galéria megtekintése

Káosz a Keleti pályaudvaron, kígyózó sorok, dühöngő menekültek

25 komment


Boda András

Több száz méter hosszú sorok a nemzetközi pénztáraknál, zsúfoltság a Münchenbe tartó vonatokon, feszültség a peronokon: káoszt hozott, hogy hétfő reggeltől lényegében szabad utat adtak a Keleti pályaudvaron a Nyugatra tartó menekülteknek.

Stratégiát váltottak a hatóságok a Keleti pályaudvaron: míg eddig a menekülteket nem engedték föl a Nyugatra tartó vonatokra, hétfő reggeltől mindenki felszállhatott a müncheni járatokra, aki vett jegyet. A rendőrségi peronzár megszüntetésének híre futótűzként terjedt el a pályaudvaron és a tranzitzónában tartózkodó több száz, a Migration Aid civil szervezet szerint már majdnem kétezer menekült között. Így pedig húsz-harminc perc múltán már hosszú sorok kígyóztak a nemzetközi jegypénztáraknál.

– Délelőtt kis híján tömegverekedés tört ki, egymást taposták, hogy bejussanak a pénztárakba a menekültek

– mondta munkatársunknak a pályaudvar biztonsági szolgálatának egyik tagja. Nem túlzott: a délelőtti órákban majd százan préselődtek össze a pénztár bejáratánál, dulakodva, lökdösődve próbáltak a kasszához jutni.

 

A tömegjeleneteknek a rendőrség vetett véget, kordonokat vontak, a menekülteket pedig sorba állították. Pontosabban: ültették. Mert bár a MÁV megerősítette a pénztári szolgáltatást, a szokásosnál több ablak volt nyitva, így is olyan lassan haladt a sor, hogy a várakozókat a földre ültették. Egyfelől azért, hogy senki ne legyen rosszul, másfelől a könnyebb rendfenntartás miatt.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A feszült helyzetről sokat elárul, hogy kora délután egy fiatal férfi, aki órák óta várakozott már, feldühödött, mert éppen nem fért bele abba a tízes csoportba, amelyet beengedtek a pénztárba. Ingerülten pattant fel, kiabált, és három rendőr határozott, ellentmondást nem tűrő fellépése nyomán csillapodott csak le. Néhány méterrel odébb pedig az okozott vitát, hogy egy afgán férfi a kordonon kívülről próbált pénzt adni egy elöl lévő ismerősének, a sort kikerülve akart jegyet szerezni, de a rendőrök nem engedték egymáshoz közel őket.

Lövetne is a Fidesz

Ha egy migráns fegyvert fog egy rendőrre, azt a Fidesz gondolkodás nélkül lelövetné. Gulyás Gergely bicskanyitogató nyilatkozatát itt olvashatják.

A tumultuózus jelenetek miatt megkerestük a MÁV kommunikációs igazgatóságát, ahol megerősítették,

hétfő reggeltől valóban megszűnt a szigorú rendőrségi ellenőrzés a Németországba tartó vonatok indulása előtt.

Ugyanakkor hangsúlyozták, a MÁV eddig is csak azt ellenőrizte, hogy az utasoknak van-e érvényes menetjegye. Azt nem tudták megmondani, hogy mennyi jegyet adtak el hétfőn a Németországba tartó járatokra, de azt leszögezték: sokkal többet, mint az elmúlt napokban.

Zsúfoltság nem csak a pénztáraknál alakult ki. A kora délutáni müncheni járat indulása előtt rengeteg menekült várakozott a peron közelében, és amikor látták, hogy újra nincs ellenőrzés, nem kell rendőrségi igazoltatástól tartaniuk, szinte megrohamozták a szerelvényt. Néhány perc alatt megtelt a vonat: minden ülőhely foglalt volt, de már állóhely sem igen akadt. Ezért a jegyvizsgáló kezdetben nem is engedte elindítani a szerelvényt.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Emiatt aztán kisebbfajta válságtanácskozás alakult ki a peronon: rendőrök és MÁV-dolgozók egyeztetettek több mint negyedórán át. A vonat végül jó húsz perces késéssel, de kifutott – a menekültek azonban ekkor még nem lélegezhettek fel. Hegyeshalomtól ugyanis a gyakorlat szerint osztrák személyzet „viszi” tovább a Railjeteket, és  ők túlzsúfoltságra hivatkozva nem adtak zöld jelzést, ez pedig értesüléseink szerint feszült helyzetet teremtett a zsúfolt vonaton. Később azonban mentesítő járatokat küldtek, így pedig, ha jókora késéssel is, de minden szerelvény és minden érvényes jeggyel rendelkező utas átjutott Ausztriába, estére pedig megérkeztek Münchenbe.

A határon kialakult feszült helyzet híre nem jutott el a Keleti pályaudvaron maradt menekültekhez: késő délutánra még a korábbiaknál is hosszabb sorok alakultak ki a pénztáraknál. Ráadásul a meleg, füstös épületben a hosszú várakozástól, a tömegtől fáradt férfiak egyre ingerültebbé váltak. Bár többször is úgy tűnt, hogy elszabadulnak az indulatok, rendőrök estig urai maradtak a helyzetnek.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A müncheni jártok megnyitása a Keleti pályaudvari tranzitzónában szinte azonnal enyhítette a zsúfoltságot. Az önkéntesek becslései szerint csak hétfő délutánig 500-800 menekült állt tovább.

Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid sajtófelelőse úgy vélte, talán az utolsó pillanatban hozta meg a helyes döntést az államapparátus azzal , hogy kiengedte a németországi befogadásra okkal számító szíreket, és a magukat szírnek vallókat, mert a zónában és a pályaudvaron már tarthatatlan állapotok uralkodtak. Ezzel együtt is megkésettnek nevezte az intézkedést a sajtófelelős, s egyebek mellett az említette: becsléseik szerint csak az utóbbi tíz napban milliárdos nagyságrendű összeget fizettek ki a Magyarországról továbbutazó menekültek az embercsempészeknek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.