Debrecen: hol vannak a levágott kezek?

– Ha jogállam volna Magyarországon, darabra börtönben volna az összes – mondta a korrupt fideszes politikusokra utalva Juhász Péter, az Együtta társelnöke a debreceni tüntetésen, ahol az ellenzéki politikust „belvárosi gerillaharcosként” konferálták föl.
A mintegy kétszáz demonstráló előtt elmondott beszédében Juhász közölte: a Fidesz foglyul ejtette az államot, hiszen akárhány korrupciós ügyet is tár föl az ellenzék, a rendőrség nem jár el megfelelően, ha viszont eljár, akkor az ügyészség nem emel vádat. Az Együtt társelnöke arra kérte a tüntetőket, hogy „dolgozzunk együtt": közös társadalmi küzdelemre szólított föl a politikai korrupció ellen, s mint mondta, a tettre kész embereket személyesen várja megbeszélésre egy debreceni klubban április 22-én este.

A tüntetésen rajta kívül felszólaltak az MSZP, a Szolidaritás, a Párbeszéd Magyarországért (PM) és a Demokratikus Koalíció (DK) képviselői. Több helyi szónok is azt szóvá tette, hogy a Fidesz Hajdú-Bihar megyei parlamenti képviselői, valamint Papp László debreceni polgármester három hete nem képesek válaszolni arra a kérdésre, hogy ők és családtagjaik tartottak-e pénzt a Quaestornál, s ha igen, a befektetéseiket mikor vették ki, ha kivették.

A legkeményebben a PM és a DK politikusai fogalmaztak. Erőss Gábor, a PM elnökségi tagja emlékeztetett rá, hogy Pokorni Zoltán 2010-ben azt ígérte, aki belenyúl a közös kasszába, annak le lesz vágva a keze. Erőss föltette a kérdést: miután „ezek" csak lopnak, lopnak és lopnak, hol is vannak a levágott kezek? Csak nem ellopták már a fejszét is? A PM politikusa három megoldást javasolt a korrupcióra és a szociális válságra: az offshore jellegű adóelkerülést meg kell szüntetni, célzott vagyonosodási vizsgálatokat kell indítani, és be kell vezetni a feltétel nélküli alapjövedelmet.

Varga Zoltán DK-s képviselő kijelentette: a keményen hazudozó fideszesek a keményen dolgozó kisemberek kifosztásából élnek, s most már mindent ellopnak, ami nincs lebetonozva. Varga végül sajnálatát fejezte ki amiatt, mert Polt Péter főügyész alatt még nem kattanhatott bilincs Orbán Viktor csuklóján.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.