galéria megtekintése

Üresen maradhat a 12-13 milliárdból megépített klinikai tömb

0 komment


Danó Anna

Bár kedden ünnepélyesen felkerül a bokréta a Semmelweis Egyetem épület tömbjére, de az még nem látszik tisztán, hogy mely szakmák fognak hasznot húzni az úgynevezett Korányi-projektből.

Egészen a legutóbbi időkig vitatkoznak, ki költözzön be a klinikai tömbbe, kinek felel meg, s kinek nem. Van aki azért aggódik, hogy a 12-13 milliárd forintból megépített új tömb a végén még üresen fog állni.

A Semmelweis Egyetem Korányi-projekt tervére emlékeztető elképzelés először negyven éve született, amit tizenegy–tizenhárom évvel ezelőtt újra elővettek. Az elképzelések szerint az Üllői út 78. szám alatti telekre, az egyetem női klinikája mögötti területre egy vagy két új tömböt építettek volna fel. A korábbi tervek szerint ide telepítették volna a központi műtőblokkot, a diagnosztikai és a fontosabb gyógyító szakmákat. Ám az ötlet a forráshiányon, másrészt a professzorok „szakterületvédő" akcióján elbukott.

A megvalósításhoz akkor hat-nyolcmilliárdra lett volna szükség, de ennyi pénzt nem sikerült szerezni.

 

Az Orbán-kormány egészségpolitikusai a ciklus elején az úgynevezett Semmelweis Terv keretében kissé módosítva, de újra életre keltették az „ötletet". A kormányzat nagy egészségügyi ellátást átalakító Semmelweis Terve három, éjjel-nappal folyamatosan üzemelő, minden bajra megoldást kínáló centrumot tervezett a fővárosba.

Budán három intézmény állt volna össze erre a célra: a Semmelweis Egyetem Szív- és Érsebészeti Klinikája, a Kútvölgyi tömbje, valamint a Szent János Kórház. Pesten az egyik centrum a Honvéd, a másikhoz a Nagyvárad tér környékén lévő kórházakat költöztették volna össze. Az új szervezési modellben a kormányzati tervek célja az volt, hogy az omló vakolatú kórházak végleg maradjanak ki az ügyeleti „forgóból", és a betegek a legjobban felszerelt sürgősségi központokba kerüljenek.

Az akkori elgondolás még az volt, hogy az új tömbbe költöztetik az Amerikai úton lévő idegsebészeti intézetet, a Péterfyhez tartozó, Fiumei úti egykori Országos Baleseti Intézetet is. A tervhez és a 4,13 milliárdos hazai forráshoz 8,11 milliárdos uniós forrást is szerzett a kormányzat, az összegből az új betegellátó egységben központi radiológiai ellátást, új képalkotó-diagnosztikai részleget is terveztek.

A központi laboratórium kialakításával egy helyre került volna az öt különböző épületben, különböző klinikákon zajló diagnosztika. A 12 ezer négyzetméteres, pince földszint és további 5 emeletes betegellátó egységben 110 ágyas ortopédia, 70 ágyas traumatológia, és egy 29 ágyas központi intenzív osztály is szóba került.

Időközben kiderült: az elkészült szerkezetkész épület nem elég nagy ahhoz, hogy például a baleseti intézet 350 ágya és az ahhoz tartozó szakrendelések, ahol a betegek utógondozása történik, beférjenek.

Elvben innen csak 110 ágy befogadására lenne lehetőség. Csakhogy a szakemberek szerint annak semmi értelme, hogy Fiumei úti egykori Országos Baleseti Intézetnek a harmada költözzön, a többi meg maradjon a régi helyén. Szakemberek szerint ez a megoldás végképp fenntarthatatlanná tenné az OBSI-t, hiszen a költöztetés eredeti célja az lett volna, hogy koncentrálják, és ne tovább forgácsolják a sürgősségi ellátást. Három hete még az is opció volt, hogy az OBSI marad helyén és a jóval kisebb és korábban összevont Szent István – Szent László kórház sürgősségi részlegeként működő Merényi kerülne az új klinikai tömbbe.

Ezt a megoldást az egyetem utasította el. De már az Ortopédiai Klinika sem akar a jelenlegi budai telephelyéről ide költözni.

Hónapok óta az épület szakmai struktúrájának az újratervezése zajlik. Hogy pontosan mi kerül az új épületbe, azt továbbra sem tudni. Lapunk kérdésére a Semmelweis Egyetem sajtóosztálya lényegében megerősítette ezt a bizonytalanságot. Azt írták: „a részletes szakmai tartalommal kapcsolatban a Semmelweis Egyetem elkészítette a szükséges anyagokat, bizonyos kérdésekben még fenntartói, szakmai döntésekre várunk. A Semmelweis Egyetem ugyanakkor szakmailag teljes mértékben felkészült és nyitott egy sürgősségi betegellátó centrum fogadására." A Népszabadság megkereste az érintett intézetek vezetőit is, ám nyilatkozni senki nem akart.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.