galéria megtekintése

Tucatnyi költségvetési biztost küldenek a kórházakba

4 komment


Danó Anna

A Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére költségvetési biztosokat kapnak az eladósodott kórházak.

Költségvetési biztosokat küld a kormányzat mintegy tucatnyi eladósodott intézménybe, köztük az Országos Kardiológiai Intézetbe, a Péterfy Sándor utcai, az újpesti Károlyi, a szentesi, a Zala megyei, a szekszárdi, a jászberényi, az esztergomi, a salgótarjáni, a kiskunhalasi, a tatabányai és a váci kórházba.

Megtudtuk: a pénzügyi felügyelőket oda küldték, ahol a 60 napon túl lejárt adósság meghaladja az intézmény éves költségvetésének tíz százalékát. A biztosok, akik főként a Magyar Államkincstár munkatársai, egy évre – jövő év júniusáig – kaptak megbízást. Ezalatt az érintett intézmények csak úgy vállalhatnak bármiféle pénzügyi kötelezettséget, ha a kincstári biztos is ellenjegyezte a számlát.

Alig két hete írtunk arról, hogy hiába adott a kormány tavaly nyár végén mintegy 60 milliárdot a kórházak konszolidációjára, az eladósodottságuk nem csökken. Március végén ismét 47,8 milliárd forinttal tartoznak az intézmények a beszállítóknak. A Magyar Államkincstár adatai szerint a növekedés az előző hónaphoz képest 4,6 milliárd forint volt. A legnagyobb adósok listájának élén bérelt helye van a Honvédkórháznak 2,9 milliárd forinttal, egy hónap alatt 142 millió forinttal növekedett a tartozása. Szorosan a nyomában 2,3 milliárd forinttal a Péterfy Sándor utcai kórházat találjuk, ahol 219 millió forinttal duzzadt az adósság februárról márciusra. Csaknem kétmilliárdos hiányt görget maga előtt a Békés megyei Pándy Kálmán kórház, itt egy hónap alatt 184 millió forint volt a növekedés. Egyenként egymilliárd forint fölötti adósságot halmozott fel további tíz nagy megyei kórház is, és csaknem eléri az egymilliárdot a budapesti Szent János kórház tartozása is, itt az utolsó havi adósságnövekedés 277 millió forint volt. Év végére a hazai kórházak adóssága várhatóan megint eléri a 90 milliárdot.

 

Varga Mihály pénzügyminiszter tavaly májusban burkoltan megfenyegette az eladósodott intézményeket, mondván: „ha egy kórházigazgató fedezet nélküli kötelezettségvállalással vállal kifizetéseket, az költségvetési csalás, ha lefordítom magyarra”. 

Elvben egyetlen kórházi főigazgató sem írhatna alá fedezetlen megrendelést, a gyakorlatban viszont nemigen tehet mást, hiszen 1996 óta minden évben egy-két havi pénz hiányzik a kasszából. Ezt a hiányt ideig-óráig a beszállítók finanszírozzák azzal, hogy hitelbe adnak szinte mindent a kórházaknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.