galéria megtekintése

Túlszabályozott listavezetői vita

16 komment


Bita Dániel
NOL

Betanult vagy felolvasott monológokat, egymás mellett elbeszélő politikusokat hallhattak, akik végigkövették az európai parlamenti listavezetők csonka tévévitáját. A vitától a Fidesz lényegében indoklás nélkül maradt távol, a Demokratikus Koalíció pedig a Jobbik részvétele miatt.

Az Együtt-PM kezdeményezésére létrejött, a közmédia elzárkózása miatt az ATV-n sugárzott vita szabályait a pártok úgy alakították, hogy a politikusok előbb egyenként elmondták véleményüket három témáról, majd körönként röviden reagálhattak az elhangzottakra.

Vitázók M. Schmidt János / Népszabadság

Bajnai Gordon, az Együtt-PM listavezetője leginkább a Jobbik bírálatára használta a megszólalási lehetőséget. Azt mondta, a szélsőjobboldali párt politikája nemzetellenes, kizárná az Európai Unióból és az orosz érdekszférába sorolná Magyarországot, elüldözné a multinacionális vállalatokat, bedöntené a forintot. „Először köpködnének, aztán lincselnének" – állította, hozzátéve: a Jobbik politikája polgárháborúhoz vezetne. A volt miniszterelnök arról is beszélt: az EP-választás egyik tétje, hogy kinek lesz esélye leváltani az Orbán-rendszert négy év múlva, a Jobbiknak vagy a megújuló baloldali ellenzéknek.

 

Vele ellentétben Szanyi Tibor, a szocialisták listavezetője már bevezetőjében hangsúlyozta: a vasárnapi választás nem belpolitikai helyosztó, hanem az európai politika irányáról határoz. De ő is bírálta a Jobbikot, mert unióellenes nézetei ellenére brüsszeli képviseletet akar.

A jobbikos Morvai Krisztina azt mondta: nem igaz, hogy kiléptetnék Magyarországot az unióból, ehelyett a nemzetek Európáját akarják megteremteni. A vita végén pedig csalódottságának adott hangot, amiért a baloldal a Jobbik „gyalázására" használta a vitát.

A parlamenti pártok közül az LMP listavezetője, Meszerics Tamás volt az, aki kizárólag az Európai Unióról beszélt. Szerinte jelentős változásokra van szükség, demokratikusabbá kell tenni az EU működését, mert az Európai Tanács ülésein történtek ma nehezebben megismerhetők, mint egykor a moszkvai politikai bizottság tanácskozásai.

Uniós tagságunkról mérleget vonva Bajnai azt mondta, bár sokan csalódtak, ennek okát nem Brüsszelben, hanem a kormányzati hibákban kell keresni. Az EU nélkül nem lennének fapados légitársaságok, szabad utazás, Erasmus ösztöndíj, agrártámogatások – sorolta.

A Jobbik listavezetője viszont katasztrofálisnak nevezte az elmúlt tíz évet, szerinte az kiszolgáltatottságot, elszegényedést hozott. Kásler Árpád, A Haza Nem Eladó mozgalom listavezetője pedig arról beszélt, hogy a magyarok csatlakozásával az unió járt jól, mert piacot szerzett. Szanyi Tibor azt mondta: a csatlakozással mindenki nyert, Magyarország azért, mert a világ legnagyobb gazdasági erejének része lett, de igaz, hogy tíz évből öt a válsággal telt. A szocialista politikus emlékeztetett: szolidárisabb Európát akarnak, európai minimálbért és minimálnyugdíjat, olcsóbb élelmiszereket.

A Seres Mária Szövetségeseit (SMS) Tóth Tamás egykori sárszentmihályi polgármester képviselte, akinek fiát húsz évvel ezelőtt meggyilkolták. Ő minden megszólalásában a halálbüntetés visszaállítását követelte. Szavaira csak Morvai Krisztina reagált azzal, hogy társadalmi vitát tart kívánatosnak a halálbüntetésről és szükségesnek ítéli a tényleges életfogytiglan fenntartását.

A Haza Nem Eladó és az SMS elképzeléseiről az derült ki, legalább annyira kritikusak az unióval, mint a Jobbik: előbbi szerint az EU a multicégek érdekeit képviseli, és ha ez nem változik, „nem kell megvárni, amíg széthullik", utóbbi pedig nagyobb tagállami önrendelkezést szorgalmaz.

Meszerics a 27 millió uniós munkanélküli számának csökkentését és egy európai munkatörvénykönyv megalkotását tartotta a legfontosabbnak. Morvai a munkavállalói jogokat, köztük azt, hogy a multik ne fizethessenek országonként eltérő bért ugyanazért a munkáért. Bajnai Gordon a fejlesztéspolitikát emelte ki, mondván, segítségével évtizedes lemaradást lehet néhány év alatt behozni. Kásler Árpád pedig a paksi erőmű bővítését bírálta.

A rendkívül kötött, túlszabályozott vitától a Fidesz lényegében indoklás nélkül maradt távol, a Demokratikus Koalíció pedig a Jobbik részvétele miatt. Ezt legkevésbé valószínűleg akkor sajnálták, amikor a vita végén Tóth Tamás – akinek gyászát már a kampányban is egészen szemérmetlenül használta ki Seres Mária pártja – a könnyeivel küzdve azt mondta, azért szeretne kijutni Brüsszelbe, hogy többet tudjon meg fia meggyilkolásának körülményeiről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.