galéria megtekintése

„Nincs annyi nokiás doboz Magyarországon”

5 komment


Tanács István

Szegeden mintegy 150 ember gyűlt össze az MSZP, az Együtt, a PM és a DK, valamint a Köz-Hasznáért Mozgalom kezdeményezésére, hogy tiltakozzanak a Fidesz-kormány állami szintre emelt korrupciója miatt. Ezúttal nem a civilek, hanem a várost kormányzó, országosan azonban ellenzékben lévő pátok képviselői mondták a beszédeket.

Kozma József, az MSZP szegedi elnöke azzal kezdte: kár, hogy a mindent átszövő korrupció miatt kellett összegyűlniük az embereknek. A Fidesz-kormányzáshoz hozzáragadtak az elmúlt öt év lenyúlási ügyei. Ezt a tüntetők szimbolikusan is kifejezték: egy-egy felháborító ügyet sárga lapokra írtak, és a résztvevők a helyi Fidesz-iroda elé ragasztották. Ennek csak a tömeg adhat adhat erőt és nyomatékot – hangsúlyozta az MSZP helyi elnöke.

A fotellázadás napja

  • - „Április 19-én fellázad az ország a korrupció kormánya ellen” – ebben reménykedtek a vasárnapra meghirdetett országos demonstrációsorozat szervezői. (Összefoglaló a tüntetésekről.)
  • - Debrecen: hol vannak a levágott kezek? – Ha jogállam volna Magyarországon, darabra börtönben volna az összes – mondta a korrupt fideszesekre utalva Juhász Péter Debrecenben. (Részleteket itt olvashatnak.)
  • - Heten tüntettek Felcsúton - nem vonzott tömegeket a "korrupció melegágya".

Kozma kifejtette, olyan világban szeretnénk élni, ahol az igazság, a tisztesség és az emberség uralkodik – a Fidesz-kormány azonban semmibe veszi ezeket az elveket. A történelemben fölcseréli a jót a rosszal: azt a hatalmat tartja jónak, amely emberek százezreit küldte vágóhídra, vagy a gázkamrákba, és azt - Ságvári Endrét – rossznak, aki az életét áldozta, amikor harcba szállt ellene.

 

Binszki József, a Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke azt mondta szónoklatában: lopott itt mindenki – de nem mindegy, mennyit és milyen formában. Szerinte a méret a lényeg: a Fidesz csak a magánnyugdíjvagyon 3 ezer milliárd forintjával annyi pénzt lopott el az emberektől, hogy nincs annyi nokiás doboz Magyarországon, amelybe az mind beleférne. A Quaestornál 200 milliárd forint tűnt el – de az Orbán-kormány nem engedi a felelősségre vonást, mert akik felelősök lennének, például Matolcsy György és Szijjártó Péter, azok érinthetetlenek, mert „piros pötty van a hátsójukon". Hogyan duplázódhattak meg Szijjártó befektetései néhány év alatt? Binszki szerint a tavaszi kikelet idején a Fidesznek nem azt énekli a cinege, hogy nyitni kék, nyitni kék, hanem azt, hogy lopni kék.

Binszki József, a DK helyi elnöke beszél a szegedi Fidesz-iroda előtt
Binszki József, a DK helyi elnöke beszél a szegedi Fidesz-iroda előtt
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Kovács Tamás, a Párbeszéd Magyarországért képviseletében szintén hangsúlyozta, hogy korábban is volt korrupció Magyarországon, de nem ekkora. A Fidesz Cosa Nostra-szerű maffiaállamot épített ki, ahol a törvényhozás, a választási rendszer és az igazságszolgáltatás együtt szolgálja a lenyúlást. A maffiaállamban a kevesek gazdagodásához szociális válság társul. A PM a válság fölszámolására ajánlja a mindenkinek alanyi jogon járó alapjövedelmet, amelynek a korrupción spórolt pénz lenne a fedezete.

Nagy Sándor, az Együtt – a Korszakváltók Pártja képviseletében arról beszélt, hogy Szegeden 2010 és 2014 között a Fidesz a Jobbikkal együttműködve nyúlta le az önkormányzati cégek bevételét. Lehet ez még modell országosan is, ha nem emelik fel a szavukat azok, akiknek adójából ezt a pénzt a maffiaállam lenyúlja. A haszonélvezők kevesen vannak, a károsultak sokan – ha nem hagyjuk, véget lehet vetni az állami szintre emelt korrupciónak – biztatta az egybegyűlteket Nagy Sándor

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.