galéria megtekintése

Tüntetés Budapesten: Belzebub az ördög ellen

1 komment


Boda András

Egy-két ezren vonultak az utcára vasárnap délután Budapesten, hogy a kormány, a Fidesz, a „korrupt, arrogáns hatalom” ellen tüntessenek. A demonstráción kiderült, hogy az „Orbán, takarodj!” rigmusban megfogalmazott célban még egyetértenek a tüntetők, de ezt nem mindenki ugyanúgy érné el.

– Ezer forint a legolcsóbb leves, a főétel pedig kétezertől indul! – olvasta fel társainak a fővárosi luxus irodaház, az Eiffel Palace földszintjén lévő étterem bejáratához kitett étlapot egy DK-zászlóval felszerelkezett tüntető, és másodpercről másodpercre nagyobb indulatba jött. – De akad itt kaja négy-ötezerért is, hogy nem szakad le a pofájuk! És még van bőr a képükön büszkélkedni is azzal, hogy Matolcsy jegybankja vette meg ezt a házat adóforintokból! A mi pénzünkből nekünk, dolgozó kisembereknek, mi!?

A tüntetés szervezői annyiban jól választották ki helyszínnek az Eiffel Palace előtti utcaszakaszt, hogy nemcsak az étterem árszínvonala, de már az előkelő „kormányközeli” irodaház látványa is emelte a demonstrálók pulzusszámát. Így a demokratikus ellenzék által is támogatott országos tüntetés fővárosi állomásának résztvevői hamar skandálni kezdték az őszről jól ismert szólamot: „Orbán, takarodj, vidd az összes haverod!” Különösen akkor erősített rá a délután négy órás kezdéskor 1-2 ezer főből álló tömeg, amikor a szónokok elkezdték sorolni az utóbbi hetek gyanús ügyeit. Bár a beszédekből alig lehetett érteni valamit – legalább annyiszor zúgott a „mocskos Fidesz”, mint a „nem halljuk” –, többnyire az is elég volt, ha csak egy-egy szó jutott el a tömeghez. A Quaestor, a Tarsoly és a Szijjártó névre például rögtön ugrottak a demonstrálók, s hosszan zúgott javaslatuk: „Börtönbe! Börtönbe!”

 

Noha a tömeg kétségkívül az őszi-téli lelkesedéssel ostorozta a kormányt, akadtak már másféle hangok is. Egy demonstráló például – a tapolcai időközi országgyűlési választás eredményre utalva – fontosnak tartotta transzparensén rögzíteni: „Van jobb a Jobbiknál.” Arról, hogy a demokratikus ellenzéknek már nem csak a „tolvaj” kormánnyal kell megküzdenie, Kozák Márton újságíró is beszélt az időközben a jegybankhoz vonult tüntetőknek. A tapolcai Jobbik-győzelemre utalva úgy fogalmazott: mind többen vannak, akik „az ördögöt Belzebubbal akarják elűzni”.

Míg Kozák csak közvetve utalt a demokratikus ellenzék felelősségére, addig mások ennél direktebben fogalmaztak meg kritikákat. Egy fiatal férfi és nő például a „Több értelmet a tüntetésnek!” feliratú transzparenssel érkezett. Mint mondták, elegük van abból, hogy a kormányellenes megmozdulások sokszor üresek, tartalmatlanok, s úgy tűnik, még a szervezőknek sincs konkrét elképzelésük arról, mit és miként szeretnének.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Véleményüket megerősítette, hogy az utolsóként felszólaló főszervező, Marek Bertram egyetemi hallgató – sokakat megdöbbentve – egyebek mellett arról beszélt: az ellenzéknek változtatnia kell, „radikális hangvétel, mérsékelt tartalom” szükségeltetik. Ennél is meglepőbb volt az, amikor a rendező – a kormányzat kimerítő bírálata után – a demokratikus ellenzék által támogatott tüntetésen a demokratikus ellenzéket sem kímélte, s parlamenti mandátumaik visszaadását tartotta indokoltnak. Beszéde sokakat olyannyira felbosszantott, hogy többen a demonstráció után parázs vitában próbálták felelősségre vonni.

Fotelforr címszavakban

A fotellázadás napja lett a vasárnapra meghirdetett országos akciónapból – a tízezret sem éri el valószínűleg a teljes létszám. 

Debrecen: hol vannak a levágott kezek? – Ha jogállam volna Magyarországon, darabra börtönben volna az összes – mondta a korrupt fideszes politikusokra utalva Juhász Péter, az Együtt társelnöke a debreceni tüntetésen.

Heten tüntettek Felcsúton – nem vonzott tömegeket a „korrupció melegágya”.

Szeged: „Nincs annyi nokiás doboz Magyarországon” – mintegy 150 ember gyűlt össze, hogy tiltakozzanak a Fidesz-kormány állami szintre emelt korrupciója miatt.

– Micsoda zöldségeket hordott össze! – ripakodott rá egy jól öltözött, idősebb asszony, aki búcsúzóul még megjegyezte: – Szégyellje magát!

– Kisfiam, te nem vagy normális! – nyitott egy bőrdzsekis ötvenes férfi. – Engem a DK hívott ide, eljöttem, és most azt kellett hallgatnom, hogy a Fidesz helyett a DK-t szapulod?! Annyit mondhatok, a Fideszben most alighanem sokan röhögnek rajtunk!

Kapcsolódó cikkek

Ez volt a fotellázadás napja

„Április 19-én fellázad az ország a korrupció kormánya ellen” – legalábbis ebben reménykedtek a vasárnapra meghirdetett országos demonstrációsorozat szervezői.

Minitüntetés volt Orbán házánál

Nem vonzott tömegeket a "korrupció melegágya".

Debrecen: hol vannak a levágott kezek?

– Ha jogállam volna Magyarországon, darabra börtönben volna az összes – mondta a korrupt fideszes politikusokra utalva Juhász Péter, az Együtta társelnöke a debreceni tüntetésen, ahol az ellenzéki politikust „belvárosi gerillaharcosként” konferálták föl.

„Nincs annyi nokiás doboz Magyarországon”

Szegeden mintegy 150 ember gyűlt össze az MSZP, az Együtt, a PM és a DK, valamint a Köz-Hasznáért Mozgalom kezdeményezésére, hogy tiltakozzanak a Fidesz-kormány állami szintre emelt korrupciója miatt.

Dühössé és éhessé tesz a kormány

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.