, túl sokan próbálnak anyagi és politikai hasznot húzni a migránsok vonulásából. Az embercsempészekre rosszabb napok járnak, amióta kiderült, hogy 71 migráns halt szörnyű halált az Ausztriában megtalált hűtőkocsiban. A határ közelében hétfőn reggel minden autót leállítottak és igazoltattak a rendőrök – igaz, volt idejük, mert éppen kevés volt a migráns. Szerb oldalról kővel megdobtak egy magyar rendőrautót - állítólag embercsempészek voltak, akiknek az üzletét rontja a sűrű rendőri ellenőrzés.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az utóbbi napokban egyre kevesebben jönnek át a gyodán, a gyorstelepítésű drótakadályon. Így is látszik, hogy számos helyen megrongálták, fölemelték, rongyokkal takarták le. Lehetett hallani, hogy fölgyújtották a drótkerítést, ami így nem egészen igaz, mivel a drót nem ég meg, ég viszont a rádobott takaró, hálózsák, vastag dzseki. Nem egyértelmű, ki gyújtja meg ezeket. Egyesek szerint a migránsok, hogy éjszaka a határt figyelő rendőröket odacsalják a hirtelen fellobbanó tűzhöz, és egy másik helyen átbújjanak. Mások szerint a rendőrök, mert nekik kellene letakarítaniuk a rongyokat a drótról, de ha meggyújtják, nem kell leszaggatniuk a textíliát az éles pengékről.

Ásotthalom területén egy rövidebb határszakaszon már teljes pompájában megcsodálhattuk a véglegesnek szánt műszaki határzárat. A gyodát kiegészítették egy negyedik tekercs pengésdróttal – így jó 50 centivel magasabb lett. Y alakú hegesztett tartópálcákat helyeztek el, amelyek egy hevedert tartanak – ettől azt várják, hogy nem lesz olyan egyszerű lenyomni a dróttekercseket. Ettől beljebb áll a 3 méter magas drótfonat kerítés, amelyet a külső oldalon alul és fölül újabb pengésdrót tekercs borít.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Több helyen láttuk a nyomát, hogy a migránsok átmásztak a drótfonaton – igaz, akkor még nem volt felül és alul odakötözve a pengésdrót. A kerítésépítők kihívták a rendőröket, hogy szedjék ki a bokrok közül a kerítésen átmászott migránsokat, de mire kiértek, már sehol sem találták őket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.