galéria megtekintése

Ez volt a fotellázadás napja

9 komment

NOL

„Április 19-én fellázad az ország a korrupció kormánya ellen” – legalábbis ebben reménykedtek a vasárnapra meghirdetett országos demonstrációsorozat szervezői. A lázadás végül elmaradt, a pár ezres budapesti volt a legnagyobb megmozdulás, de több százan demonstráltak a nagyvárosokban is.

Több tucatnyi településen tüntettek vasárnap délután 'a korrupció kormánya' ellen. A Facebookon meghirdetett demonstrációk felhívása szerint nem tűrik, hogy kisajátítsák az államot és közös vagyonunkat „fideszes bűnözők”. A tüntetéseket a demokráciáért tenni akaró civilek és demokratikus ellenzéki pártok szervezték. Az eseménysorozatot támogatásáról biztosította, és a civilek mellett a szervezésben is részt vett az MSZP, a DK, az Együtt, a PM és a MOMA. A tüntetések célja, hogy a demokratikus ellenzék, a civilek és a jogosan felháborodott magyar társadalom megüzenje a korrupt hatalomnak: elég volt a Fidesz kormányzati szabadrablásából! – olvasható a felhívásban.

Forrás: Facebook

A sorozat gyűjtő eseményéhez eddig 3,4 ezren csatlakoztak. A budapesti tüntetésre viszont alig több mint félezren jelezték részvételüket. A Facebook-esemény leírása szerint 37 településen, az Együtt honlapján pedig félszáz helyen várható demonstráció, a listákat folyamatosan frissítik. A Népszabadság gyűjtése szerint így több mint félszáz tüntetésre lehet számítani, ahogy az térképünkön is látható.

 

Az előzetes jelzések alapján a következő helyeken tüntettek vasárnap (a hivatkozások a tüntetés Facebook-eseményére mutatnak, a szám a várható résztvevők számát jelzi a 11:20-as állapot szerint): Baja (72), Balassagyarmat, Berettyóújfalu, Békéscsaba (52), Bonyhád, Budaörs, Budapest (528), Cegléd (27), Debrecen (140), Dunakeszi, Dunaújváros (77), Eger (67), Érd (20), Esztergom, Felcsút, Fót (39), Gödöllő (20), Gyál, Gyöngyös, Győr (27), Gyula (14), Hajdúszoboszló (9), Hajdúböszörmény, Hatvan, Hévíz, Jászberény, Kaposvár (47), Kazincbarcika, Kecskemét (84), Kerepes, Keszthely (42), Kisvárda, Komárom (38), Makó, Miskolc (138), Monor, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa (47), Nyíregyháza, Orosháza (6), Pécs (Kossuth tér - 185 fő, folytatás a Városháza téren), Siófok (30), Sopron, Szeged (117), Székesfehérvár (132), Szekszárd, Szolnok (67), Szombathely (63), Tapolca, Tatabánya (23), Vác, Várpalota, Veszprém, Zalaegerszeg (19). Külföldi szolidaritási akció: New York (12).

Ötezres lázadás

Esti becslésünk szerint a tüntetéseken legkevesebb ötezren lehettek, legalábbis azon 16 helyszín alapján, amelyekről hírt kaptunk. (Ennél egyébként még a korábbi budapesti kormányellenes megmozdulásokon is többen voltak). Most a fővárosi demonstráción csak 1-2 ezren vettek részt, a többi 15 tüntetésen is több mint kétezren. Mivel a listában a megyeszékhelyek is szerepelnek, a többi településsel együtt sem valószínű, hogy a teljes létszám elérje a 10 ezret.

Felcsút: 7 perc a melegágyban

Orbán Viktor felcsúti házánál, „a korrupció melegágyánál” csak heten tüntettek.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Budapest: Előbb a zseb, aztán a zseb

Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky utcában délután egy-két ezer ember gyűlt össze, zömmel a korábbi demonstrációkról ismerős arcok. Sok a pártzászló (DK, Együtt), az egyik transzparens a tapolcai választás eredményére utal, bár megoldást nem igazán kínál: „Van Jobb a Jobbiknál”.

Fidesz: A baloldal saját magán kezdhetné a korrupcióellenes harcot

A Fidesz-frakció szerint a baloldal saját magán kezdhetné a korrupcióellenes harcot. A kormánypárti képviselőcsoport azzal kapcsolatban juttatott el közleményt az MTI-hez, hogy vasárnap délután az ország számos pontján tartanak korrupcióellenes demonstrációt civilek és ellenzéki pártok szervezésében. A Fidesz-frakció reagálásában azt írta: a baloldalon még ma is ugyanazok ülnek, akik minden idők legkorruptabb kormányzását hajtották végre. „Szétlopták és elherdálták a nemzeti vagyont, külföldiek kezére játszották át az ország energiastratégiai vagyonelemeit és közműcégeit, szabálytalanul költötték el a hazánkba érkező uniós források 76 százalékát, és hagyták, hogy a bankok és a csaló brókerek magyar családok százezreit tegyék tönkre” – fogalmaztak.

A kormánypártiak szerint vasárnap ugyanazok szerveznek együtt tüntetést, akik egymásról is elismerték, hogy korruptak. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, volt kormányfő azt mondta – idézték őt –, hogy azért hagyta ott az MSZP-t, mert ott loptak, majd azt is mondta, hogy „honnan vándorolt a szocialista párthoz a pénz, jobb, ha nem tudjuk”.

Bajnai Gordon volt miniszterelnöktől azt a mondatot citálták, miszerint „meglehetősen korrupt hely volt Magyarország a 2010 előtti időszakban”. Az MSZP volt elnöke, „Mesterházy Attila ugyancsak elismerte, hogy a párttársai korrupciós ügyei hatalmas gondot jelentenek számára” – írta a Fidesz-frakció.

Lattmann Tamás jogász beszéd mond a civilek és ellenzéki pártok  tüntetésén, az Eiffel Palace irodaház előtt
Lattmann Tamás jogász beszédet mond a civilek és ellenzéki pártok tüntetésén, az Eiffel Palace irodaház előtt
Kovács Tamás / MTI

A budapesti tüntetős egyik felszólalója Lattmann Tamás jogász, a 19 „kormánybontó” népszavazási kezdeményezés egyik elindítója, aki az elmúlt hónap egyik legkomolyabb eredményeként értékelte, hogy hitelesítették a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos népszavazásukat. A többi kezdeményezésük elutasítása miatt pedig a Kúriához fordultak.

Vonulás a bankszékházhoz
Vonulás a bankszékházhoz


Marjai János / MTI

A tüntetés szervezői annyiban jól választották ki helyszínnek az Eiffel Palace előtti utcaszakaszt, hogy nemcsak az étterem árszínvonala, de már az előkelő „kormányközeli” irodaház látványa is emelte a demonstrálók pulzusszámát. Így a demokratikus ellenzék által is támogatott országos tüntetés fővárosi állomásának résztvevői hamar skandálni kezdték az őszről jól ismert szólamot: „Orbán, takarodj, vidd az összes haverod!” (Boda András tudósítását itt olvashatják.)

Miskolc: Ezek tolvajok

A miskolci tüntetésen több résztvevő a kezében tartott A/4-es papírlapokon fejezte ki álláspontját, egyebek mellett „Mi vagyunk a többség, mi vagyunk a nép” felirattal. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője beszédében azt mondta: „ezek közönséges tolvajok. (...) Ellopják a pénzünket, ellopják a nemzeti érzelmeinket, ellopják a hitünket, és ellopják a jövőnket”. Véleménye szerint viszont eljön az az idő – „talán korábban is, mint gondolnánk” –, amikor a kétharmados kormánytöbbség már nemcsak visszafogy, hanem vége lesz. Azt mondta, hogy a DK előrehozott választást akar, „nem várhatja el ettől az országtól, hogy még három évig ebben a rettenetben éljen”. Jövő tavaszra elkészítik saját programjukat, amely kiutat mutat az országnak. Ez az összes ellenzéki párt és a civilek ügye – tette hozzá az MTI jelentése szerint.

Tüntetés Miskolcon. Fotó: Vajda János / MTI

Debrecen: Hol vannak a levágott kezek?

– Ha jogállam volna Magyarországon, darabra börtönben volna az összes – mondta a korrupt fideszes politikusokra utalva Juhász Péter, az Együtt társelnöke a debreceni tüntetésen, ahol az ellenzéki politikust „belvárosi gerillaharcosként” konferálták föl. (Kácsor Zsolt tudósítását itt olvashatják.)

Pécs: A korrupció örök

Gulyás Balázs, az internetadó elleni tüntetés budapesti szervezője az Ellenállás Sziget Civil Tömörülés rendezvényén összegyűlt mintegy háromszáz ember előtt azt hangsúlyozta: „véget kell vetni a családi összefogás néven futó lopásnak”, és el kell érni azt is, hogy ne épülhessen az adófizetők pénzéből, 1700 milliárd forintból nagy radioaktivitású hulladéktároló a Baranya megyei Boda közelében. Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője közölte, hogy a korrupció nem szüntethető meg, de a megfelelő jogszabályok megalkotásával törekedni kell a csökkentésére, Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja pedig reményét fejezte ki, hogy jövőre előrehozott választással ki lehet kényszeríteni az Orbán-kormány távozását.

Nem töltötték meg a Kossuth teret a pécsi tüntetők. Fotó: Sóki Tamás / MTI

Szeged: Nincs annyi nokiás doboz

Szegeden mintegy 150 ember gyűlt össze az MSZP, az Együtt, a PM és a DK, valamint a Köz-Hasznáért Mozgalom kezdeményezésére, hogy tiltakozzanak a Fidesz-kormány állami szintre emelt korrupciója miatt.

Binszki József, a DK helyi elnöke beszél a szegedi Fidesz-iroda előtt
Binszki József, a DK helyi elnöke beszél a szegedi Fidesz-iroda előtt
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Ezúttal nem a civilek, hanem a várost kormányzó, országosan azonban ellenzékben lévő pátok képviselői mondták a beszédeket. (Tanács István tudósítását itt olvashatják.)

Győr: Elég a rablásból

Egyen-transzparensek Győrben
Egyen-transzparensek Győrben
Krizsán Csaba / MTI

Az MTI felvétele alapján legalább többtucatnyian tüntettek Győrben, jellemzően a DK és az Együtt transzparenseivel. Nem ez volt az év legfantáziadúsabb demonstrációja, a táblákon olyan közhelyes feliratokkal tiltakoztak, mint hogy „Elég volt a rablásból”, és „Orbánnak mennie kell” – rengeteg felkiáltójellel megspékelve. A tüntetésen Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt mondta, nem beszélni kell az együttműködésről, hanem cselekedni, hogy a 2018-as választásra az ellenzéki pártok olyan szövetséget alkossanak, amellyel le lehet győzni a Fideszt. A Bécsi kapu téren összegyűlt mintegy százötven ember előtt példaként hozta fel, hogy hétfőn elindult a nyomozás Budapest V. kerületében, miután párttársa, Juhász Péter tényfeltáró nyomozásba kezdett az ingatlanok ügyében, és az ügyészség „kiokosította a rendőrséget, hogy mit mulasztottak el a nyomozásnál”. A politikus azt mondta: bízik abban, hogy még ebben a ciklusban börtönbe kerül Rogán Antal és Habony Árpád – jelentette az MTI tudósítója.

Békéscsaba: Oszolj!

Békéscsabán körülbelül száz ember előtt az ellenzéki pártok képviselői az állami szintre emelt korrupció, a növekvő szegénység és a közpénzek lenyúlása, valamint a helyi korrupciógyanús ügyek ellen emelték fel a hangjukat. Nagy-Huszein Tibor, a DK alelnöke a Quaestor-botrányról beszélt, az Országgyűlés feloszlatását és új választások kiírását követelte, továbbá szorgalmazta egy európai uniós ügyészség létrehozását, amely szavai szerint gátat szabhatna az „ország lelkét romboló korrupciónak”. (MTI)

Tatabánya: Napnál is világosabb

Tatabányán a korrupció helyi példájának nevezte Lusztig Péter, a DK választókerületi elnöke, hogy a labdarúgó-stadionban az Orbán Viktor veje által létrehozott konzorcium fejlesztheti a világítást. „Az NB III-ban szereplő focisták pályáján 250 millió forintot költenek a beruházásra. A konzorcium egyik tagja pedig a csapat szponzora” – mondta a szónok közel ötven ember előtt a városközpontban tartott demonstráción. (MTI)

Székesfehérvár: Nyomorba döntenek

Székesfehérváron mintegy 100-120 résztvevő előtt Földi Judit, a DK székesfehérvári elnöke hangsúlyozta: a Fidesz-kormány a demokrácia lebontását arra használja, hogy kifossza az országot és nyomorba döntse a népet. Úgy vélte, ebből az országot kigyógyítani a valódi ok megszüntetésével, vagyis a Fidesz hatalmának megszüntetésével lehet. Márton Roland, az MSZP alelnöke kiemelte: a korrupció nem egy jelenség, hanem államforma lett, amit a Fidesz-kormány tett azzá. (MTI)

Szekszárd: Félnek a vállalkozók

Szekszárdon mintegy 50-en vettek részt a korrupcióellenes tüntetésen, amelyen az Együtt, a PM, és az MSZP Tolna megyei politikusai szólaltak fel. Zaják Rita (PM) szekszárdi önkormányzati képviselő kijelentette: páratlan az Orbán-rezsimben tapasztalható korrupció mértéke. Képviselőtársa, Rácz Zoltán (MSZP) arról beszélt, hogy a tolnai megyeszékhelyen a beruházásokra helyi vállalkozások azért nem pályáznak, mert félnek. (MTI)

Kecskemét: Tolvajok!

Kecskeméten mintegy 100-120-an vettek részt az ellenzéki pártok demonstrációján, amelyet a főtéren álló Kossuth-szobor mellett tartottak. A főszónok Szelényi Zsuzsa, az Együtt országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a „tolvaj Orbán-kormány” tönkreteszi az országot. Arra kérte a megjelenteket, hogy figyeljenek a környezetükben folyó, a kormányzati intézkedésekhez köthető, szavai szerint törvénytelenségekre, és értesítsék az ellenzéki pártokat. (MTI)

Nyíregyháza: Maffia!

Nyíregyházán mintegy másfél százan gyűltek össze a Kossuth téren, ahol „Elég volt a rablásból!” és „Fidesz maffia” feliratú transzparenseket tartottak a magasba. Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő felszólalásában elmondta, a magyar államot teljesen átszövi a korrupció, az ezért felelős kormány ezt nemhogy titkolná, hanem az emberek szeme láttára lopja el az állami vagyont. A tüntetésen felszólaltak a szervező Együtt, a DK, a Magyar Liberális Párt és az MSZP szónokai, majd a demonstrálók átvonultak a Quaestor irodája elé, ahol a véleményüket tartalmazó papírlapokat ragasztottak az épület ablakaira. (MTI)

Szombathelyen belengettek

Szombathelyen fél órán át tartott a baloldali ellenzéki pártok kormány- és a korrupcióellenes demonstrációja, a főtér városháza előtti részét negyedrészt sem töltötték meg, egy szervező becslése szerint 60-an voltak. Néhányan DK-s papírzászlókat lobogtattak, egy férfi az Európai Unió zászlaját lengette, egy másik pedig Szolidaritás feliratú zászlót tartott a kezében. A szónokok a DK szombathelyi szervezetének elnökségi tagjai voltak, akik a kormány intézkedéseit és a korrupciót ostorozták. (MTI)

Szolnok: Alávetni!

Szolnokon Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese a Kossuth téren megjelent mintegy száz ember előtt azt mondta: minden közéleti szereplőt alá kell vetni vagyonosodási vizsgálatnak. A jelenlegi kormányzásnak van valós baloldali alternatívája, míg a Jobbik hatalomra kerülése Európai Unión kívüli létet jelentene az országnak – tette hozzá. „Orbán elvette többek között a magyar emberektől a demokráciát, a magánnyugdíj-vagyont, a földműves családoktól a földet, a diákoktól a továbbtanulás lehetőségét – mondta beszédében, amelyet egy-egy tüntető bekiabálása kísért. (MTI)

Eger: Minden napra új botrány

Egerben mintegy száz érdeklődő előtt követelték az „állami szintre emelt korrupció” felszámolását az Együtt, a DK és az MSZP szónokai. A felszólalók egyebek mellett a trafik- és földmutyit, Paks II-t, a brókerbotrányokat és az áfacsalásokat is felemlegették. Elhangzott: naponta derül fény újabb és újabb botrányokra a kormány háza táján. (MTI)

Kaposvár: Nix ugribugri

Kaposváron a Quaestor-károsultak szószólójaként Herner Endre a közel száz résztvevő előtt mondott beszédében egyrészt megnyugtatónak nevezte, hogy törvényi garanciát kaptak arra, hogy megkapják a pénzüket, másrészt azonban kételyeinek adott hangot, mondván: ilyen előzmények után vajon hol lehet biztonságban a megtakarításuk. A károsultak képviselője szerint az ellenőrzés hiánya vezetett oda, hogy a betétesek pénze veszélybe került. A tüntetésen az Együtt, a DK és az MSZP képviselője mondott még beszédet – jelentette az MTI. A Sonline tudósítása szerint az egyik tüntető tömören így foglalta össze a véleményét: „Fidesz nix ugribugri, a kormány elmehet a búsba”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.