galéria megtekintése

Új vásárcsarnok épül Békásmegyeren

0 komment

Sz.A. A.

Új pavilonos-árkádos vásárcsarnok épül Békásmegyeren 2018-ra. Ezenfelül épül új tanuszoda, főút, és kicserélik az Árpád Gimnázium ablakait – Bús Balázs III. kerületi polgármester Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel közösen ismertette a városrész fejlesztési terveit.


A 2015-ös költségvetésben 18 milliárd forint többlet keletkezett, ezek közösségi célú felhasználásáról döntött decemberben a kormány – ismertette mai közös sajtótájékoztatón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Bús Balázs polgármester. A keletkezett többletforrásból 1,595 milliárd forint jut Óbuda-Békásmegyernek fejlesztések támogatására.

A nemzetgazdaság miniszter a III. kerületi fejlesztések ismertetése előtt még gyorsan elmondta, hogy tavaly csökkentették a személyi jövedelemadó kulcsát, kiterjesztették a családi adókedvezményeket, és otthonteremtési program indult. De ez még korántsem a vége: a kormány arra törekszik, hogy még ebben a ciklusban legyen egy számjegyű az szja adókulcsa.

A miniszter kiemelte, hogy jelentősen javította az önkormányzatok helyzetét az összesen 1370 milliárd forintnyi adósságuk átvállalása. A III. kerület esetében ez 2,6 milliárd forintnyi adósságtól való megszabadulást jelentett.

 

Bús Balázs kerületi polgármester elsőként az békásmegyeri vásárcsarnok tervét ismertette. A jelenlegi csarnok 1980 körül épült, s bár 30 ezer lakos kiszolgálására hivatott, elavult és leromlott állapota miatt funkcióját már nem tudta ellátni, ezért a 2014-ben készült engedélyes terv alapján a hozzá kapcsolódó építményekkel együtt elbontják. A támogatott tervek szerint a helyén egy fedett-nyitott őstermelői piaccal, pavilonos jellegű kiskereskedelmi, szolgáltatói, vendéglátó funkciójú épületrészekkel rendelkező csarnok épül, melyhez nyitott, árkádos terekkel lehatárolt burkolt tér kapcsolódik, összesen mintegy 2500 m²-en. A piac alá 190 férőhelyes mélygarázst terveztek. A 4 milliárd forintos vásárcsarnok-beruházás első üteméhez szükséges forrás adott, folytatására akkor kerülhet sor, ha a kormányzat a projekt további támogatásában folytatólagosan szerepet vállal. Ebben az esetben a teljes beruházás 2018-ban zárulhat.

obuda.hu

A kerületben a tavalyi évtől minden közterület-alakítási tervüket ún. közösségi tervezés keretében, az érintettek bevonásával valósítják meg. A Fővárosi Önkormányzat Tér_Köz pályázatának segítségével a Heltai Jenő tértől északra fekvő terület rehabilitációja is megvalósulhat, mintegy 600 millió forintból.

A Kiscelli-kastély jobb megközelíthetősége, illetve a Kiscelli út és (az átmenő forgalomra tekintettel) a Szépvölgyi út alsó szakaszának tehermentesítése érdekében a Bécsi út–Váradi út csomóponttól egy új főút kialakítását tervezi az önkormányzat. A meghosszabbított Váradi út a Praktiker áruház mögött haladva a Kiscelli Múzeum nyugati részén csatlakozna majd a Kolostor úthoz. A várakozások szerint a Kiscelli út forgalma jelentősen csökkenthető azáltal, hogy a forgalom nagy része az új úton halad. Jelenleg az előzetes vizsgálatok, az engedélyezési tervek készítése zajlik, az építkezés 2017 őszén fejeződhet be.

A III. Kerületi Torna és Vívó Egylet (TVE) a jelentős sportpálya-építési és épületfelújítási céljai mellett egy vízilabdacsarnokként működő uszoda megépítését is tervezi a Kalap utcai sporttelepén. A nagyságrendileg 1,5 milliárd forintos beruházáshoz Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a TVE számára vissza nem térítendő támogatás formájában vállalta az önrész biztosítását.

obuda.hu

A területen egy műfüves félpályát, egy strandlabdarúgó-pályát alakítanak ki, míg a régi beton kézilabdapálya műfüves borítású labdarúgógrund-pályává változik. Az uszodaépület helyén egy másik műfüves kispálya létesül. A természetes füves borítású, nagyméretű labdarúgó-edzőpályát szabványméretűvé alakítják, és felújítják a világítást is.

Ezenfelül a tervek között szerepel egy új, 500 fő befogadására alkalmas fedett lelátóval rendelkező, utánpótlásképző és szabadidőközpont építése is a Kiscelli köznél található, Texber Kft. 100%-os tulajdonát képező telken.

Bús Balázs örömmel jelentette be az Árpád Gimnázium nyílászáróinak cseréjét. Tavaly 4,5 millió forint önerőből a főhomlokzat legfelső ablaksorát tudták kicserélni, most a kormányzati forrás lehetővé teszi az épület összes korszerűtlen külső nyílászárójának cseréjét. A nyílászáró-felújítás becsült költsége 90-110 millió forint.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.