galéria megtekintése

Fidesz a migránsokról: „Ha valaki fegyvert fog egy rendőrre közülük, azt le kell lőni”

21 komment


Csuhaj Ildikó

„Szélsőségesnek” minősítette Gulyás Gergely azt, hogy a DK a hágai nemzetközi bírósághoz fordul az újabb menekültellenes szabályok elfogadása esetén. Amelyek szerint egyébként tűzparancs nem lesz a határon, de a fegyverhasználat indokolt esetben a migránsokkal szemben is megengedett lesz.

– A politikai extremizmus szélsőséges (sic! – a szerk.) álláspontja, amit a Demokratikus Koalíció „volt képes” ma közzétenni. A DK-nak azt a vádját, mely a hadsereg lehetséges bevetésével kapcsolatosan emberiesség elleni bűntettről beszél, nem lehet komolyan venni. Ez az EU-n belül is szélsőséges álláspont – így reagált Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke arra, hogy a Demokratikus Koalíció emberiesség elleni bűntett miatt a hágai nemzetközi bírósághoz fordul, ha a parlament elfogadja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre vonatkozó törvénymódosításokat.

Gulyás szerint csak „kellő hatékonyság” az egész
Gulyás szerint csak „kellő hatékonyság” az egész
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A fideszes politikus annak a meglátásának is hangot adott, hogy most már értik, hogy Gyurcsány Ferenc minek köszönhetően kapott az EU-tól jelentős támogatást.

 

– Ha eddig nem lett volna világos, hogyan kívánja Gyurcsány Ferenc ellentételezni ezt a támogatást, akkor most már ezt a DK-s nyilatkozatokból látjuk – jegyezte meg Gulyás Gergely. (Az Altus egy 11 nemzetközi közreműködőből álló konzorcium tagjaként nyert el megbízást az uniós fejlesztési programok elemzésére – a szerk.)

A gátlástalanság mélypontja

A DK szerint a törvényjavaslattal „Orbán Viktorék eljutottak a gátlástalan és embertelen menekültpolitika mélypontjára. Ezzel a jogszabályjavaslattal az Orbán–Vona-koalíció a hadsereget akarja bevetni a háború és a terror elől menekülő külföldi családok ellen, akár tűzparancsot is adva a katonáknak” – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Molnár Csaba. Az ellenzéki politikus azt állította, ha a kormány valóban a hadsereget kívánja bevetni ártatlan emberek ellen, akkor Orbán Viktor emberiesség elleni bűntettet követ el.

Kapcsolódó írásunk: Kaotikus Keleti-nyitás

Többszáz méteres sorok, dühöngő menekültek: hétfőn káosz alalut ki a Keleti pályaudvaron. Boda András riportját itt olvashatják

„Még Polt sem védheti meg a főbűnöst"

Olyan bűncselekményről van szó, amely soha nem évül el, amit a nemzetközi közösség üldöz, tehát olyanról, „aminek kapcsán a felelősségre vonástól még Polt Péter legfőbb ügyész sem tudja megvédeni a főbűnöst, Orbán Viktort” – hangoztatta az ellenzéki politikus. A DK-s képviselő a hágai bíróság statútumát idézte: emberiesség elleni bűntettet követ el, aki civileket öl, vagy fegyverrel támad rájuk, bebörtönzi őket, illetve fizikai szabadságukat oly módon vonja meg, ami nemzetközi szerződésekbe ütközik, vagy a civilekkel szemben a katonaság testi vagy lelki egészség elleni súlyos sérelmet okozó cselekményt követ el. Nemzetközi példákat hozva Molnár Csaba elmondta, a hágai bíróságon jelenleg is vizsgálati szakaszban van az ausztrál miniszterelnök ellen tett feljelentés az ottani menekülthelyzet miatt.

Nincs mérlegelés

Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón ismét gazdasági bevándorlókról beszélt, és azt mondta: függetlenül attól, hogy más országok komoly tisztséget viselő politikusai ezekben az ügyekben hogyan nyilvánulnak meg, Magyarország az EU-kötelezettségének tesz eleget, amikor a schengeni határok védelmét „kellő hatékonysággal” ellátja. És ez semmilyen mérlegelést meg nem engedő kötelezettség – tette hozzá. A fideszes politikus azt is állította, hogy az uniós szabályok nem könnyítik, hanem megnehezítik a magyarországi válságkezelést. Azt is megjegyezte, hogy ha azok a szabályok érvényesek maradtak volna, melyek az őrizetbe vételt lehetővé tették, nem eredményeztek volna olyan helyzetet, mint a jelenlegi.

Nem lehet minden menekült mellé rendőrt állítani

Gulyás Gergely a rendőrségi kondíciókkal indokolta, hogy egyik nap a rendőrség visszatartja a vonatokra felszállni igyekvő és érvényes jeggyel rendelkező menekülteket, máskor viszont nem.

– A jogi helyzet világos, akinek a menekültjogi kérelmét még nem bírálták el, Magyarországon kell tartózkodnia. Másrészt az uniós vízumpolitika közös vízumpolitika: ha valaki vízumkötelezett, akkor nem hagyhatja el az országot érvényes okmányok, vízum nélkül – magyarázta Gulyás Gergely, aki ezen a ponton is szóvá tette, hogy már nem lehetséges az őrizetbe vétel. „Minden egyes menekült mellé nem lehet rendőrt állítani” – hangoztatta Gulyás (mindezt nem sokkal azután, hogy a kormány eldöntötte: több ezer határvadásszal őriztetik a vasfüggönyt a szerb határnál). A rendőrség vélhetően azt a döntést hozta, hogy nem kíván a pályaudvarokon rendőrök tucatjaival állomásozni.

Tűzparancs nem lesz, de azért lőhetnek

A Népszabadság kérdésére, élveznek-e speciális elbánást a migránsok a határon, illetve magyar területre lépve, ami a fegyverhasználatot illeti, Gulyás Gergely közölte: tűzparancs nem lesz a határon. De a fegyverhasználati jog más, egy rendőr életveszélyben vagy bűncselekmény megakadályozása érdekében használhatja a fegyverét, ahogyan azt a rendőrségi törvény szabályozza.

„Ha valaki fegyvert fog egy rendőrre közülük, a helyzettől, származástól függetlenül, akkor azt le kell lőni”

– mondta lapunk kérdésére Gulyás Gergely, de leszögezte: a határátlépés miatt nem lehet senkivel szemben sem fegyvert használni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.