galéria megtekintése

Orbán elgurult labdája

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 10. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Történetek kisemmizett gazdákról, kivágott erdőkről, strómanokról, földesurakról.

„Itt ma nyolcvan emberre számítottunk, de a meghívottak többsége nem mert eljönni. Félnek, hogy elvesztik az állásukat, félnek a következményektől” – ezzel kezdte szombat délutáni tüntetését Bicskén Váradi András alcsútdobozi juhász.

Juhászok – Váradi András (jobbra) és Juhász Péter
Juhászok – Váradi András (jobbra) és Juhász Péter
Kurucz Árpád

Annak kapcsán mondta ezt, hogy még a megjelent tucatnyi szimpatizáns közül is többen konstatálták: „Nagyon kevesen vagyunk.” A visszafogott érdeklődés már csak azért is meglepő volt, mert Váradi András, akaratán kívül ugyan, az Orbán-rendszer „áldozatainak”, ellenzőinek egyik emblematikus alakjává vált az elmúlt években. Ő az az alcsútdobozi juhász, aki – mint arról korábban többször is írtunk – a kormányváltás óta, nem kevés állami „segítséggel”, gyakorlatilag lehetetlen helyzetbe került.

 

Elmondása szerint 2010-ben még 360 birkát és bárányt tartott, 60 hektár, jobbára állami földet használhatott. Mára viszont a sokat bírált földpályázatokon szinte mindent elveszített. Földje nem maradt, 15 jószága van már csak. Mindezek miatt a juhász az elmúlt években számtalan esetben került szembe hivatalokkal, hatóságokkal, polgármester-nagyvállalkozóval. Kálváriája nyomán pedig ma már nem csak a saját igazáért küzd: tagja az Együttnek, 189. helyen szerepel a baloldali összefogás listáján.

Bár a juhász politikusi szerepet vállalt, azért a bicskei tüntetésen hamar kiderült: még mindig sokkal inkább juhász, mint politikus. Egyfelől az utalt erre, hogy tüntetésének a szervezése korántsem volt gördülékeny. Másfelől pedig amikor végre elkezdte beszédét, hamar odaveszett „politikusi” higgadtsága, s ahogy alighanem egész eddigi életében, most sem köntörfalazott, belevágott rögvest a közepébe. „Az igazmondó juhász” feliratú pólót viselő férfi már a második mondatában dühösen kijelentette: „Diktatúra van, a diktátor maga Orbán Viktor. Felépített egy államot az államban. Ez egy maffia.”

Ilyen felütés után aligha váratlan, hogy Váradi András – főként az őt ért sérelmeket felidézve – mind nagyobb indulatba jött, kiszakadtak belőle a Felcsút térségében a „nagy rablók” által elkövetett „gazemberségek” történetei. Földjüket elvesztő gazdákról, kilenc gyereket nevelő, éhbérért feketén dolgoztatott emberekről, meggazdagodó urakról, a földhöz, jószághoz semmit sem értő, az állatot csak kínzó strómanokról beszélt. És feudális viszonyokról: „Ma, ha a kormánynak vagy embereinek ellent mer mondani valaki, abban a pillanatban nincs munkahelye, nincs rá szükség” – jelentette ki.

Felcsút polgármestere kapcsán pedig azt mondta: a településen, a térségben „Mészáros Lőrinc Orbán Viktor”. A demonstráción szó esett még a Tiborcz család állítólagos viselt dolgairól is: egy idős asszony azt állította, Orbán Viktor veje húszezer forintért akarta tőle megvenni a család két szántóját elválasztó erdősávban lévő résztulajdonát. Ennek kapcsán megemlítette: bár ő járóképtelen, a hatóság hatezer forintra büntette, amiért nem tartotta rendben a területet. Később elmondta: hitelt kellett felvennie azért, hogy az ellopott fákat a hatóság utasítására pótoltathassa.

A bicskei tüntetésen felszólalt Juhász Péter, az Együtt–PM szövetség társelnöke is, aki Ángyán József korábbi államtitkár jelentését idézve említést tett nyolc Fejér megyei „maffiacsaládról”, amely megkaparintotta a térség szinte teljes földállományát. A módszertanról azt mondta: először olyan törvényeket hoznak, amelyekkel ellehetetlenítik a helybelieket, ezután megszerzik a területeket, s átjátsszák a haveri körnek. „Innentől minden egy kézben összpontosul, Orbán Viktor helytartói pedig úgy viselkednek, mint a feudális urak. Ez itt Mészáros Lőrinc. Ő az, aki uralja a környéket. Aki pedig nem fekszik be nekik, azt kicsinálják.”

– Úgy tudom, hogy ma Felcsúton minden nyolcadik, tizedik ház eladó. Menekülnek innen az emberek, közben Orbán háza elé futballstadion épül. Azért ott, mert gyerekkorában alighanem ott gurult el a labdája – mondta. Juhász Péter azzal zárta beszédét: „Ők birkának néznek minket. Innen viszont két juhász is azt üzeni nekik: éljenek a birkák, vesszen Mészáros.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.