galéria megtekintése

Lázár János elintézte: aki lopott, fizetni fog

Fejlesztés volt, van, sőt lesz egészen 2020-ig. Feltéve, hogy minden marad a régiben, azaz a kormányváltás elmarad. Lázár János már mindenről intézkedett. Hogy pontosan miről is, azt Csepreghy Nándor ismertette a Parlamentben.

A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára talán túl világos termet választott a vetítéshez, de lehetséges az is, hogy egyszerűen csak kapkodva sorolta el az eredményeket. Így eshetett, hogy úgy tíz perc alatt végzett, a média képviselői mégis alig győzték lejegyezni az egymást érő bejelentéseket. Amelyek lényege, hogy csináljunk bármit, Brüsszel állja a cechet, a kormánynak pedig lesz oka büszkének lenni a magyar fejlesztésekre.

De, hogy az országgyűlési választások előtt se kelljen szerényen hallgatni, Csepreghy Nándor egyértelművé tette: Lázár János megküzdött minden nehézséggel. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár tavaly augusztusban úgy vágott bele, hogy akkor az Európai Unió (EU) 2007-2013-as teljes költségvetési időszakára 500-600 milliárd forint forrásvesztés nézett ki hazánknak, és komoly volt a keretlefedetlenség. Mindez azonban ma már a múlt. Lázár János Brüsszelben kijárta, hogy a tizenhárom magyar operatív programból felfüggesztett tizenkettő forrásai mégis lehívhatók legyenek. Ami önmagában is dicséretes, hiszen azt jelenti, hogy hazánk 2015-ig lehívhatja az unió 8200 milliárd forintos teljes keretét.

Ez azonban csak a kezdet. A Miniszterelnökség első embere gondoskodott arról is, hogy a források felhasználására az intézményrendszer is fel legyen készülve. A gazdaságfejlesztési operatív program keretét 90 milliárd, a kórházfejlesztésekét 50 milliárd forinttal emelték. És nagyobb keret áll rendelkezésre az önerő gondokkal küzdő önkormányzatok fejlesztéseinek támogatására is.

 

A Miniszterelnökség munkájának sikerét mutatja, hogy az idén a túlvállalási szint elérte a tíz százalékot, a szerződésben rögzített forráslekötés csaknem 9000 milliárd forint. Vagyis kétség nem lehet, Magyarország az EU 2007-2013-as költségvetési időszakában rendelkezésre álló pénzt, az utolsó fillérig lehívhatja.

Arra az esetre pedig, ha a szkeptikusoknak ez sem lenne elég, csökkentették a pályázatok átfutási idejét is. Ennek nyomán az uniós támogatások utalása alaposan felgyorsult. Hetente átlag 40 millió forintot fizetnek ki, de a csúcs a heti 150 millió forint átutalása volt. A tempó megvan: az éves kifizetések eredetileg 1500 milliárd forintban meghatározott összegét tavaly 14 százalékkal túlteljesítették, 1709 milliárd forintot fizettek ki a pályázóknak. Az Új Széchenyi Terv keretében egyedül 2013 decemberében 350 milliárd forint jutott el a vállalkozásokhoz.

Lázár János csapata lépéseket tett a korrupció ellen is. Méghozzá úgy, hogy 2007-ig visszamenőleg felülvizsgáltattak minden szerződést. Ez nem lehetett kis munka, hiszen 45 ezer pályázó 63 ezer fejlesztését kellett megvizsgálni. Ennek ellenére aktuálisan ott tartanak, hogy már csak 4500 pályázat tisztaságát kell ellenőrizni. Csepreghy Nándor azonban biztosította hallgatóságát: ahol bizonyítottan ellopták az uniós, vagy a költségvetési pénzt, ott a kormány a kamatokkal együtt mindent visszakér. A tisztességtelenül eljáró pályázókat pedig az uniós pályázatokból éppen úgy kizárják majd, mint a kormányzati programokból.

A büntető kéz azonban segíteni is tud. A 300 millió forint alatti pályázatoknál például úgy, hogy csökkenti az adminisztratív terheket. Méghozzá azzal, hogy az ilyen projektekhez normatív szabályrendszert dolgoztak ki. Aki megfelel a feltételeknek, és aláírja, hogy eleget tesz az új szabályoknak, további adminisztratív eljárások nélkül kötheti meg szerződését.

A Miniszterelnökség felkészült az EU 2014-20-as költségvetési időszakára is. Március végéig legalábbis postázzák Brüsszelbe az újabb hét esztendő magyar operatív programjait. Ha ezeket az unió illetékesei a második félévben jóváhagyják, már az idén megkezdődhet a pályáztatás. Sőt, Csepreghy Nándor szerint a kormány saját kockázatára, akár a közösségi fejbólintás előtt is munkához láthat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.